Βαμβάκι: Σπορά με αντίπαλο τον καιρό στη Βόρεια Ελλάδα

των Μαρίας Αμπατζή, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Η σπορά στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ο καιρός ήταν συνέχεια απέναντι στους παραγωγούς, μεταφέρει ο γεωπόνος τεχνολόγος Βασίλης Κοτσίλας, παραπέμποντας στις κατά τόπους βροχοπτώσεις του σαββατοκύριακου. «Οι βροχές ήταν έντονες και το νερό πέρασε τα 40 χιλιοστά, όπου υπάρχει το ενδεχόμενο να προκαλέσει προβλήματα στο φύτρωμα του βαμβακιού. Μέλημά μας είναι να φυτρώσουν τα βαμβάκια και μετά θα παρακολουθούμε μήπως εμφανιστούν έντομα, θρίπας και ψείρα στα αρχικά στάδια».

Ο ίδιος εξηγεί πως εκεί πρέπει να δώσουν βαρύτητα οι παραγωγοί αφού απομακρυνθούν οι κίνδυνοι από σηψιρριζίες, εξαιτίας της βροχής και των χαμηλών θερμοκρασιών, κίνδυνος που επισημαίνεται και από τη ΔΑΟΚ. «Χρειάζονται ζέστη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κοτσίλας, που συμμερίζεται την ανασφάλεια των παραγωγών, οι οποίοι δεν θέλουν να οδηγηθούν σε επανασπορές μικρής κλίμακας λόγω του καιρού.

Για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, από τη ΔΑΟΚ μεταφέρεται ότι ο χειμώνας δεν είχε μεν ακραίες θερμοκρασίες, αλλά ο καιρός δεν ομαλοποιήθηκε, καθώς είναι αφύσικα ψυχρές οι θερμοκρασίες για Μάιο, με χαρακτηριστικά τη βροχή και το κρύο. Οι παραγωγοί προετοιμάζουν τα χωράφια τους, σταδιακά ξεκινάει η σπορά, αλλά οι περισσότεροι καθυστερούν, αναμένοντας να έρθει η άνοιξη. Ως προς το εάν θα εγκαταλείψουν αρκετοί το βαμβάκι για να στραφούν στον βιομηχανικό ηλίανθο, μεταφέρεται πως όταν ολοκληρωθούν οι σπορές, θα έχουμε σαφέστερη εικόνα.

Η επικοινωνία με τους παραγωγούς δείχνει σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στον Έβρο και μικρότερη μείωση στη Ροδόπη.

Περιμένουν να στεγνώσουν τα χωράφια στην Κεντρική Μακεδονία

Με καθυστέρηση κάποιων ημερών, λόγω καιρικών συνθηκών, ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες οι σπορές του βαμβακιού στους νομούς Θεσσαλονίκης και Ημαθίας. Στον Νομό Θεσσαλονίκης, οι αγροί έχουν ετοιμαστεί κατά το 70% με 80%, ενώ έχει σπαρθεί πάνω από το 50% των χωραφιών. Οι σπορές αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Ημαθία, όπου το τοπικό μικροκλίμα ευνόησε κάποιες περιοχές, που έχουν τελειώσει με τις σπορές, ενώ σε άλλες δημιούργησε καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα οι αγρότες να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαλγάρων και αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Δέλτα, Φάνη Αλμπάνη, οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο του Πάσχα, με τις πολλές και έντονες βροχοπτώσεις, είχαν ως αποτέλεσμα πολλά χωράφια να είναι αρκετά υγρά και να μην είναι έτοιμα να δεχθούν τους σπόρους.

Αντίστοιχα και στην Ημαθία, όπως επισημαίνει ο βαμβακοπαραγωγός, Κυριάκος Κητούδης, τόσο η βροχή που βάρυνε με υγρασία τα χωράφια, όσο και ο Βαρδάρης, που έκανε την εμφάνισή του τις τελευταίες ημέρες, έχουν φέρει μικρές καθυστερήσεις.

«Στην Ημαθία σε κάποια χωράφια έχουν ολοκληρωθεί οι σπορές, ενώ σε κάποια άλλα αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, ο Βαρδάρης που πνέει στην περιοχή δημιουργεί κάποια προβλήματα, αφού παίρνει την υγρασία από το έδαφος», τονίζει ο κ. Κητούδης και προσθέτει πως αρκετοί παραγωγοί περίμεναν να στεγνώσει το έδαφος για να μπουν και να δουλέψουν, καθώς ένα κακοδουλεμένο χωράφι στην προετοιμασία, θα βγάλει προβλήματα στην πορεία.

Ο κ. Αλμπάνης αναφέρει από την πλευρά του ότι οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αυτή την περίοδο σε εγρήγορση, αφού οι σπορές, λόγω καιρού, πήγαν τουλάχιστον ένα δεκαήμερο πίσω. «Συνήθως ξεκινούσαμε στις 20 με 22 Απριλίου τις σπορές, αλλά λόγω βροχοπτώσεων η διαδικασία ξεκίνησε τέλη του μήνα με αρχές Μαΐου, χωρίς πάντως το βαμβάκι να είναι όψιμο». Μέχρι στιγμής, αν και είναι πολύ νωρίς για τις όποιες εκτιμήσεις, η διαδικασία της σποράς, αλλά και το φύτρωμα των σπόρων φαίνεται πως εξελίσσονται ομαλά και χωρίς να σημειώνονται προβλήματα.

«Το μόνο κακό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι μπορεί να πάει λίγο πίσω τη συγκομιδή, αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες για το πώς θα πάει η χρονιά», καταλήγει ο κ. Αλμπάνης.