Β. Κεγκέρογλου για ζημιές λόγω ξηρασίας στην Κρήτη και απώλεια επιδοτήσεων

Β. Κεγκέρογλου για ζημιές λόγω ξηρασίας στην Κρήτη και απώλεια επιδοτήσεων

Για τα προβλήματα στην πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης για την απώλεια επιδότησης των νέων αγροτών και ενοικιαστών αγροτική γης αναφέρθηκε στην Ολομέλεια της βουλής ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σε ερώτησή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε πως οι θερμοκρασίες που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο στην Κρήτη είναι ασυνήθιστα υψηλές, ενώ σημείωσε πως οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν πολύ φέτος.

«Τόσο η φυτική όσο και η ζωική παραγωγή έχουν επηρεαστεί σημαντικά και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βέβαια για την αποζημίωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, προκάλεσαν ακαρπία όχι μόνο για τη τρέχουσα παραγωγική περίοδο, αλλά και για την επομένη χρονιά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Αυτό αφορά και την ελαιοκομία και την αμπελουργία. Στις πολύ ξηρικές περιοχές έχουμε ολοσχερή καταστροφή και της ελιάς και του αμπελιού. Βεβαίως οι επιπτώσεις αφορούν και την αρδευόμενη καλλιέργεια από την οποία δεν εξαιρούνται οι ετήσιες υπαίθριες και οι θερμοκηπιακές. Μεγάλη όμως είναι και η ζημιά της μελισσοτροφίας».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κεγκέρογλου έδωσε έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στην ανάγκη εκπόνησης ειδικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ξηρασίας στην Κρήτη και στη νότια Ελλάδα γενικότερα ενώ προέτρεψε τις συναρμόδιες πολιτικές ηγεσίες να συνεργαστούν τόσο για την καταγραφή των ζημιών, την λήψη πρωτοβουλιών και δράσεων όσο και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Επίσης, ο κ. Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας της Βουλής τα επίσημα βροχομετρικά στοιχεία και τα αιτήματα Δήμων και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Απώλεια επιδοτήσεων ενοικιαστών αγροτικής γης

Στη συνέχεια συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου για την απώλεια επιδότησης των νέων αγροτών και ενοικιαστών αγροτικής γης.

Ο κ. Κεγκέρογλου υποστήριξε πως δεκάδες χιλιάδες παραγωγοί και κυρίως νέοι αγρότες, που έχουν ενοικιάσει αγροτική γη και πολλοί απ’ αυτούς έχουν ενταχθεί σε προγράμματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απώλεια επιδότησης, χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμία ευθύνη.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, όπως έχουν ενημερωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ενοικιαστές από φέτος, χάνουν τα δικαιώματα τους για επιδότηση, αλλά δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν ούτε οι ιδιοκτήτες που τους ενοικίασαν τις αγροτικές εκτάσεις, εάν έχουν ενοικιάσει όλη τους την περιουσία και προφανώς δεν έλαβαν επιδότηση πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια.

Στις περιπτώσεις πάλι που μπορεί να διεκδικηθεί η επιδότηση από τους ιδιοκτήτες γης, εφόσον συνεχίζουν να παίρνουν επιδοτήσεις, προκύπτει πρόβλημα με τους νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα πχ. βιολογικής γεωργίας, και πρότρεψε τον υπουργό να αναλάβει δράση προκειμένου να πειστεί ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος να εξετάσει το θέμα ώστε να δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης του σοβαρού αυτού λάθους εντός του τρέχοντος έτους και να μην παραπεμφθεί όπως έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό, μετά το 2017.

Παράλληλα, ο βουλευτής ζήτησε να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σε πρόσκληση των Ευρωβουλευτών, οι οποίοι με τη σειρά τους να θέσουν το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο για εξεύρεση λύσης.