Οι βασικές διαπιστώσεις από τη φετινή Agrotica

Τρεις είναι, κατά τη γνώμη μας, οι βασικές διαπιστώσεις από τη φετινή Agrotica.

Η πρώτη αφορά την προσέλευση των επισκεπτών, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, με αυξημένη μάλιστα τη συμμετοχή νέων ανθρώπων.

Η δεύτερη σχετίζεται με το αυξημένο ενδιαφέρον των επισκεπτών για μηχανήματα, αλλά και καινοτομίες, όπως αυτές που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση. Από την εικόνα που μεταφέρουν σημαντικοί εκθέτες, εκτός από τις συζητήσεις και την παρουσίαση νέων μοντέλων ή εφαρμογών στο χωράφι, υπήρξε αυξημένος αριθμός εμπορικών πράξεων.

Η τρίτη διαπίστωση αφορά την κινητικότητα για την πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης μία ημέρα πριν από την έναρξη της Agrotica.

Η αρχική επικοινωνιακή λογική ότι «πληρώσαμε πιο νωρίς από κάθε άλλη φορά», ή ο γραφικός ισχυρισμός κάποιων ότι «το ΟΣΔΕ επέστρεψε σπίτι του» δεν έπεισε πολλούς. Το ίδιο και ο ισχυρισμός ότι όλα πήγαν καλά λόγω της αξιοποίησης του λεγόμενου κυβερνητικού νέφους, τη στιγμή που η πληρωμή αποδείχθηκε προβληματική λόγω του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την επεξεργασία των στοιχείων.

Μάλιστα, η ψηφιακή αυτή εφαρμογή είχε τόσα κενά που αν δεν παρενέβαιναν τα στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθημερινά στις διαδικασίες, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει.

Με αυτά και με αυτά, η απαγόρευση πρόσβασης σε περίπου 500 ΚΥΔ έως σήμερα στα αναλυτικά δεδομένα της προκαταβολής σε αντίθεση με τα περίπου 30 που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της εταιρείας Cognitera ίσως γίνεται για να περιορισθούν πιθανές αντιδράσεις από μία συνολική εμφάνιση του μεγέθους του προβλήματος. Μάλιστα, η διοργάνωση εμβόλιμης «ημερίδας ενημέρωσης» στην Agrotica από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εν λόγω εταιρείας για να παρουσιάσουν την πληρωμή απέτυχε, καθώς προκάλεσε το ενδιαφέρον μόλις 20 συμμετεχόντων περίπου.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η απόσταση που φαίνεται να παίρνει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ από την εταιρεία, τονίζοντας με έμφαση αφενός ότι οι διορθώσεις θα γίνουν χωρίς επιπλέον κόστος για τους δικαιούχους και αφετέρου ότι η αδυναμία πρόσβασης όλων των ΚΥΔ στα δεδομένα στις πληρωμές είναι ανεπίτρεπτη.

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ενδιαφέρουσες εξελίξεις.