Βγαίνει από την αφάνεια η γηγενής ποικιλία Κουτσουρελιά

Διακρίνεται για τη διατροφική της αξία και τις υγειοπροστατευτικές της ιδιότητες

«Ανοιξε» ο δρόμος για την ανάδειξη και αξιοποίηση μιας από τις παλαιότερες, αλλά αφανείς γηγενείς ποικιλίες της Δυτικής Ελλάδας, η οποία διαθέτει υψηλής ποιότητας διατροφική αξία, με υγειοπροστατευτικά χαρακτηριστικά.

Χάρη στην επιμονή και στον ζήλο που επέδειξαν ελαιοπαραγωγοί της Αχαΐας, η ποικιλία Κουτσουρελιά, ή αλλιώς «Πατρινή», όχι μόνο ήρθε στην επιφάνεια, αλλά στέκεται με αξιώσεις στις διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας ακόμα και διακρίσεις για τις πιστοποιημένες αντιοξειδωτικές και φαρμακευτικές ιδιότητές της.

Μεταξύ των ανθρώπων που επένδυσαν στη συγκεκριμένη ποικιλία είναι ο Πατρινός γεωπόνος Σπυρίδων Αναγνωστόπουλος. Παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, δεδομένου ότι είναι μια απαιτητική και κοστοβόρα καλλιέργεια, κατάφερε, με τις κατάλληλες τεχνικές στο βλαστικό στάδιο, αλλά και στη διαδικασία της θρέψης, να δώσει στο παραγόμενο ελαιόλαδο προστιθέμενη αξία, με την ανάδειξη των ποικίλων φαρμακευτικών ιδιοτήτων του.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημιούργησε το ελαιόλαδο «Ranis», ένα αγουρέλαιο με πιστοποιημένες καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το καινοτόμο αυτό προϊόν βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα Τρόφιμα και έχει λάβει πιστοποίηση από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του ΕΚΠΑ, ως HealthClaim ελαιόλαδο, πλούσιο σε πολυφαινόλες, για προστασία από καρδιολογικά και νευρολογικά προβλήματα, όπως και επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Δείγματα στο εξωτερικό

«Η πατρίδα της συγκεκριμένης ποικιλίας είναι η περιοχή της Χαλανδρίτσας. Τα κλιματολογικά και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά, λόγω του υψομέτρου που βρίσκεται, καθώς και το θερμό ξηρό καλοκαίρι, ευνοούν την καλλιέργεια και την προστατεύουν από τον δάκο.

Αυτήν τη στιγμή, η παραγωγή είναι μικρή και απευθύνεται σε επιλεγμένους πελάτες με αντίληψη της αξίας της υγιεινής διατροφής. Ήδη, έχουμε στείλει δείγματα σε Γερμανία, ΗΠΑ, Ελβετία και Σαουδική Αραβία, όπου το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Το κόστος παραγωγής του συγκεκριμένου ελαιολάδου είναι πολύ υψηλό και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τιμή διάθεσής του, καθώς η συσκευασία των 500 ml του “Ranis” πωλείται στα 35 ευρώ», τονίζει ο κ. Αναγνωστόπουλος, προσθέτοντας πως βασική επιδίωξή του αποτελεί η διάθεση του ελαιολάδου και στην εγχώρια αγορά, μέσα από τη λειτουργία e-shop.

«Ωστόσο, μέλημά μου είναι η δημιουργία cluster παραγωγών, προκειμένου να αναδείξουμε όλοι μαζί την Κουτσουρελιά και τα σημαντικά για την υγεία οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδό της και να δοθεί η υπεραξία του προϊόντος», επισημαίνει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Πέρα από το προσωπικό στοίχημα για την ανάδειξη της ποικιλίας στην ευρύτερη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού, συμβάλλει ενεργά, σε συνεργασία με τον Δήμο Ερυμάνθου, για να πιστοποιηθεί η συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.