Βαμβάκι: Ευκαιρίες για φιξάρισµα τιµών έδωσε το µίνι ράλι στην αγορά

Δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από όταν η συζήτηση για την αγορά βάμβακος περιστρεφόταν κατά βάση γύρω από το ερώτημα «αν έχουμε δει ακόμα τον πάτο του βαρελιού». Ο Οκτώβριος έκλεινε με τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών (70,21 σεντς/λίμπρα τη Δευτέρα 31/10), «απειλώντας» να σπάσουν και το φράγμα των 70 σεντς, οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση ήταν δυσοίωνες και το ευρύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον φάνταζε ζοφερό.
Ένα δεκαήμερο μετά, η αγορά είχε πλέον σκαρφαλώσει στην περιοχή των 85-87 σεντς, έχοντας μάλιστα να επιδείξει τέσσερα απανωτά limit up στη διάρκεια των οποίων «μάζεψε» τις απώλειες τριών εβδομάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου καταγράφηκε η μεγαλύτερη σωρευτική άνοδος των τελευταίων 12 ετών. Όλα αυτά, χωρίς να έχουμε κάποια μεταβολή στα μακροοικονομικά δεδομένα, ούτε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή σε επίπεδο θεμελιωδών.
Αυτό το μίνι-ράλι διακόπηκε, τουλάχιστον προσωρινά, την Τετάρτη, μετά τη δημοσιοποίηση της πολυαναμενόμενης έκθεσης προσφοράς-ζήτησης του USDA, η οποία αναθεώρησε προς τα πάνω την παραγωγή των ΗΠΑ σε ποσοστό 1,5% στα 14 εκατ. δέματα, ανεβάζοντας παράλληλα και την εκτίμηση για τα αποθέματα στα 3 εκατ. δέματα (200.000 δέματα πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη του Οκτωβρίου).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η εκτίμηση για την παραγωγή αναθεωρήθηκε πτωτικά κατά 1,6 εκατ. δέματα (κυρίως λόγω μειώσεων σε Αυστραλία και Πακιστάν), όπως και η κατανάλωση κατά 650.000 δέματα, με τα αποθέματα να τοποθετούνται τώρα στα 87,3 εκατ. δέματα, δηλαδή 600.000 δέματα κάτω από την εκτίμηση του Οκτωβρίου, αλλά 1,6 εκατ. δέματα πάνω από την περσινή χρονιά.
Απ’ όλα αυτά, η αγορά στάθηκε κυρίως στην μάλλον απρόσμενη αύξηση της παραγωγής και των αποθεμάτων των ΗΠΑ και στη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης η οποία, πάντως, στα 114,95 εκατ. δέματα παραμένει υψηλότερη από τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών που θεωρούν πιο ρεαλιστικό ένα νούμερο πιο κοντά στα 110 εκατ. δέματα. Τα συμβόλαια Δεκεμβρίου υποχώρησαν την Τετάρτη στα 86,50 σεντς/λίμπρα, ενώ εκείνα του Μαρτίου 2023 στα 84,73 σεντς/λίμπρα.
Λήγουν τα συμβόλαια Δεκεμβρίου
Βέβαια, ακόμα και πριν από τη διόρθωση της Τετάρτης, το χρηματιστήριο είχε δείξει τάσεις σταθεροποίησης, καθώς η ανοδική αντίδραση των προηγούμενων ημερών έμοιαζε να εξαντλεί τη δυναμική της. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς στην «ΥΧ», το ανοδικό ξέσπασμα ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα των κινήσεων κερδοσκοπικών κεφαλαίων τα οποία, καθώς πλησίαζε η λήξη των συμβολαίων Δεκεμβρίου (23 Νοεμβρίου), έσπευδαν να κλείσουν τις θέσεις τους ή να τις «ρολάρουν» στον επόμενο μήνα, μετατρεπόμενοι έτσι από πωλητές σε αγοραστές.
Σε κάθε περίπτωση, η διακύμανση των τελευταίων εβδομάδων επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι διανύουμε μια χρονιά έντονης μεταβλητότητας και αυτή η εικόνα αναμένεται να συντηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου. Επί του παρόντος, τα σημερινά επίπεδα χρηματιστηριακών τιμών «μεταφράζονται» σε τιμές της τάξης των 72-73 λεπτών/κιλό για το σύσπορο στην αποθήκη του παραγωγού ή 75-76 για παράδοση στο εκκοκκιστήριο. Πρόκειται για νούμερα που σαφώς δεν ικανοποιούν σε σχέση με τα υψηλά του ενός και πλέον ευρώ/κιλό που προσφερόταν προ της συγκομιδής στο πλαίσιο των προπωλήσεων, απέχουν όμως και αρκετά από τα 60-61 λεπτά που δίνονταν πριν από δύο εβδομάδες. Με αυτό κατά νου, αρκετοί παραγωγοί σπεύδουν αυτές τις μέρες να φιξάρουν τις τιμές, τουλάχιστον για ένα κομμάτι της παραγωγής τους.
Χαμηλά πωλήσεις και φορτώσεις
Κατά τα λοιπά, η ζήτηση παραμένει υποτονική, με τα τουρκικά κλωστήρια να εξακολουθούν να… λάμπουν διά της απουσίας τους και κάποιο αγοραστικό ενδιαφέρον να εκδηλώνεται μόνο από την πλευρά του Πακιστάν, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης της εκεί παραγωγής. Οι πωλήσεις εκτιμώνται μέχρι στιγμής στους 130.000 τόνους εκκοκκισμένου, όμως οι φορτώσεις υπολογίζονται μεταξύ 40.000-50.000 τόνων, πολύ πίσω δηλαδή σε σύγκριση με άλλες χρονιές, ενώ υπάρχουν και κάποιες ακυρώσεις συμφωνιών σε ένα ποσοστό 20%-30%.
Σε γενικές γραμμές, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του φετινού ελληνικού βαμβακιού είναι πολύ καλά, ωστόσο στην Κεντρική Μακεδονία, ένα σημαντικό ποσοστό των παραδόσεων που ενδεχομένως να αγγίζει το 15% φαίνεται ότι αφορά σύσπορο με υψηλές υγρασίες, γεγονός που δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο για τα εκκοκκιστήρια που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Πιέζει για κλεισίματα εντός Δεκεμβρίου η ΔΟΒ
Όπως αναφέρουν εκκοκκιστές στην «ΥΧ», με τις κεφαλαιακές ανάγκες των επιχειρήσεων να είναι τεράστιες και την κίνηση των εμπορευμάτων νωχελική, πρόκειται για μια αναγκαία συνθήκη, προκειμένου να καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν απροβλημάτιστα και οι πληρωμές προς τους καλλιεργητές. Η πλειονότητα θέτει το χρονικό όριο πριν από τα Χριστούγεννα ωστόσο υπάρχουν και κάποιες μονάδες που πιέζουν για φιξαρίσματα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Από την πλευρά της, πάντως, η Διεπαγγελματική εξακολουθεί να πιέζει, ώστε τα κλεισίματα να πραγματοποιηθούν σε κάθε περίπτωση εντός του Δεκεμβρίου. «Είναι αναγκαίο να δοθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου στους παραγωγούς, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν μια ενδεχόμενη νέα άνοδο του χρηματιστηρίου», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ευθύμης Φωτεινός. «Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και εκτιμώ ότι αυτή η πίεση έχει ήδη φέρει αποτελέσματα», προσθέτει. |