Βιοαισθητήρας αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας

Παρά τις σύγχρονες τεχνικές συντήρησης που διασφαλίζουν την ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά του κρέατος, ορισμένες αλλοιώσεις είναι αναπόφευκτες. Η τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το μόριο που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα, υφίσταται αποσύνθεση μετά τη σφαγή, οδηγώντας στον σχηματισμό υποξανθίνης (HXA) και ξανθίνης, ενδεικτικών της αποσύνθεσης του κρέατος.

Λύση στο παραπάνω πρόβλημα φιλοδοξεί να δώσει η επιστημονική κοινότητα, μέσα από την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού βιοαισθητήρα, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αναγνωρίζει το χαλασμένο κρέας. Ο βιοαισθητήρας αναπτύχθηκε από ερευνητές σε διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Ακαδημίας Επιστήμης και Τεχνολογίας του Βιετνάμ (VAST) και της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει τον HXA, ο οποίος αποτελεί έναν βασικό δείκτη φρεσκάδας του κρέατος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο βιοαισθητήρας ανίχνευσε τα επίπεδα HXA με ακρίβεια άνω του 98%. Η δοκιμή με φιλέτα χοιρινού κρέατος επίσης έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης του βιοαισθητήρα σε πραγματικές συνθήκες.