Βαμβάκι: Παραγωγή ρεκόρ στις ΗΠΑ και μειωμένη κατανάλωση

Τις εκτιμήσεις του για τη φετινή παραγωγή βάμβακος έδωσε στη δημοσιότητα το USDA, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αγορά. Σύμφωνα με αυτές, η πρόβλεψη για την παραγωγή της τρέχουσας οικονομικής χρονιάς (2019/2020) αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στις 22,5 εκατ. μπάλες (1 μπάλα ισούται με περίπου 220 κιλά).

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Εθνικής Γεωργικής Στατιστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, τόσο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις όσο και οι αποδόσεις εμφανίζονται κατά τι αυξημένες σε σχέση με τις προ ενός μήνα προβλέψεις, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα δώσει τη μεγαλύτερη συγκομιδή των τελευταίων 14 ετών.

Τα αρχικά αποθέματα ανέβηκαν στις 250.000 μπάλες, ενώ οι εξαγωγές για το 2019/2020 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω στις 17,2 εκατ. μπάλες. Τα παραπάνω οδηγούν σε εκτιμήσεις για τελικά αποθέματα ύψους 7,2 εκατ. μπάλες. Στον αντίποδα, η παγκόσμια κατανάλωση βάμβακος προβλέπεται να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνοντας κατά συνέπεια τα παγκόσμια τελικά αποθέματα κατά δύο εκατομμύρια μπάλες σε σχέση με την πρόβλεψη του Ιουλίου. Τα αρχικά αποθέματα είναι, επίσης, αυξημένα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης του προηγούμενου έτους.

Πάντως τη δεδομένη χρονική συγκυρία στην παγκόσμια αγορά επικρατεί ανησυχία. Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον στην Κίνα όπου η κοινή γνώμη φοβάται μια στρατιωτική επέμβαση. Σε συνδυασμό με ορισμένα μακροοικονομικά αρνητικά στοιχεία για την Κίνα, αλλά και τη Γερμανία η στάση των εμπορικών οίκων αναμένεται να παραμείνει αμυντική, συνεχίζοντας το ασταθές κλίμα που επικρατεί στη διεθνή αγορά το τελευταίο διάστημα.