Βαμβάκι: Ήταν στραβό το κλήμα με τη ζήτηση, το έφαγε και… το Σουέζ

Υπό τη σκιά της ασθενικής ζήτησης εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά βάμβακος, παρά την κάποια βελτίωση που καταγράφηκε τις πρώτες εβδομάδες του 2024.

Το γεγονός αυτό και, γενικότερα, η απουσία σημαντικών, πόσω μάλλον θετικών νέων δεν έχει βοηθήσει το χρηματιστήριο να ξεφύγει από το γνώριμο πια στενό εύρος τιμών πέριξ των 80 σεντς/λίμπρα. Η αγορά φαίνεται να βρίσκει στήριξη στα επίπεδα των 78 σεντς, ωστόσο συναντά ισχυρή αντίσταση όποτε δοκιμάζει τα άνω άκρα του φάσματος, ήτοι τα 82-83 σεντς.

Δεν βοήθησε η έκθεση του USDA

Σε αυτό το μοτίβο, το αντίκτυπο της τελευταίας έκθεσης προσφοράς-ζήτησης του USDA ήταν μάλλον ουδέτερο καθώς η αρχική ώθηση που έδωσε η αναπροσαρμογή προς τα κάτω της σοδειάς (12,4 εκατ. δέματα έναντι 12,8 εκατ. στο report Δεκεμβρίου) αλλά και των αποθεμάτων των ΗΠΑ (2,8 εκατ. δέματα έναντι 3 εκατ.) απορροφήθηκε από την αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για την παγκόσμια κατανάλωση κατά 1,3 εκατ. δέματα. Έτσι, καθώς και η πρόβλεψη για την παγκόσμια παραγωγή αυξήθηκε κατά 200.000 τόνους, η εκτίμηση για τα παγκόσμια αποθέματα αναβαθμίστηκε κατά 2 εκατ. δέματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και το USDA επισήμανε τις αυξημένες εσχάτως αγορές από την πλευρά της Κίνας, δεν αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την κατανάλωσή της στον ορίζοντα της σεζόν- κάτι που, όπως σημειώνουν αναλυτές, επιβεβαιώνει την διάχυτη αίσθηση που υπάρχει στον κλάδο ότι οι αγορές αυτές δεν προορίζονται τόσο για άμεση χρήση από τα κλωστήρια όσο για την αναπλήρωση των αποθεμάτων της χώρας.

Στην εγχώρια αγορά, τα χαμόγελα από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από χώρες της Ασίας έδωσαν τη θέση τους στον προβληματισμό λόγω των προσκομμάτων που δημιουργεί η έκρυθμη κατάσταση στο Σουέζ. Το αυξημένο κόστος μεταφοράς καθιστά το ελληνικό βαμβάκι λιγότερο ανταγωνιστικό για τους προορισμούς αυτούς, με αποτέλεσμα η εν λόγω ζήτηση να καλύπτεται ως επί τω πλείστον από άλλες προελεύσεις και κυρίως από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Μεγάλη η διακύμανση στο basis

Σε γενικές γραμμές οι πωλήσεις έχουν προχωρήσει κάπως σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν στο τέλος του 2023, παραμένουν ωστόσο αρκετά πίσω και εκτιμάται ότι ανέρχονται στους 80-90.000 τόνους εκκοκκισμένου. Στο basis παρατηρείται πολύ μεγάλη διακύμανση, με τα πιο υποβαθμισμένα βαμβάκια να πωλούνται σε έκπτωση έως και 12 σεντς/λίμπρα από τις τιμές του χρηματιστηρίου ενώ για τις καλύτερες ποιότητες το πριμ ανέρχεται από 2 έως 4 σεντς.

Πέριξ των 55 λεπτών τα φιξαρίσματα στο σύσπορο

Αναφορικά με το σύσπορο, οι τιμές για το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής φιξαρίστηκαν, όπως προβλεπόταν άλλωστε, στο τέλος του Δεκεμβρίου στα επίπεδα των 53-55 λεπτών/κιλό στην αποθήκη του παραγωγού, δίχως να συμπεριλαμβάνονται στα νούμερα αυτά τα πριμ λόγω των ποιοτικών χαρακτηριστικών. Βάσει συμφωνιών που έχουν γίνει με κάποια εκκοκκιστήρια, υπάρχουν και κάποιες ποσότητες που θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 15 Φεβρουαρίου, προθεσμία που συνδέεται και με τη λήξη του συμβολαίου Μαρτίου στο χρηματιστήριο.