Ικανοποιημένοι από την πορεία της φετινής καλλιεργητικής σεζόν και άκρως αισιόδοξοι για τις τιμές στις οποίες ακούγεται ότι θα πουληθεί η φετινή παραγωγή τους, ένεκα και της ευνοϊκής διεθνούς και δη της χρηματιστηριακής συγκυρίας, εμφανίζονται οι βαμβακοκαλλιεργητές. Λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της συγκομιδής, επτά αγρότες από τα βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας μεταφέρουν την εικόνα από τα βαμβακοχώραφα της περιοχής τους, τοποθετούνται πάνω στο εργαλείο των προαγορών και τονίζουν ότι, ανεξάρτητα από το πού θα «κάτσει» φέτος η μπίλια των τιμών για το σύσπορο, δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε τόσο τα κόστη της καλλιέργειας, όσο και τις μεγάλες προοπτικές της.

των Μ. Αμπατζή, Γ. Ρούστα, Γ. Σάρρου, Γ. Τσατσάκη, Α. Χρυσοχόου

Γιώργος Καραΐσκος
«Να ανταμειφθεί το ποιοτικό σύσπορο»

Σίγουρος ότι φέτος ο παραγωγός «θα απολαύσει τιμές αντάξιες των κόπων και των προσπαθειών του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για… ακόμη καλύτερες μέρες» εμφανίζεται, λίγο πριν από την έναρξη της εκκοκκιστικής σεζόν, ο παραγωγός από τη Φαλάνη Λάρισας, Γιώργος Καραΐσκος.

Αυτήν τη στιγμή, όπως εξηγεί στην «ΥΧ», «η καλλιέργεια βρίσκεται στη φάση της αποφύλλωσης. Η παραγωγή φέτος είναι πρώιμη (10 μέρες νωρίτερα) και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Οι επιπτώσεις του καύσωνα είναι αισθητές και θα συμβάλουν σε μία μείωση της παραγωγής κατά 10%-15%, ενώ κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά τι επίπτωση θα υπάρξει στο ειδικό βάρος του βαμβακιού. Με την αντιμετώπιση του σκουληκιού, τα πράγματα φέτος πήγανε καλά. Σε κάποιες περιοχές χρειάστηκε αυξημένη καλλιεργητική φροντίδα για την αντιμετώπιση του ρόδινου, ενώ για το πράσινο οι ψεκασμοί που σημειώθηκαν ήταν από τρεις έως πέντε».

Σχετικά με τις τιμές, το μέλος του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, υποστηρίζει ότι «σίγουρα στις συμφωνίες μεταξύ παραγωγού και εκκοκκιστή το “6” θα βρίσκεται μπροστά. Η προσδοκία είναι ότι το ποιοτικό βαμβάκι θα πληρωθεί μέχρι και 65-67 λεπτά».

Ο κ. Καραΐσκος εκτιμά ότι όσοι παραγωγοί προχώρησαν σε προπωλήσεις με τιμές της τάξης των 52-53 λεπτών την άνοιξη, δεν είναι χαμένοι. «Ουσιαστικά, με ένα πολύ μικρό μέρος της παραγωγής που πούλησαν σε αυτά τα επίπεδα τιμών, μοίρασαν το ρίσκο. Εφόσον όμως αμειφθούν σωστά για το υπόλοιπο της παραγωγής, ο απολογισμός θα είναι θετικός», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, ο παραγωγός απευθύνει έκκληση στους εκκοκκιστές να ανταμείψουν οικονομικά το ποιοτικό βαμβάκι. «Μέχρι στιγμής υπάρχει το πριμ για την υγρασία, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συζητήσουμε και για την απόδοση στην ίνα, στο χρώμα και αλλού», καταλήγει.

Βασίλης Γιαννάκος
«Δεν βγήκαμε χαμένοι με τις προπωλήσεις»

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη της καλλιέργειας και αισιόδοξος για τις τιμές που θα λάβουν οι παραγωγοί εμφανίζεται και ο Καρδιτσιώτης βαμβακοπαραγωγός Βασίλης Γιαννάκος. Όπως σημειώνει, με τις σωστές φροντίδες και το μεράκι που ξεχωρίζει τον Θεσσαλό «βαμβακά», ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με το σκουλήκι και την έλλειψη νερού, ενώ την ίδια στιγμή η τάση που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές, αλλά και η πρόθεση των εκκοκκιστών να την ακολουθήσουν, δημιουργούν προφανώς υψηλές προσδοκίες για τις τιμές.

Ο ίδιος υπερασπίζεται την πολιτική των προπωλήσεων, τονίζοντας πως «όσοι προχώρησαν σε συμφωνίες την άνοιξη δεν έχασαν, απλά κέρδισαν λιγότερα απ’ ό,τι θα κέρδιζαν εάν πουλούσαν το φθινόπωρο το σύνολο της παραγωγής. Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο, αλλά το δάσος. Και ας μην ξεχνάμε τις τιμές των 42-45 λεπτών που πληρωθήκαμε πέρυσι».

Ο κ. Γιαννάκος αφού υπενθυμίζει ότι «ο Νομός Καρδίτσας παραμένει πρωταθλητής στην καλλιέργεια βάμβακος στη χώρα μας», καλεί τους εκκοκκιστές «με τις τιμές που θα δώσουν να επιβραβεύσουν τους παραγωγούς που επιμένουν στον “λευκό χρυσό” και δεν στράφηκαν στα δημητριακά ή σε άλλες καλλιέργειες, οι τιμές των οποίων ήταν εξίσου δελεαστικές».

Γιάννης Μπατζαρακίδης
«Οι υψηλές θερμοκρασίες ίσως ευνοήσουν την ποιότητα»

Την εκτίμηση ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές φέτος για τη βαμβακοκαλλιέργεια διατυπώνει ο Γιάννης Μπατζαρακίδης, βαμβακοπαραγωγός και αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης στον Δήμο Χαλκηδόνος. Όπως λέει, «δεν υπήρξαν χαλαζοπτώσεις ή πολλές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες ήταν αρκετά υψηλές ενώ είχαμε πολλές προσβολές από το σκουλήκι, που είναι βασικός εχθρός του βαμβακιού».

Παραγωγικά, λοιπόν, φαίνεται ότι ήταν μια πολύ καλή χρονιά και εξίσου καλές διαφαίνονται, όπως σημειώνει, και οι αποδόσεις, έστω κι αν δεν φτάνουν τα περσινά επίπεδα. «Στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης μπορεί να μην είναι τα ίδια κιλά, αφού λόγω της υπερβολικής ζέστης υπάρχουν κάποιες απώλειες στα “πάνω καρύδια”, όπως λέμε οι βαμβακοπαραγωγοί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Κατά την εκτίμησή του, η μείωση στις αποδόσεις θα είναι της τάξης του 5%-10%, «δηλαδή από 550 κιλά το στρέμμα πέρυσι φέτος θα κινηθούν στα 500 κιλά. Δεν είναι καταστροφική αυτή η απώλεια», σημειώνει και προσθέτει ότι «η σχετική ξηρασία λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων που είδαμε φέτος και η οποία αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή ωφελεί τη βαμβακοκαλλιέργεια γιατί δεν υπάρχουν απότομες μεταβολές και έντονες καιρικές συνθήκες».

Χαρακτηρίζει επίσης «μεγάλο βοήθημα» για τους βαμβακοπαραγωγούς τη συνδεδεμένη ενίσχυση, συμπληρώνει ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη βοήθεια από την πλευρά της πολιτείας «γιατί τα έξοδα αυξάνονται συνεχώς. Θέλουμε μια παρέμβαση για να μειώσουμε τα κόστη παραγωγής». Από την άλλη, «είναι γεγονός ότι έχουμε φέτος πολύ καλύτερες τιμές», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι κατά την περίοδο των προαγορών «κάποιοι έκαναν συμβόλαια για 50 και πλέον λεπτά».

Χρήστος Μουλάς
«Να μην ξεχνάμε τα υψηλά κόστη»

Ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κουφαλίων, Χρήστος Μουλάς, εκτιμά ότι από καλλιεργητικής σκοπιάς η χρονιά κύλησε καλά για το βαμβάκι, «αν και οι καύσωνες του καλοκαιριού ανέβασαν αρκετά το κόστος παραγωγής». Όπως λέει, «δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα με προσβολές ή με το σκουλήκι του βαμβακιού, ωστόσο είχαμε θέματα λειψυδρίας, καύσωνα και δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, αφού χρειαστήκαμε περισσότερα ποτίσματα, κι εμείς ποτίζουμε με πετρέλαιο και ρεύμα».

