Βιομηχανική ντομάτα: Αυξήσεις τιµών στο παρά πέντε της καµπάνιας στη Θεσσαλία

Εντείνεται ο ανταγωνισμός για τη λιγοστή, φέτος, ντομάτα στον θεσσαλικό κάμπο

Ως μήνυμα με αποδέκτες τόσο τους συνεργαζόμενους παραγωγούς όσο και τον ανταγωνισμό μπορεί να εκληφθεί η απόφαση της Νομικός ΑΒΕΕ να προχωρήσει, λίγο πριν από την έναρξη της φετινής καμπάνιας, σε αύξηση της εγγυημένης τιμής της βιομηχανική ντομάτας κατά 12 ευρώ/τόνο.

Τα νέα δεδομένα φέρνουν την εγγυημένη τιμή για το εργοστάσιο του Δομοκού στα 107-112 ευρώ/τόνο, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα 95-100 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα, τη στιγμή που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ και τα 115-120 ευρώ/τόνο για όσους έχουν ήδη φιξάρει το 50% της παραγωγής τους.

Για την πρόθεση της βιομηχανίας να προσφέρει φέτος την «πλέον ανταγωνιστική τιμή της αγοράς», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της, έχουν ήδη ενημερωθεί οι Ομάδες Παραγωγών της Θεσσαλίας.

Με τη νέα ανοδική αναπροσαρμογή, ο μεγαλύτερος παίκτης του κλάδου ουσιαστικά ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής και, παράλληλα, επιχειρεί να περιφρουρήσει τις ποσότητες που σκοπεύει να παραλάβει κόβοντας… την όρεξη των ανταγωνιστών, σε μια χρονιά που τα στρέμματα της βιομηχανικής στον θεσσαλικό κάμπο εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περίπου 25%.

«Ως leader του κλάδου στην Ελλάδα, σαφώς νιώθουμε μεγαλύτερη ευθύνη για την κατεύθυνση και τη διαχείριση της βιομηχανικής ντομάτας. Με αυτό το σκεπτικό, άλλωστε, βγήκαμε φέτος μπροστά από πολύ νωρίς και οδηγήσαμε την κούρσα των τιμών. Όλα αυτά τα χρόνια, οι υπόλοιπες επιχειρήσεις περίμεναν να ανοίξει τα χαρτιά της η Νομικός, ώστε να έρθουν στη συνέχεια και είτε μέσω πλειοδοσιών είτε συχνά και μέσω άτυπων συμφωνιών, να αποσπάσουν ντομάτα.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτή είναι μια πρακτική που δεν συνάδει με τα καλά συναλλακτικά ήθη, όμως είναι πραγματικότητα», λέει στην «ΥΧ» ο διευθυντής των εργοστασίων Δομοκού και Φαρσάλων, Θωμάς Τσιαγκλάνης. «Φέτος, λοιπόν, λέμε στους παραγωγούς ότι δεν χρειάζεται να μπουν σε μια τέτοια διαδικασία, γιατί εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τους δώσουμε την καλύτερη τιμή», υπογραμμίζει.

Τρεις στους τέσσερις έχουν φιξάρει

Όπως εξηγεί ο συνομιλητής μας, ένα ποσοστό 70%-75% των παραγωγών έχουν κλειδώσει την τιμή 115-120 ευρώ για το 50% της παραγωγής που θα παραδώσουν, αξιοποιώντας τη σχετική οψιόν που προσέφερε η εταιρεία.

«Για το υπόλοιπο 50%, καθώς και για το 100% της σοδειάς εκείνων των παραγωγών που, ως είχαν δικαίωμα, επέλεξαν να μην ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, η ελάχιστη εγγυημένη τιμή αυξάνεται κατά 12 ευρώ και διαμορφώνεται πλέον σε 107-112 ευρώ», προσθέτει ο ίδιος, υπενθυμίζοντας και την κατάργηση της διάκρισης μεταξύ της αποφλοιωμένης και του ντοματοπολτού (σ.σ. οι αρχικές προτάσεις της εταιρείας προέβλεπαν τρεις ποιοτικές κλάσεις), η οποία αντιστοιχεί σε ακόμη μία, έμμεση αυτήν τη φορά, αύξηση.

