Βαμβάκι: Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το παιχνίδι των τιμών

✱ Μόλις στο 5% οι προπωλήσεις σε τιμή 1 ευρώ ✱ Ικανοποίηση για την εικόνα της καλλιέργειας στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της χώρας

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η βαμβακοκαλλιέργεια, στις περιοχές τουλάχιστον που δεν χτυπήθηκαν από χαλάζι ή έντονες βροχοπτώσεις. Στον αντίποδα, προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών από την εξέλιξη της διεθνούς τιμής του βαμβακιού. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσουν σε προσυμφωνίες, όταν η προσφορά των εκκοκκιστών ήταν στο 1 ευρώ, με τις προπωλήσεις που έγιναν στη Θεσσαλία να εκτιμώνται μόλις στο 5%.

των Γιώργου Ρούστα, Μαρίας Αμπατζή

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το μέλος της ΔΟΒ από την Καρδίτσα, Βασίλης Γιαννάκος, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι «κάποια στιγμή οι παραγωγοί θα πρέπει να γίνουμε το ίδιο καλοί και σαν πωλητές. Να πουλάμε το βαμβάκι και όχι να το παραδίδουμε. Πρέπει να εκπαιδευτούμε και στα οικονομικά, τόσο όταν υπολογίζουμε το κόστος παραγωγής, όσο και όταν διαπραγματευόμαστε την τιμή πώλησης».

Όσον αφορά την εξέλιξη της καλλιέργειας, το μέλος της ΔΟΒ από τη Φαλάνη Λάρισας, Γιώργος Καραΐσκος, αναφέρει ότι «αυτή εξελίσσεται ομαλά, το φόρτωμα είναι ικανοποιητικό τόσο στις πρώιμες, όσο και στις όψιμες φυτείες. Τώρα σχηματίζονται τα καρποφόρα όργανα, ενώ τα όποια προβλήματα εντοπίστηκαν με έντομα και διάφορα ζιζάνια αντιμετωπίστηκαν με ένα – δύο ψεκασμούς.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και τον καύσωνα, αυτός μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται ‘‘ελεγχόμενος’’. Ακόμη και αν η θερμοκρασία κυμανθεί πάνω από 40 βαθμούς για μεγάλο διάστημα, το φυτό ξέρει να αμύνεται, σταματά να αναπτύσσεται και αναμένει την κλιματική κανονικότητα».

Από Σεπτέμβριο…

Όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, ο κ. Καραΐσκος εκτιμά ότι «αυτή θα παραμένει παγωμένη το επόμενο διάστημα, καθώς το παιχνίδι αναμένεται να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Την περίοδο εκείνη ξεκινούν οι παραδόσεις του προϊόντος και η τιμολόγηση του με τιμές ημέρας. Επιπλέον, θα συνεδριάσει ξανά και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος. Καθοριστικό ρόλο στην τιμολογιακή πολιτική θα παίξουν και τα νέα που θα έρθουν από το εξωτερικό και κυρίως από το Βόρειο Ημισφαίριο. Για παράδειγμα, στο Τέξας σημειώνεται μεγάλη μείωση της παραγωγής, λόγω υπερβολικής ξηρασίας. Αν ανάλογα προβλήματα προκύψουν και σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες, τότε η διόρθωση στις διεθνείς τιμές είναι πιθανή», καταλήγει ο κ. Καραΐσκος.

Ευθύμιος Φωτεινός:
«Τα προσυμβόλαια χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση του παραγωγού»

Με αφορμή τα σκαμπανεβάσματα της χρηματιστηριακής τιμής του βαμβακιού, το οποίο μέσα στον Μάιο έφτασε το 1 ευρώ και σήμερα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 75 λεπτά, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, δηλώνει στην «ΥΧ»:

«Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πως στα χρηματιστηριακά προϊόντα ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει. Καλό είναι, λοιπόν, εφόσον κάποιος γνωρίζει το κόστος παραγωγής, να φροντίζει να το εξασφαλίζει οικονομικά, πουλώντας ένα μέρος της παραγωγής του την κατάλληλη στιγμή. Αυτήν τη δυνατότητα η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, σε συνεργασία με τους εκκοκκιστές, την εξασφάλισε. Το προσυμβόλαιο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διάθεση κάθε παραγωγού».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, «στο βαμβάκι μπορεί κάποιος να γνωρίζει τα έξοδά του, άρα με τις κατάλληλες συμφωνίες, την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να τα εξασφαλίσει και, εν συνεχεία, να διαπραγματευτεί ό,τι είναι καλύτερο για τον ίδιο. Σίγουρα, το ελληνικό βαμβάκι τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφει ανοδική πορεία. Ως παραγωγός, εκτιμώ ότι το φθινόπωρο η εμπορική του τιμή θα είναι καλύτερη από τη σημερινή».