Αναφορικά με την ποιότητα, υπογραμμίζει ότι «δεν έχει επηρεαστεί από τις υψηλές θερμοκρασίες, αντίθετα την αναμένουμε πάρα πολύ καλή», ενώ για τις τιμές «αν και ακούγονται πολλά, ευελπιστούμε ότι θα είναι πάνω από 60 λεπτά το κιλό». Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «με το πρόσχημα των υψηλών τιμών, όλη η αλυσίδα που κινείται γύρω από τη βαμβακοκαλλιέργεια και εφοδιάζει τους βαμβακοκαλλιεργητές (με φάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια κ.λπ.) έχει ανεβάσει τις δικές της τιμές στα ύψη».

«Όλα τα εφόδια έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Έτσι, μπορεί φέτος να πουλήσουμε ακριβά, όμως του χρόνου να πέσει απότομα η τιμή και τα εφόδια να παραμείνουν στα ύψη, ανεβάζοντας τα κόστη παραγωγής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, εμφανίζεται προβληματισμένος για όσους έκλεισαν συμβόλαια κατά την περίοδο των προπωλήσεων και οι οποίοι ενδεχομένως να αισθάνονται τώρα χαμένοι, «αφού τώρα αναμένονται υψηλότερες τιμές.

Είναι λογικό επομένως ο κόσμος να αισθάνεται μια ανασφάλεια», σημειώνει, ωστόσο δηλώνει πεπεισμένος ότι η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας έχει μέλλον. «Εμείς το αγαπάμε το προϊόν και έχουμε επενδύσει σε αυτό. Μπορεί παγκοσμίως να είμαστε παραγωγικά μια μικρή μονάδα, όμως αν δημιουργηθούν ζώνες παραγωγής κι αν προσέξουμε και εστιάσουμε στην ποιότητά μας, η οποία φυσικά θα πρέπει να πληρώνεται αναλόγως, τότε θα είμαστε μια ιδιαίτερα μετρήσιμη δύναμη», καταλήγει.

Κώστας Αδάμου
«Ομαλή η καλλιεργητική περίοδος»

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησε η συλλογή του βαμβακιού σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Τα περισσότερα από αυτά τα χωράφια είναι ξερικά και, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα, η χρονιά κρίνεται πρώιμη κατά δέκα μέρες περίπου.

Οι πρώτες συλλογές παρουσιάζουν αποδόσεις από 150-200 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Αδάμου από το Σωληνάρι Βοιωτίας, η συγκομιδή θα κλιμακωθεί, ακόμα και στα ποτιστικά χωράφια, μέσα στο σαββατοκύριακο. Η καλλιεργητική περίοδος εξελίχθηκε ομαλά, χωρίς σημαντικά προβλήματα, τόσο στον τομέα της άρδευσης όσο και της φυτοπροστασίας. «Η απουσία εντόμων μείωσε σε μεγάλο ποσοστό τους ψεκασμούς, με αποτέλεσμα να παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του κόστους παραγωγής», αναφέρει στην «ΥΧ».

Σχετικά με την εξέλιξη των τιμών, από τη χειμερινή ακόμα περίοδο, τονίζει ότι ξεκίνησαν από 48 λεπτά το κιλό για το σύσπορο στα τέλη του χειμώνα. «Εγώ ο ίδιος έκλεισα 20 τόνους στα 52 λεπτά πριν από τέσσερις μήνες, ώστε να ισορροπήσω την παραγωγή μου στον τομέα της πώλησης, κρατώντας την υπόλοιπη παραγωγή για να τη διαπραγματευτώ με τις τρέχουσες τιμές, οι οποίες τώρα κυμαίνονται από 56 έως 57 λεπτά», αναφέρει. Όπως προσθέτει, «σε σύγκριση με άλλες χρονιές, το βαμβάκι φέτος παρουσιάζει σημαντική ζήτηση από τους εκκοκκιστές και οι συζητήσεις που γίνονται δείχνουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 60 λεπτά το κιλό».

Νίκος Κουρκούτας
«Πολύτιμο εργαλείο οι προαγορές»

Χωρίς βοριάδες, με υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια εξελίχθηκε η βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη. «Όπου υπήρχε επάρκεια νερού αναμένεται οι παραγωγές να είναι καλές», σχολιάζει ο Νίκος Κουρκούτας, παραγωγός και γεν. γραμματέας της ΔΟΒ, ελπίζοντας ο καιρός να παραμείνει σύμμαχος και το επόμενο διάστημα.

