Bάση τα 28 λεπτά με τονάζ 400 κιλών στα νέα συμβόλαια σκληρού της Μέλισσα Κίκιζας

Ελάχιστη εγγυημένη τιμή 28 λεπτών/κιλό προβλέπουν τα συμβόλαια της Μέλισσα Κίκιζας για τη νέα σεζόν στο σκληρό σιτάρι, με τη βιομηχανία να γίνεται η πρώτη του χώρου που ανοίγει τα χαρτιά της ενόψει των φθινοπωρινών σπορών.

Όπως πρώτη έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας, η μίνιμουμ αυτή τιμή βασίζεται σε μια εκτίμηση που τοποθετεί το κόστος παραγωγής στα 112 ευρώ/στρέμμα και, επιπλέον, ενσωματώνει την αύξηση του πλαφόν των ποσοτήτων στα 400 κιλά/στρέμμα (από 350 κιλά/στρέμμα πέρυσι).

Παράλληλα, διατηρούνται αμετάβλητα τα ποιοτικά πριμ που μπορούν να προσθέσουν στην «τιμή εκκίνησης» έως 3 λεπτά το κιλό ενώ για όσους, για διάφορους λόγους, δεν καταφέρουν να πιάσουν τις απαιτούμενες ποιοτικές προδιαγραφές, προβλέπεται και μια κατώτατη «τιμή ασφαλείας» 23 λεπτών το κιλό.

Πιο αναλυτικά, το τιμολόγιο του προγράμματος συμβολαιακής της Μέλισσα Κίκιζας για τη νέα σεζόν που έχει ήδη κοινοποιηθεί στους συνεργάτες της βιομηχανίας οι οποίοι ήδη ενημερώνουν τους συνεργαζόμενους παραγωγούς διαμορφώνεται ως εξής:

-Ελάχιστη εγγυημένη τιμή 28 λεπτών/κιλό για τη «στάνταρ» ποιότητα που «μεταφράζεται» σε 79 kg/hl ειδικό βάρος, 70% υαλώδη και 12,5% πρωτεϊνη

-Πριμ 2 λεπτών/κιλό στην ελάχιστη τιμή για σιτάρια με ειδικό βάρος 80 kg/hl, 80% υαλώδη και 13,5% πρωτεΐνη

-Πριμ 3 λεπτών/κιλό για σιτάρια με ειδικό βάρος 80 kg/hl, 80% υαλώδη και 14,5% πρωτεΐνη

-Τιμή 23 λεπτών/κιλό για υποβαθμισμένα σιτάρια εφόσον «πιάσουν» μια μίνιμουμ βάση ποιοτικών προδιαγραφών που προσδιορίζεται σε ειδικό βάρος 77 kg/hl, υαλώδη 60% και πρωτεΐνη 11,5%.

Υποτονική η εξαγωγή, έως 335 ευρώ το FOB

Στο μεταξύ, νωχελικά εξακολουθεί να κινείται η εξαγωγή, με τις νέες δουλειές να περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, δεδομένου ότι η αγορά αυτή τη στιγμή κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι για τους πωλητές.

Οι τιμές που προσφέρουν οι Ιταλοί κινούνται στα 330-335 ευρώ/τόνο FOB λιμάνι μας ενώ έγινε κι ένα καράβι στα 320 ευρώ/τόνο FOB με σιτάρια ωστόσο πολύ χαμηλής ποιότητας. «Σήμερα στην Ελλάδα πουλάει κάποιος είτε επειδή έχει ανάγκη ρευστότητας είτε επειδή χρειάζεται να ‘ελευθερώσει’ αποθηκευτικούς χώρους ώστε να υποδεχτεί πχ ποσότητες καλαμποκιού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» παράγοντας του χώρου. Σε αυτό το μοτίβο αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες εβδομάδες, με τους ρυθμούς ενδεχομένως να ανεβαίνουν ελαφρώς το Δεκέμβριο οπότε και θα πρέπει, για φορολογικούς λόγους, να κλείσουν ορισμένοι λογαριασμοί.

Κατά τα λοιπά, η ελληνική αγορά μοιάζει να τηρεί στάση αναμονής ποντάροντας σε ένα πιο δυνατό δεύτερο ημίχρονο της εμπορικής σεζόν.  Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια ανοδική αντίδραση της αγοράς το δίμηνο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή θα έχει βγει οριστικά εκτός εξαγωγικού στίβου η Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο φύλλο της εφημερίδας Ύπαιθρος Χώρα που κυκλοφορεί από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας.