Βαμβάκι: Αποφύλλωση σε λίγες ημέρες και ολοταχώς για τη συλλογή

Οι μεγάλες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών οδηγούν τα πρώιμα βαμβάκια στο άνοιγμα των καρυδιών τους. Οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν ολοκληρώσει τα ποτίσματα και πολλοί από αυτούς σε λίγες ημέρες ξεκινούν τη διαδικασία της αποφύλλωσης. Γενικά, η εικόνα των καλλιεργειών είναι πολύ καλή και, όπως φαίνεται, οι αποδόσεις και η ποιότητα του βαμβακιού θα είναι από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, εστιάζεται στο θέμα της τιμής, που για ακόμη μία χρονιά θα αποτελέσει «το μήλο της Έριδος» μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστών. Σύμφωνα με τον Χρήστο Τζουμανέκα, παραγωγό βαμβακιού από τη Θήβα, η καλλιέργεια εξελίσσεται ικανοποιητικά στο σύνολο των εκτάσεων, με ελάχιστες προσβολές από ρόδινο και πράσινο σκουλήκι. «Έχουμε σταματήσει τα ποτίσματα και περιμένουμε το άνοιγμα των καρυδιών, ώστε μετά τις 15-20 Σεπτέμβρη να ξεκινήσουμε τη συλλογή. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο είναι το θέμα της τιμής, ώστε να μην επαναληφθούν οι περσινές καταστάσεις».

Αλτερνάρια με ερωτηματικά και έμφαση στην ποιότητα

Στην εικόνα αυτή συμφωνεί και ο γεωπόνος Μπάμπης Κρεμμύδας, από τον Ορχομενό Βοιωτίας, με μία επιφύλαξη όμως για το θέμα της αλτερνάριας, λόγω των βροχοπτώσεων το τελευταίο διάστημα: «Ανάλογα με τον τύπο των εδαφών και τις ποικιλίες που σπάρθηκαν, είχαμε καλλιέργειες με έντονα τα σημάδια της αλτερνάριας. Τα αποτελέσματα της προσβολής θα τα δούμε κατά τη διάρκεια της συλλογής».

Ο κ. Κρεμμύδας αναφέρθηκε και στο θέμα της αποφύλλωσης του βαμβακιού, το οποίο όπως είπε ξεκινά με το άνοιγμα του 20% των καρυδιών του φυτού, δηλαδή σε λίγες ημέρες. «Με τη διαδικασία αυτή επιτυγχάνουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην ποιότητα του βαμβακιού. Μειώνουμε τις ξένες ύλες και αποφεύγουμε τον χρωματισμό και το λέρωμα της ίνας του βαμβακιού. Παράλληλα, το προϊόν αποθηκεύεται καλύτερα».

Για καλή χρονιά κάνει λόγο και ο Χρήστος Πετρόπουλος, παραγωγός βαμβακιού και μέλος του συνεταιρισμού Συναγρός από τον Θαυμακό Δομοκού. «Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και με σύμμαχο τον καιρό, πλησιάζουμε προς τη συλλογή του βαμβακιού, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Μέσα από την ομάδα μας δώσαμε έμφαση στην ποιότητα, ώστε το προϊόν που παράγουμε να έχει καλύτερη τιμή στην αγορά».