Βαμβάκι – σιτηρά: Ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς ο καιρός

Στις… προσευχές το έχουν ρίξει οι Θεσσαλοί παραγωγοί βάμβακος και σιτηρών, προκειμένου να μην πέσουν θύματα της κλιματικής κρίσης, καθώς οι μέρες που διανύουμε στον κάμπο μόνο φυσιολογικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ξαφνικά απογευματινά μπουρίνια την Κυριακή και τη Δευτέρα σε Λάρισα και Μαγνησία, συνοδευόμενα από ισχυρές βροχές και δυνατούς ανέμους, αλλά και άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη Θεσσαλία στους 36 με 37 βαθμούς την Τετάρτη και Πέμπτη ανέβασαν στο κόκκινο την αγωνία των παραγωγών, για την τύχη της φετινής σοδειάς τους.

Κι αυτό γιατί έχουν προηγηθεί όλα τα καλλιεργητικά έξοδα, τα οποία στο βαμβάκι φέτος είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα, ενώ με αφορμή τις υψηλές τιμές ρεκόρ που καταγράφουν στη διεθνή αγορά τα δύο αυτά προϊόντα, κάθε απώλεια παραγωγής συνιστά καταστροφή για τον προϋπολογισμό των αγροτικών νοικοκυριών. Να σημειωθεί ότι ήδη στον Δήμο Σοφάδων Καρδίτσας παρατηρήθηκε μεγάλης έκτασης ζημιά κυρίως σε βαμβακοκαλλιέργειες, από τις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν και δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα στα χωράφια.

Εκτιμάται ότι οι πληγείσες περιοχές ίσως ξεπερνούν τα 3.000-4.000 στρέμματα, ενώ ξεκίνησε η σχετική διαδικασία στον ΕΛΓΑ, με αναγγελία ζημιάς από πλημμύρα-βροχόπτωση.

Βαμβάκι

Όσον αφορά την εξέλιξη της βαμβακοκαλλιέργειας, ο προϊστάμενος του Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, Μοχάμεντ Νταράουσε, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «παρατηρείται μία καθυστέρηση στην ανάπτυξη του φυτού, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται το βράδυ και το πρωί και ευνοούν την εμφάνιση εντόμων και μυκήτων, που κόβουν την ανάπτυξη του φυτού».

Υπενθυμίζει ότι η φετινή καλλιέργεια είναι όψιμη και καλεί τους παραγωγούς να προσέξουν από τώρα τα ζιζάνια, προχωρώντας σε μηχανική καταπολέμηση αυτών ή μέσω ψεκασμών σε συνεργασία με γεωπόνους. Συνιστά, επίσης, «προσοχή στο πότισμα, για να μη μείνει το νερό στο χωράφι, λόγω και της αυξημένης υγρασίας που παρατηρείται στοn θεσσαλικό κάμπο».

Σιτηρά

Όσον αφορά τα σιτηρά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Ιωάννη Κουκούτση, «συνεχίζεται η αγωνία των παραγωγών για τις στρεμματικές αποδόσεις. Από τη μία, τα αυξημένα κόστη μείωσαν τη λίπανση, από την άλλη, η ανομβρία που προηγήθηκε έχουν αδυνατίσει τα στάχυα. Όπως και να έχει, πλησιάζουμε στην περίοδο της συγκομιδής (τέλος του μήνα ξεκινούν οι μηχανές με τα κριθάρια) και στην παρούσα φάση δεν θέλουμε ούτε λίβα, ούτε δυνατές βροχές, για να μην πάνε χαμένοι οι κόποι μιας χρονιάς», καταλήγει ο γνωστός συνεταιριστής.