Βασική Ενίσχυση: Πληρώνονται οι 13.000 κομμένοι λόγω δασικών χαρτών

Καθόλου αμελητέες δεν είναι οι συνέπειες από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, καθώς δεν είναι λίγοι οι δικαιούχοι παραγωγοί που τα τελευταία δύο χρόνια έμειναν εκτός των προγραμματισμένων πληρωμών. Η «ΥΧ», ανταποκρινόμενη στις επισημάνσεις αναγνωστών της για το θέμα, αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, προκειμένου να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Από το ρεπορτάζ, μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι πράγματι δόθηκαν οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιλέξιμες γεωμετρίες σε αγροτεμάχια που είχαν κυρωθεί ως δασικοί χάρτες τα έτη 2018, 2019 και 2020.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μόνο το έτος 2019 επηρεάστηκαν οι πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης σε περίπου 10.000 παραγωγούς. Όπως μας ενημέρωσαν, την περασμένη Τρίτη 30 Ιουνίου τους χορηγήθηκαν τα «κομμένα» ποσά, με την ολοκλήρωση των ειδικών διοικητικών ελέγχων. Το 2018, πρόβλημα αντιμετώπισαν περίπου 13.000 δικαιούχοι παραγωγοί. Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, και οι παραγωγοί αυτοί πρόκειται να λάβουν τα «κομμένα» ποσά τους σε μία από τις επόμενες πληρωμές, αφού πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο υπολογισμός με βάση τις νέες εκτάσεις.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 1η Ιουλίου καταβλήθηκε το ποσό των 42.195.800 ευρώ για τα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων και των ενισχύσεων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους για τις αιτήσεις του 2019. Με την πληρωμή αυτή, όπως η «ΥΧ» είχε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώθηκαν οι πληρωμές για τις αιτήσεις του 2019, συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ.