Βιομηχανική ντομάτα: Ανεβασµένες κατά 30% οι τιµές του πελτέ

Όλο και πιο χαµηλά ο πήχης για την παγκόσµια παραγωγή

Στο τρίπτυχο «ζωηρή ζήτηση – ελάχιστα αποθέματα – μειωμένες παραγωγές» συμπυκνώνεται το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί φέτος στην παγκόσμια αγορά της βιομηχανικής ντομάτας, με την εξίσωση εύλογα να οδηγεί σε αυξημένες τιμές.

Αυτό, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», ήδη αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα μεταξύ των ελληνικών βιομηχανιών και των πελατών τους όπου οι προσφερόμενες τιμές, έστω και αν δεν έχουν καταστεί ακόμα δεσμευτικές, κινούνται από 30% έως 35% υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αυτό είναι το ελάχιστο προαπαιτούμενο, προκειμένου να κινηθούν κοντά στα περιθώρια κέρδους της προηγούμενης χρονιάς, δεδομένου ότι τα κόστη δεν δείχνουν καμία τάση αποκλιμάκωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρηματίας του χώρου κλήθηκε πρόσφατα να πληρώσει «καπέλο» 20% σε ήδη κλεισμένες τιμές για ασηπτικούς σάκους, ενώ τα κουτιά όπου συσκευάζονται οι ψιλοκομμένες ντομάτες πήραν νέα αύξηση 65%.

Σε κάθε περίπτωση, υπέρ της χώρας μας φαίνεται ότι λειτουργούν για άλλη μια χρονιά οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι οποίες καθιστούν από πολύ ακριβές έως ασύμφορες τις εισαγωγές στην ΕΕ ντοματικών προϊόντων από τρίτες χώρες, πόσω μάλλον από τη στιγμή που και οι ποσότητες με τις οποίες μπαίνουν οι τελευταίες στη νέα εμπορική σεζόν κάθε άλλο παρά… απεριόριστες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Φιλόδοξα τα νούμερα για ΗΠΑ και Ισπανία

Τα τελευταία στοιχεία του WPTC (Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιομηχανικής Ντομάτας) κάνουν λόγο για μια παγκόσμια παραγωγή 38,8 εκατ. τόνων, δηλαδή σχεδόν 1 εκατ. τόνους κάτω από την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου, με την υποσημείωση μάλιστα ότι και αυτό το νούμερο ενδεχομένως να αποδειχθεί αρκετά αισιόδοξο.

Ενδεικτικά, για τις ΗΠΑ, η τελευταία εκτίμηση του USDA (Μάιος 2022) για 10,6 εκατ. τόνους βασίζεται σε μια απόδοση της τάξης των 12,4 τόνων/στρέμμα, η οποία είναι υψηλότερη κατά σχεδόν 7% από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας, τη στιγμή που η Καλιφόρνια (η κύρια παραγωγική ζώνη της χώρας) εξακολουθεί να «υποφέρει» από την ξηρασία.

Εξίσου φιλόδοξη θεωρούν οι γνωρίζοντες και την πρόβλεψη για 5,8 εκατ. τόνους που δίνουν οι Κινέζοι, ενώ οι 2,5 εκατ. τόνοι της Ισπανίας αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω τους επόμενους μήνες. Οι φυτεύσεις εκεί έχουν πλέον ολοκληρωθεί, με τις βροχοπτώσεις να έχουν πάει συνολικά τη διαδικασία μια εβδομάδα πίσω στην Εξτρεμαδούρα. Στην Ανδαλουσία, η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει με έναν μήνα καθυστέρηση στις αρχές Αυγούστου. Στην έτερη ιβηρική χώρα, Πορτογαλία, οι φυτεύσεις ολοκληρώθηκαν δίχως απρόοπτα και επί του παρόντος η πρόβλεψη για 1,45 εκατ. τόνους παραμένει αμετάβλητη.

Το ίδιο ισχύει και για τους 5,4 εκατ. τόνους της Ιταλίας, όπου πάντως η κατάσταση είναι πιο συγκεχυμένη. Πέρα από το ότι οι εκτάσεις εκτιμάται ότι ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τις απώλειες από τις καταιγίδες και τις χαλαζοπτώσεις, που έπληξαν περί τα 4.000 στρέμματα στο βόρειο τμήμα της χώρας. Εκφράζονται, επίσης, κάποιες ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα του νερού, δεδομένου ότι η στάθμη των ποταμών είναι σχετικά χαμηλή. Στην Κεντρική και Νότια Ιταλία οργανώσεις παραγωγών και βιομηχανίες ήρθαν σε συμφωνία για τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά όχι ακόμα για τις τιμές, οι οποίες πάντως αναμένεται να κλείσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου που είναι και η προθεσμία, ελέω Συνδεδεμένης, για την υπογραφή των συμβολαίων.