«Αν δεν έχουμε βροχές στη συγκομιδή θα είναι καλή η ποιότητα, ανάλογα πάντα και με τις φροντίδες κάθε παραγωγού». Προσδιορίζει τη συγκομιδή στα τέλη Σεπτεμβρίου για τα ξηρικά και στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη για όσα ποτίστηκαν.

Μικρή ανησυχία προκαλούν οι προσβολές σε κάποιες περιοχές από σκουλήκια και ιδίως από το ρόδινο, το οποίο ευνοήθηκε από τις ξηροθερμικές συνθήκες, όμως η όποια ζημιά θα εκτιμηθεί όταν ανοίξουν τα καρύδια. «Το βαμβάκι είναι μονοκαλλιέργεια, οπότε δικαιολογούνται κατά διαστήματα οι εξάρσεις εντομολογικών προσβολών», σημειώνει και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα ανέβουν σε σχέση με πέρυσι οι στρεμματικές αποδόσεις.

Ο κ. Κουρκούτας χαρακτηρίζει ακόμη «πρωτόγνωρα καλές τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές, ενώ ταυτόχρονα πωλείται πολύ ακριβά ο βαμβακόσπορος» με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί να περιμένουν υψηλές τιμές. «Φέτος έγιναν μαζικές προπωλήσεις βαμβακιού. Ορισμένοι παραγωγοί, όμως, έκαναν προπώληση πριν από 2-3 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει ορισμένες ποσότητες με τιμές μικρότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα», παραδέχεται.

«Έτσι είναι το χρηματιστήριο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί το πολύτιμο για τους παραγωγούς εργαλείο που λέγεται “προπώληση βάμβακος”, το οποίο στη Διεπαγγελματική παλέψαμε πολύ για να το καθιερώσουμε στη συνείδηση των παραγωγών και των εκκοκκιστών. Δεν πρέπει να απαξιωθεί, έστω κι αν συγκυριακά φέτος κάποιοι παραγωγοί χάσουν λίγα χρήματα για ποσότητες που έκλεισαν νωρίτερα», υπογραμμίζει.

Κώστας Τσατλάκης
«Το πιστοποιημένο βαμβάκι θα μας δώσει δύναμη»

Ο βαμβακοπαραγωγός Κώστας Τσατλάκης εμφανίζεται αισιόδοξος για τις τιμές. «Το μισό ευρώ να είναι στην τσέπη μας, γιατί αυτά είναι τα έξοδά μας. Από εκεί και πέρα, φέτος ακούγονται μέχρι και 60 λεπτά το κιλό», λέει χαρακτηριστικά.

Στην περιοχή της Ξυλαγανής, όπου καλλιεργεί ο ίδιος, οι προπωλήσεις «κινήθηκαν» αρκετά και ο ίδιος, παρότι ήταν επιφυλακτικός, προχώρησε σε κλείσιμο τιμής στο παρά πέντε, αξιοποιώντας τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές.

«Στον μέσο όρο θα φανεί αν θα μείνουμε ικανοποιημένοι. Εκτιμώ πως όταν η τιμή ξεπερνάει κατά πολύ τα 55 λεπτά το κιλό, είναι καλή», σημειώνει. Σπεύδει ωστόσο να την αντιπαραβάλει με την άνοδο στα κόστη παραγωγής, κάτι που συνεπάγεται ότι κάποιοι παραγωγοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια. «Η περιοχή εδώ είναι ιδιαίτερη. Δεν έχουμε σωστούς αναδασμούς γιατί δεν έχουμε αρδευτικά, δεν έχουν γίνει αποστραγγιστικά έργα», εξηγεί.

Αυτό τον καιρό οι παραγωγοί στην περιοχή ξεκινούν αποφυλλώσεις, χωρίς ευτυχώς να έχουν αντιμετωπίσει σοβαρές ασθένειες. Όπως αναφέρει, «όσοι ράντισαν για το σκουλήκι το έκαναν κυρίως για ψυχολογικούς λόγους, αν και οι γεωπόνοι ήταν επιφυλακτικοί». Ο κ. Τσατλάκης εκτιμά ότι η παραγωγή φέτος θα είναι ποιοτική, γιατί δεν υπήρξαν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο ίδιος δίνει έμφαση στο πιστοποιημένο βαμβάκι για να μπορεί η Ελλάδα να σταθεί ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού. Υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Βάμβακος για την κατοχύρωση και προώθηση ενός Εμπορικού Σήματος Ευρωπαϊκού Βάμβακος «EU COTTON» στην οποία ενεργό ρόλο διαδραματίζει η ΔΟΒ.