Βήματα για την ανάδειξη και προώθηση των κρητικών τυριών

graviera-kritis

Στην δημιουργία συνεργατικού δικτύου για την ανάδειξη και την προώθηση των κρητικών τυριών στην διεθνή αγορά προχωρά το Επιμελητήριο Ηρακλείου. Το δίκτυο, με τη μορφή CLUSTER, θα έχει την επωνυμία «ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» και σ’ αυτό, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, μπορούν να ενταχθούν οι τυροκομικές μονάδες του Ηρακλείου και σταδιακά όλης της Κρήτης, διατηρώντας την παραγωγική και επιχειρηματική τους αυτοτέλεια.

Στόχος της προσπάθειας του Επιμελητηρίου Ηρακλείου – μέλους του Enterprise Europe Network – όπως τονίζεται, είναι να αναπτυχθούν δράσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα σε μικρές και μεγάλες τυροκομικές μονάδες της Κρήτης να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές και κυρίως να γίνει γνωστό το κρητικό τυρί, ως βασικό στοιχείο της κρητικής διατροφής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού.

Η πρώτη συνάντηση με τυροκόμους του Νομού Ηρακλείου, έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Επιμελητήριο της πόλης, στη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν για το εγχείρημα και τις προοπτικές που δημιουργούνται, καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρει ο νέος κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με απευθείας και υψηλές χρηματοδοτήσεις τέτοιων Δικτύων.

Στην ίδια συνάντηση παρουσιάστηκε το επιτυχημένο παράδειγμα του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), το οποίο είχε ξεκινήσει πριν από 10 χρόνια, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, και τώρα, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Νίκος Μηλιαράκης, τα οφέλη για τα οινοποιεία της Κρήτης είναι πολλαπλά και ανεκτίμητα.

«Θέλουμε ν’ αναδείξουμε την παραδοσιακή τυροκομία και τα κρητικά τυριά. Να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας και να κατοχυρώσουμε τη θέση που αξίζουν στη διεθνή αγορά», επεσήμανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, Μανώλης Αλιφιεράκης και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τέτοιες συνεργασίες και είναι μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους τυροκόμους, να ενταχθούν σ’ αυτό το σχήμα. Ο καθένας θα συνεχίσει να παράγει τα δικά του προϊόντα και να έχει τη δική του επωνυμία. Όμως, όλες οι προσπάθειες προβολής και προώθησης των προϊόντων θα γίνεται από κοινού και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου».

Η επόμενη συνάντηση για τη σύσταση του Δικτύου «ΚΡΗΤΙΚΟ ΤΥΡΙ» προγραμματίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για κάθε ενδιαφερόμενο.