Πορτοκάλι: Από τα δέντρα της Λακωνίας στις αγορές της Ισπανίας και της Ιταλίας τα Βαλέντσια

Μία από τις καλύτερες χρονιές τους καταγράφουν οι παραγωγοί Βαλέντσια στη Λακωνία, αφού βλέπουν την παραγωγή τους να είναι περιζήτητη στις αγορές εξωτερικού και ειδικότερα στην Ιταλία και στην Ισπανία. Τα Βαλέντσια παραμένουν σταθερό προϊόν στις προτιμήσεις των καταναλωτών και οι παραγωγοί δείχνουν την εμπιστοσύνη τους, αυξάνοντας τα στρέμματα.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Σκάλας Λακωνίας, Στέλιος Σαρρής, αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία των Βαλέντσια, δήλωσε: «Φέτος είχαμε μία μείωση της τάξης του 25% από το χαλάζι, αλλά σίγουρα η χρονιά είναι πολύ καλύτερη από την περασμένη, που είχαμε πάγο. Η ποιότητα είναι πολύ καλή και η τιμή κινήθηκε από 30 έως 40 λεπτά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ξεκίνημα, τα Βαλέντσια έπιασαν 23 λεπτά. «Η προσδοκία ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στηρίζεται στην άνοδο του τουρισμού -και άρα της κατανάλωσης- που θα φέρει ο Αύγουστος», ανέφερε ο κ. Σαρρής. «Οι εξαγωγές πάνε πολύ καλά στην Ισπανία και στην Ιταλία, αλλά και στις βαλκανικές χώρες», κατέληξε.

Ταυτόσημες είναι και οι απόψεις του φυτωριούχου Χρήστου Αναγνωστάκου, που επεσήμανε ότι «αυτή η χρονιά είναι μία από τις καλύτερες και, αν και ξεκινήσαμε με χαλαζόπτωση, είδαμε άνοδο της τιμής στα 40 λεπτά από τον Μάιο μέχρι και τώρα. Αυτή η χρονιά μάς θυμίζει κατά κάποιον τρόπο εκείνη της πανδημίας, όταν ζήτηση και τιμές είχαν πάει στα ύψη. Εμείς φέτος έχουμε πολύ μεγάλη παραγωγή και αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο φυτωριούχος μας ξεκαθάρισε ότι «το μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής φεύγει για το εξωτερικό και κυρίως για Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Βαλκάνια. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για πορτοκάλια. Τα Βαλέντσια δείχνουν μια σταθερότητα στις αγορές του εξωτερικού, αφού είμαστε και η μοναδική χώρα που έχει πορτοκάλια πάνω στα δέντρα. Αυτό που συμβαίνει στο εξωτερικό δεν συμβαίνει και στην εσωτερική αγορά όμως, αφού είναι μία εποχή που υπάρχουν όλα τα φρούτα».