Στροφή σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες

Οι εκτάσεις, πάντως, υπολογίζονται αισθητά λιγότερες σε σχέση με πέρυσι, λόγω της στροφής των παραγωγών σε ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

Αυτό είναι ένα μοτίβο που είδαμε να επαναλαμβάνεται φέτος σε αρκετές χώρες, καθώς τα υψηλά κόστη και το ρίσκο που «συνοδεύουν» την καλλιέργεια σε συνδυασμό με τις άκρως ελκυστικές τιμές προϊόντων, όπως τα σιτηρά ή και το βαμβάκι, είχαν ως αποτέλεσμα αρκετοί αγρότες να γυρίσουν την πλάτη στη βιομηχανική. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ελλάδα, ιδίως στη Θεσσαλία παρά τα σαφώς βελτιωμένα τιμολόγια που προσέφεραν οι βιομηχανίες, αφήνοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω αυξήσεις ανάλογα με τις συμφωνίες που θα κλειστούν με τους αγοραστές.

Το WPTC εξακολουθεί να προβλέπει για τη χώρα μας μια σοδειά της τάξης των 380.000 τόνων, περίπου 20.000 τόνους κάτω δηλαδή από την περσινή. Αυτό, βέβαια, χωρίς να έχουν αποτιμηθεί ακόμα οι ζημιές που προκάλεσαν οι τελευταίες χαλαζοπτώσεις.

Συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ
Λευκός καπνός για τη Συνδεδεμένη

Την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να παραμείνει η βιομηχανική ντομάτα στο καθεστώς της Συνδεδεμένης για την πενταετία 2023-2027 μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», σε εκπροσώπους των επιχειρήσεων του κλάδου ο Γιώργος Γεωργαντάς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης 8 Ιουνίου.

Στην πλατεία Βάθη φαίνεται ότι συνειδητοποίησαν τον κίνδυνο να τεθεί ουσιαστικά η Ελλάδα εκτός αγοράς, εφόσον τα ανταγωνιστικά κράτη επιλέξουν να διατηρήσουν τη βιομηχανική στα «πακέτα» Συνδεδεμένων τους, όπως επίσης και το γεγονός ότι, λόγω ρίσκου και κόστους, η εν λόγω ενίσχυση δημιουργεί ένα πολύτιμο δίχτυ ασφαλείας για τον παραγωγό.

Ο υπουργός φάνηκε, επίσης, ενήμερος για τα βήματα που έχουν γίνει σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση του νερού (στάγδην άρδευση), καθώς και για το χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας, ενώ στα υπέρ μέτρησε και το γεγονός ότι πραγματοποιείται με όρους συμβολαιακής γεωργίας.

 

Aκόμα περιμένουν ραντεβού οι συνεταιρισμοί

Σε αντίθεση, πάντως, με τις βιομηχανίες, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών εξακολουθούν να αναμένουν στο ακουστικό τους για ένα ραντεβού με τον υπουργό. «Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον κ. Γεωργαντά και δεν μας έχει καν απαντήσει», δηλώνει οργισμένος στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης.

«Ο σκοπός μας είναι να ενημερωθούμε για τις προθέσεις του, όσον αφορά τη Συνδεδεμένη, αλλά και να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα υπέρ της καλλιέργειας. Είναι απαράδεκτο να παραμένουμε στο σκοτάδι», προσθέτει. «Με τα σημερινά δεδομένα, όποιος παραγωγός φύγει από τη βιομηχανική πολύ δύσκολα θα ξαναγυρίσει. Αν, μάλιστα, άλλες χώρες εντάξουν τη βιομηχανική στο καθεστώς της Συνδεδεμένης κι εμείς δεν το κάνουμε, αυτό θα σημαίνει δραματικές εξελίξεις για την καλλιέργεια.

Ως συνεταιρισμός, καταθέσαμε ακόμα και μελέτη με τη σφραγίδα του ΕΘΙΑΓΕ, όπως μας ζητήθηκε, που αποδεικνύει ότι η καλλιέργεια είναι πολύ λιγότερο υδροβόρα απ’ όσο παρουσιάζεται», τονίζει ο κ. Σουλιώτης.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022