Τα βαρίδια του ΠΣΚΕ κρατούν δέσμια την πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες

Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση για το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα του ΠΑΑ για τους «Νέους Αγρότες».

Σύμφωνα με στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ που επιβεβαιώνει το πρόσφατο ρεπορτάζ της «ΥΧ» (22/10), αυτό προβλέπεται να γίνει μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση να λειτουργήσει η εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), ώστε να υποδεχθεί τις αιτήσεις των παραγωγών.

Ωστόσο, καλά διασταυρωμένες πηγές, με γνώση της εξέλιξης του «χτισίματος» της εφαρμογής στο ΠΣΚΕ, ανέφεραν στην εφημερίδα ότι η διαδικασία εμφανίζει κενά. Την κύρια ευθύνη έχει η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), η οποία προσπαθεί να ανταποκριθεί σε ένα εξαιρετικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα με δυσανάλογα περιορισμένο, για τον φόρτο του έργου, αριθμό «πληροφορικάριων».

Λείπουν βασικά «κομμάτια» από την εφαρμογή

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της καθυστέρησης που διέπει την ανάπτυξη της εφαρμογής των Νέων Αγροτών στο ΠΣΚΕ είναι ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ζητήσει από τη ΜΟΔ να ετοιμαστεί η διαλειτουργικότητα με τη μοριοδότηση των περιφερειών, ανάλογα με τις προτεραιότητες που η κάθε μία από τις δεκατρείς περιφέρειες έχει επιλέξει, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την παραγωγική εξειδίκευση που έχει αποφασίσει να πριμοδοτήσει.

Το παραπάνω είναι μόνο ένα από τα αρκετά «ανοιχτά» ζητήματα, που πρέπει να διευθετηθούν από τη ΜΟΔ, ώστε να ολοκληρωθεί η εφαρμογή. Με τα υπάρχοντα δεδομένα και τον χρόνο να πιέζει, θεωρείται απίθανο να φέρει εις πέρας τα ζητούμενα και να γίνουν και τα απαραίτητα πιλοτικά τεστ. Να σημειωθεί ότι η «ΥΧ» έχει απευθύνει ερώτημα στη διοίκηση της ΜΟΔ για τα ζητήματα αυτά, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση.

Στην περιφέρεια ο Γ. Στύλιος για την ΚΑΠ

Εκτός Αθηνών, σε νησιωτικούς προορισμούς, αναμένεται να βρεθεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, καθώς θα δώσει το «παρών» σε εκδηλώσεις με αντικείμενο τη νέα ΚΑΠ. Ο πρώτος προορισμός του θα είναι η Κέρκυρα, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Ηράκλειο Κρήτης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021