Βελτιώνεται το κλίμα στην αγορά μηχανημάτων, λέει ο CEMA

Βελτιωμένο καταγράφεται το επιχειρηματικό κλίμα στα μέσα Δεκεμβρίου για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην έρευνα του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων (CEMA).

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που σταθεροποιείται η τάση βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος, μετά την περίοδο επιδείνωσης που επικράτησε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και για αρκετούς μήνες.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο CEMA, βελτίωση παρατηρείται σε όλους τους κλάδους, ενώ σημαντική είναι η βελτίωση στον δείκτη για τις αναμενόμενες προπαραγγελίες. Επισημαίνεται πάντως ότι ακόμη υπάρχουν προβλήματα επάρκειας υλικών, κυρίως σε ό,τι αφορά τους ελκυστήρες και τις θεριζοαλωνιστικές μηχανές. Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς παρατηρείται ολοένα και αυξανόμενη επάρκεια πρώτων υλών και ικανότητα εκτέλεσης των παραγγελιών.

Όλα αυτά μεταφράζονται σε αισιοδοξία των Ευρωπαίων κατασκευαστών μηχανημάτων, που προσβλέπουν σε μια καλύτερη χρονιά. Συγκεκριμένα, για το 2023, οι εκπρόσωποι των κατασκευαστών αναμένουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά +5%.

Παρά τις αναμενόμενες απώλειες στην αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, τα μέλη του CEMA εκτιμούν ότι θα αντισταθμιστούν με το παραπάνω από περιοχές όπως η Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.