Αυτό το άρθρο είναι 69 μηνών

Σε βαθιά νερά με το «καλημέρα» ο Μ. Βορίδης

Τι πρέπει να προσέξει ο νέος υπουργός ΑΑΤ για να αποφύγει το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της ΚΑΠ μετά το 2020
15/07/2019
5' διάβασμα
se-vathia-nera-me-to-kalimera-o-m-voridis-162454

Ενα είναι σίγουρο. Αυτήν τη στιγμή κανείς δεν θα ήθελε να βρίσκεται στη θέση του Μάκη Βορίδη. Ο νέος υπουργός ανέλαβε ένα εξ ολοκλήρου άγνωστο για αυτόν χαρτοφυλάκιο, στην κορυφή του υπουργείου, εν μέσω σημαντικότατων εθνικών και διεθνών εξελίξεων για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η αναβολή της παραίτησης Κασίμη, καθώς ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βοηθήσει τον κ. Βορίδη να αναλάβει με επιτυχία τις ευθύνες του υπουργείου του και να μην οδηγήσει το πλοίο στα βράχια. Ένας από τους δυσκολότερους βράχους, λοιπόν, που πρέπει να αποφύγει ο νέος υπουργός είναι η επερχόμενη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ.

Με τις νομοθετικές προτάσεις να έχουν κατατεθεί από την Επιτροπή τον Ιούνιο του 2018 και τους δύο συννομοθέτες, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να έχουν μεν προχωρήσει στις μέχρι σήμερα συζητήσεις αλλά όχι με αποφασιστικά βήματα, είναι κρίσιμο η μελλοντική διαπραγματευτική στρατηγική για τον ελληνικό γεωργικό τομέα, και άρα ο ίδιος ο υπουργός, να λάβουν υπόψη τα παρακάτω δεδομένα:

 Ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελεί η συζήτηση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ 2021-2027 και η διατήρηση του συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ στα σημερινά, τουλάχιστον, επίπεδα. Η Κομισιόν έχει ήδη προτείνει μείωση του κονδυλίου της ΚΑΠ της τάξης του 5% σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2020, η οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερη, εάν υπολογιστεί σε σταθερές, δηλαδή αποπληθωρισμένες, τιμές.

Για την Ελλάδα ειδικότερα, οι συνολικές απώλειες ανέρχονται σε 1,26 δισ. σε τρέχουσες τιμές (-6,5%). Παράλληλα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και το ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα μας ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, προκειμένου να μην έχουμε περαιτέρω απώλεια πόρων. Ο επόμενος γύρος συζήτησης για το ΠΔΠ θα πραγματοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, ενώ η Κομισιόν έχει θέσει στόχο η συμφωνία να κλείσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας πρόσφατα εγκρίνει τη σύνθεση και προεδρία της αρμόδιας Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, πρόκειται σύντομα να αποφασίσει εάν θα προωθήσει στην Ολομέλεια του οργάνου τις τρεις εκθέσεις που ψηφίστηκαν από τα προηγούμενα μέλη της επί των προτεινόμενων κανονισμών της ΚΑΠ. Όλα δείχνουν ότι ενδεχομένως η νέα Επιτροπή Γεωργίας να ξεκινήσει από την αρχή, γεγονός που σημαίνει καθυστέρηση. Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η φινλανδική προεδρία έχει στα χέρια της μόνο μία «μερική γενική προσέγγιση» από την προκάτοχό της Ρουμανία και φαίνεται διστακτική να προχωρήσει με γοργά βήματα, δεδομένου ότι πολλοί υπουργοί δεν είναι διατεθειμένοι να αποφασίσουν χωρίς να έχουν εικόνα συνολικού προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Πολλές είναι, επίσης, οι φωνές που ζητούν μεταβατικό κανονιστικό πλαίσιο ώστε να διασφαλιστούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί.

 Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα, είναι σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας μέσω της γνώσης και της καινοτομίας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της ΚΑΠ στη συλλογιστική όχι μόνο των κοινοτικών οργάνων, αλλά και όλων των κρατών που βρίσκονται στην αγροδιατροφική πρωτοπορία. Οι μέχρι σήμερα συζητήσεις για την ΚΑΠ μετά το 2020 το επιβεβαιώνουν με ακρίβεια, θέτοντας την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής γεωργίας ως προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της πολιτικής. Αυτή είναι μία εσωτερική πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή η εθνική διοίκηση και ο εγχώριος γεωργικός τομέας εάν θέλει να διασφαλίσει τόσο την επιτυχή εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της ΚΑΠ χωρίς απώλειες πόρων για τη χώρα, όσο και την ουσιαστική στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Ο Μάκης Βορίδης έχει τη δύσκολη αποστολή να μάθει να παίζει «μπάλα» ανάμεσα στα δύο ημίχρονα ενός ντέρμπι, το αποτέλεσμα του οποίου θα καθορίσει το μέλλον του αγροτικού τομέα της Ελλάδας και τη θέση της χώρας στην ευρωπαϊκή παραγωγική αλυσίδα.

Εμείς, του ευχόμαστε καλή αρχή και καλή δύναμη.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: