Βιολογικά τυροκομικά Προσοτσάνης σε καιρό κρίσης

Ο Θανάσης Πελέχρας εκπροσωπεί την τέταρτη γενιά κτηνοτρόφων και την πρώτη γενιά τυροκόμων, δημιουργώντας την ομώνυμη μονάδα στην Προσοτσάνη Δράμας, με βιολογικά προϊόντα. Ο ίδιος ελέγχει την παραγωγή από το χωράφι μέχρι το γάλα και η σύζυγός του, Δέσποινα Κοντοπούλου, μοιράζεται το όνειρό του για παρασκευή ποιοτικών προϊόντων, αναλαμβάνοντας την τυροκόμηση. Προχωρούν με αργά και σταθερά βήματα, εδώ και οκτώ χρόνια.

Κυκλική οικονομία

Αρχικά, προώθησαν τα προϊόντα σε λαϊκές, στη συνέχεια σε καταστήματα και εξελίσσονται. Η επιλογή παρασκευής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων έγινε γιατί το κοπάδι και τα χωράφια είναι πιστοποιημένα. Ο κ. Πελέχρας ακολουθεί με συνέπεια τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. «Ρίχνουμε την κοπριά από τα ζώα στα χωράφια και αυτό που παράγεται στα χωράφια το πηγαίνουμε στο μαντρί και ταΐζουμε τα ζώα. Το γάλα το κάνουμε τυρί και το τυρόγαλο πηγαίνει στα γουρούνια. Σεβόμαστε το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Παράλληλα με το οικονομικό σκέλος, διαπιστώνω ότι η οικονομία πρέπει να πηγαίνει μαζί με τη φύση». Σχολιάζει ότι η προσπάθεια που έκαναν ορισμένοι να έχουν όλο τον χρόνο γάλα ήταν ενάντια στη φύση.

Η διασφάλιση της ποιότητας προϊόντων που παράγει ένα μικρό τυροκομείο δεν συνοδεύεται από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του. Με εξαίρεση ορισμένους συνειδητούς καταναλωτές που διαθέτουν αγοραστική δύναμη, η πλειονότητα ελέγχει την τιμή, επιλέγοντας τη χαμηλότερη. Τα τυροκομικά Προσοτσάνης δεν είναι εφικτό να ανταγωνιστούν μια μεγάλη βιομηχανία που «παράγει με 2,5 κιλά γάλα 1 κιλό τυρί, ενώ εγώ θέλω 5 με 5,5 κιλά την άνοιξη». Η γεύση και η ποιότητα είναι κριτήρια δευτερεύοντα της τιμής για την πλειονότητα.

Δυσκολίες

Ανήκει στους παραγωγούς που επένδυσαν σε βελτιωμένες φυλές, δημιούργησαν σύγχρονα μαντριά, αλλά τονίζει ότι οι Έλληνες δεν μπορούν ν’ ανταγωνιστούν Γερμανούς, Γάλλους, Ισπανούς που διαθέτουν τεράστιες μονάδες, έχουν κρατική στήριξη και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. «Η γαλακτοβιομηχανία εισάγει γάλα που είναι παραδοτέο στην Ελλάδα φθηνότερο. Εμείς, παλεύουμε με κάτι που δεν παλεύεται», λέει.

Η οικονομική κρίση περιόρισε περαιτέρω τους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων. Τα βιολογικά τυροκομικά ΠΕΛΕΧΡΑΣ βρίσκονται σε επιλεγμένα καταστήματα, μπακάλικα, delicatessen, καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη και τη Θεσσαλονίκη. Η παραγωγή τους κινείται ανάλογα με τη ζήτηση.

Ο ίδιος επέλεξε να μειώσει τον αριθμό των ζώων, ενώ στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι τα 1.200 πρόβατα. «Ο πατέρας μου είχε ένα κοπάδι που παρήγαγε 20-25 τόνους γάλα ετησίως. Ξεκίνησα να ανοίγομαι, με βελτιωμένες φυλές, σύγχρονα μαντριά και σύγχρονα μηχανήματα και δεκαπλασίασα την παραγωγή. Πολλαπλασίασα τις ώρες εργασίες με βιοτικό επίπεδο μηδέν», μεταφέρει με πικρία.

Τυρί με μπούκοβο, τυρί με πιπεριά, τυρί με δυόσμο, με ελιά στη σειρά «ευ τυροκομείν», στραγγιστό γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, μυζήθρα, ανθότυρο είναι κάποιοι από τους κωδικούς. Ο κ. Πελέχρας σκέφτεται να κρατήσει συγκεκριμένα προϊόντα και να εστιάσει την προώθηση στην αγορά του Νομού Δράμας, γιατί γνωρίζει ότι όσο κι αν οι πολλοί αναζητούν την υψηλή ποιότητα στη διατροφή μόνο λίγοι μπορούν να την πληρώσουν.