Με βαριές σκιές συνεχίζεται ο «τρίλογος» για τη νέα ΚΑΠ

Υπό την πορτογαλική προεδρία συνεχίζεται ο «τρίλογος» για τους τρεις κανονισμούς της νέας ΚΑΠ, αν και οι διαρροές από τις συναντήσεις δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, όσον αφορά το πνεύμα συμφωνίας μεταξύ των μερών.

Οι διαφωνίες επικεντρώνονται στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες και, όπως αποκάλυψε ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά την τελευταία συνάντηση για την πράσινη αρχιτεκτονική των στρατηγικών σχεδίων, οι απόψεις που διατυπώνονται απέχουν σημαντικά η μία από την άλλη. Τα κράτη-μέλη, τα οποία εκπροσωπούνται από το Συμβούλιο, θέλουν να αφιερώσουν το 20% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων στα eco-schemes, αλλά οι ευρωβουλευτές επιμένουν σε αυξημένο ποσοστό, τουλάχιστον 30%. Ακόμα και αν το Συμβούλιο υποχωρήσει, προκειμένου να υπάρχει ένας συμβιβασμός στο 25%, ακούγεται ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα είναι ικανοποιημένοι.

Το νέο ραντεβού μεταξύ των συννομοθετών έχει κλείσει για τις 22 Ιανουαρίου, ενώ θα ακολουθήσουν συζητήσεις στις 10 και 23 Φεβρουαρίου, καθώς και 11 και 30 Μαρτίου.

Σχετικά με τον Οριζόντιο Κανονισμό, ο «τρίλογος» θα ξεκινήσει στις 29 Ιανουαρίου και θα συνεχιστεί στις 23 Φεβρουαρίου και 25 Μαρτίου. Τέλος, σχετικά με τον Κανονισμό της ΚΟΑ, οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για 27 Ιανουαρίου, 3 και 24 Μαρτίου. Στόχος είναι ο «τρίλογος» να ολοκληρωθεί με μία τελική συμφωνία έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το καλοκαίρι.