Βαμβάκι: Πρόλαβαν το σκουλήκι στον Έβρο

Καθαρά τα χωράφια, γεμάτα τα καρύδια

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η καλλιεργητική χρονιά στον Βόρειο Έβρο, χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις των παραγωγών που ράντισαν έγκαιρα για το σκουλήκι, με αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται ούτε το ρόδινο ούτε το πράσινο. Επίσης, είναι ανακουφισμένοι, γιατί τα διάσημα λεπιδόπτερα που έκαναν την εμφάνισή τους το φετινό καλοκαίρι δείχνει να έχουν μεταναστεύσει. «Τα καρύδια είναι γεμάτα, τα βαμβάκια είναι πολύ φορτωμένα, σε σημείο που το φυτό πλαγιάζει, αναγκάζεται να πέσει κάτω. Πρώτη φορά τα βλέπουμε έτσι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπης Κουμπρίδης, δίνοντας την εικόνα της φετινής χρονιάς.

«Ελπίζουμε να είναι ανάλογη και η χρηματιστηριακή τιμή», συνεχίζει. Τα βαμβακοχώραφα της Ορεστιάδας είναι στην πλειονότητά τους ποτιστικά και τα ποτίσματα θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη, με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε ήπια καιρικά φαινόμενα.

Στο πότισμα είναι και οι καλλιεργητές του Νότιου Έβρου, καθώς έγιναν τα πιξαρίσματα και οι εντομολογικοί ψεκασμοί, μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, λέγοντας ότι η χρονιά δείχνει καλή. «Έγιναν δύο και τρία ποτίσματα και ορισμένοι παραγωγοί προχώρησαν σε τέσσερα, ανάλογα με τη μορφή ποτίσματος. Ευτυχώς υπάρχει νερό, η περιοχή αρδεύεται από τον ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Έβρου» αναφέρει, προσθέτοντας ότι θα ολοκληρώσουν τα ποτίσματα μέχρι τις 25 Αυγούστου. Προτιμούν την ξηρασία, γιατί μπορούν να ελέγχουν την άρδευση, αντί των έντονων βροχών, που ενίοτε προκαλούν ζημιές.

Παράλληλα, παρακολουθούν τις φυτείες για πιθανές εντομολογικές προσβολές, καθώς είναι η εποχή του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού κι έχουν ήδη προχωρήσει σε ψεκασμούς.

Θετικό το πρόσημο και στη Ροδόπη

Οι καλλιεργητικές φροντίδες επικεντρώνονται στα ποτίσματα και στη λίπανση και στον Νομό Ροδόπης, μεταφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, Νίκος Μποτρότσος, λέγοντας ότι οι μέχρι τώρα καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, καθώς χαρακτηρίστηκαν από την απουσία έντονων ανέμων. «Προχωρήσαμε σε ψεκασμούς κατά του πράσινου σκουληκιού, γιατί είχαμε δει κάποιους πληθυσμούς. Δεν μπόρεσαν να κάνουν ζημιές γιατί οι επεμβάσεις μας ήταν έγκαιρες». Σημειώνει ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ράντισαν όλα τα χωράφια. Τα φυτά είναι σε πολύ καλή κατάσταση, πάνω από τον μέσο όρο. Το ενδιαφέρον τους στρέφεται στην εξέλιξη του καιρού με την ελπίδα να μην προκύψουν ακραία καιρικά φαινόμενα και να κάνει καλή βροχή.

Ο κ. Μποτρότσος εμφανίζεται ικανοποιημένος και από τις κινήσεις του χρηματιστηρίου εκτιμώντας πως η τιμή στο σύσπορο διαμορφώνεται υψηλότερα από τις προηγούμενες εβδομάδες.