Βαγγέλης και Κώστας Λελούδης: Από µέλι και βότανα δηµιουργούνται θεραπευτικά προϊόντα στο Καρπενήσι

Πριν από περίπου 30 χρόνια, ο πατέρας τους ξεκίνησε ερασιτεχνικά την ενασχόληση με τη μελισσοκομία, αγοράζοντας πέντε κυψέλες. Σήμερα οι γιοι του, Βαγγέλης και Κώστας Λελούδης, από το Καρπενήσι, ασχολούνται επαγγελματικά με τις μέλισσες αυξάνοντας τα μελίσσια στα 300 και δίνοντας προστιθέμενη αξία στο μέλι μέσω της επεξεργασίας του.

Εκτός από τις έξι ποικιλίες μελιού που παράγουν, δημιουργούν προϊόντα όπως κεραλοιφές για διάφορες χρήσεις και βαλσαμέλαιο. Επίσης, καλλιεργούν βότανα, τα οποία διαθέτουν συσκευασμένα, αλλά τα συνδυάζουν και με ευφάνταστες ιδέες για προϊόντα όπως το βιολογικό σπρέι για τον λαιμό με πρόπολη, μέλι και φασκόμηλο. «Ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη μελισσοκομία πριν από περίπου έξι χρόνια. Την αγάπη για τη μέλισσα και τη φύση, αλλά και τις μελισσοκομικές πρακτικές τις μάθαμε από τον πατέρα μας, ο οποίος ξεκίνησε να ασχολείται με τη μελισσοκομία για το μέλι του σπιτιού και για το μεράκι του με τη μέλισσα και το φυσικό περιβάλλον», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης.

Προϊόντα

Τα δύο αδέρφια παράγουν ποικιλίες μελιού από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όπως εξηγεί ο 30χρονος μελισσοκόμος, «κάνουμε νομαδική μελισσοκομία, τον χειμώνα κατεβαίνουμε προς το Αγρίνιο-Μεσολόγγι, πάμε επίσης στη Φθιώτιδα και στην Εύβοια. Οι ποικιλίες που παράγουμε είναι μέλι βελανιδιάς, ελάτου, θυμαριού, κουμαριάς, πεύκου και ρείκι, ενώ διαθέτουμε και πρόπολη, κερί μέλισσας, κεραλοιφές για διάφορες χρήσεις, όπως για μυικούς πόνους και τσιμπήματα».

Τα μελισσοκομικά προϊόντα, όμως, της οικογένειας δεν σταματούν στα παραπάνω, καθώς ο Βαγγέλης και ο Κώστας διαθέτουν κερί μέλισσας, πρόπολη, βαλσαμέλαιο, το οποίο προορίζεται για τη λήψη από το στόμα ενάντια σε μια σειρά από ενοχλήσεις, αλλά και για εξωτερική εφαρμογή και το οποίο, σύμφωνα με τον Βαγγέλη, έχει διάφορες ευεργετικές ιδιότητες.

Επίσης, δημιουργούν lip calm, ένα προϊόν για τα χείλη με κερί μέλισσας για ενυδάτωση. Ένα από τα νέα τους προϊόντα είναι το βιολογικό σπρέι για τον λαιμό με πρόπολη, μέλι και φασκόμηλο. Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης, «χάρη στις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές και αντιικές ιδιότητες των συστατικών του, αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος, ενώ το μέλι και το φασκόμηλο ανακουφίζουν και μαλακώνουν τον πονόλαιμο και τον βήχα». Οι ίδιοι καλλιεργούν, επίσης, βότανα, όπως δυόσμος, μέντα, τσάι, χαμομήλι, θυμάρι, ρίγανη και φασκόμηλο.

Οι ιδέες για τα παραπάνω προϊόντα προέρχονται από τις γυναίκες της οικογένειας, οι οποίες και τα δημιουργούν, αλλά και από την όρεξη που έχουν οι δύο νέοι μελισσοκόμοι να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα της μέλισσας. Επίσης, εκτός από το μέλι, φτιάχνουν παραφυάδες, μικρά μελισσάκια, ενώ πουλούν βασίλισσες και βασιλικά κελιά.

Διάθεση προϊόντων μέσω του e-shop

Τα παραπάνω προϊόντα, αλλά και πολλά άλλα που διαθέτουν, πωλούνται μέσω του e-shop που έχουν δημιουργήσει. Τόσα τα μέλια, τα βότανα, αλλά και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα πωλούνται με την επωνυμία «λελουδόμελο», στο ομώνυμο e-shop, το οποίο μετρά λίγους μήνες ζωής. «Δημιουργήσαμε το e-shop για να συστήσουμε στο καταναλωτικό κοινό τα προϊόντα μας τα οποία παράγουμε και συλλέγουμε με μεράκι, συνδυάζοντας την εμπειρία και τις παραδοσιακές τεχνικές που κληρονομήσαμε με τις γνώσεις και τις φρέσκες ιδέες που έχουμε», εξηγεί ο Βαγγέλης. Στόχος τους είναι να μεταφέρουν στον κόσμο την αγάπη και τη μακρά πορεία της οικογένειάς τους στη μελισσοκομία.

Μελλοντικά σχέδια

Στα επόμενα σχέδια για τους δύο μελισσοκόμους είναι «να αυξήσουμε κι άλλο την παραγωγή μας, να δούμε πώς θα κυλήσει το e-shop για να καταλάβουμε τι θα έχει και περισσότερη ζήτηση από τα προϊόντα μας, ώστε να κινηθούμε αναλόγως». Στα σχέδιά τους είναι, επίσης, να προσθέσουν λίγα μέλια ακόμα στις ποικιλίες που παράγουν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο 30χρονος μελισσοκόμος, «αυτό έχει να κάνει με το έτος και την εποχή, αλλά και με το γεγονός ότι πλέον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, η δουλειά του μελισσοκόμου έχει δυσκολέψει. Για παράδειγμα, η ξηρασία που έχει όλο αυτόν τον καιρό δεν βοηθάει, όπως επίσης και οι παρατεταμένες βροχές την άνοιξη στην περιοχή πάλι δεν βοηθούν. Γι’ αυτό πιο παλιά οι συγκομιδές ήταν πιο εύκολες και πιο μεγάλες».