Tα παραπάνω, όπως προαναφέρθηκε, αφορούν τις ομάδες της Θεσσαλίας απ’ όπου προέρχεται και ο κύριος όγκος της βιομηχανικής ντομάτας που παραλαμβάνει η Νομικός. Η εταιρεία ωστόσο απορροφά ποσότητες και από τους νομούς Βοιωτίας, Ημαθίας και Σερρών, περιοχές για τις οποίες, όπως σημειώνει
ο κ. Τσιαγκλάνης, έχουν ήδη δοθεί οριστικές τιμές στις κατά τόπους Ομάδες συνοδευόμενες από μια «ρήτρα πετρελαίου».

Επί της ουσίας, πρόκειται για ένα ποσό που έρχεται να προστεθεί στην καθορισμένη τιμή και υπολογίζεται κλιμακωτά σε συνάρτηση με την αύξηση της τιμής του ντίζελ, με διαφορετικούς συντελεστές ανά παραγωγική ζώνη για τους οποίους είναι εκ των προτέρων ενήμεροι οι καλλιεργητές.

Ρήτρα πετρελαίου για Βοιωτία και Μακεδονία

Σε αυτό το πλαίσιο, στις Σέρρες, η τιμή έχει οριστεί στα 123 και 128 ευρώ/τόνο για τις δύο ποιοτικές κατηγορίες και προσαυξάνεται κατά 2 ευρώ για κάθε 20 λεπτά αύξησης του πετρελαίου, παίρνοντας ως βάση το 1,30 ευρώ/λίτρο.

Αντίστοιχα, για τη Βοιωτία και την Ημαθία η οριστική τιμή είναι 118-123 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1,5 ευρώ ανά 20 λεπτά αύξησης του πετρελαίου. Έτσι, για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα που το πετρέλαιο βρίσκεται στην περιοχή των 1,90 ευρώ, ένας παραγωγός στις Σέρρες θα πληρωθεί την πρώτη ποιοτική κατηγορία ντομάτας 134 ευρώ/τόνο (128 η οριστική τιμή συν 6 ευρώ από τη ρήτρα πετρελαίου).

Στόχος της ΑΒΕΚ Νομικός είναι να παραλάβει και να επεξεργαστεί φέτος περί τους 135.000 τόνους ντομάτας. Ο κ. Τσιαγκλάνης, βέβαια, σημειώνει ότι είναι νωρίς για να πει κανείς αν θα επιτευχθεί. «Είναι γεγονός ότι έχουν καταγραφεί κάποιες σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια από τις χαλαζοπτώσεις στις αρχές Ιουνίου, ιδίως στην περιοχή της Χάλκης, ενώ υπήρξαν και κάποιες, μικρότερης έκτασης ευτυχώς, ζημιές από τις βροχές που έπεσαν αργότερα», επισημαίνει.

Ελαστικότητα για όσους χτύπησε το χαλάζι

Ο ίδιος εκτιμά ότι το όποιο πρόβλημα θα είναι περισσότερο ποιοτικό και λιγότερο ποσοτικό. Γι’ αυτό και, όπως τονίζει, στις σκέψεις της εταιρείας είναι να υπάρξει μια πιο ελαστική αντιμετώπιση των παραγωγών που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά ελαττώματα της σοδειάς τους. «Είναι κάτι που το έχουμε κάνει στο παρελθόν και, όπως έχουμε επίσης διαμηνύσει στις Ομάδες, μπορούμε να το κάνουμε και φέτος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους οδηγούς των φορτηγών για τον καθορισμό του κόστους μεταφορικών και η επίσημη έναρξη της καμπάνιας για την εταιρεία προσδιορίζεται στις 27-28 Ιουλίου.

Παραλαμβάνει με 135 ευρώ στο Παλαιοχώρι η Agrofarm

Μένει να φανεί αν η κίνηση της Νομικός θα απαντηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα από τα υπόλοιπα εργοστάσια του θεσσαλικού κάμπου και ιδίως από την Ντάμαβαντ, η οποία τις τελευταίες σεζόν είχε ακολουθήσει ιδιαίτερα επιθετική τιμολογιακή πολιτική.

Σε πρώτο στάδιο, πάντως, η ένταση του ανταγωνισμού για ντομάτα και το μειωμένο φέτος ενδιαφέρον των Θεσσαλών αγροτών για την καλλιέργεια φαίνεται ότι έχουν κάνει κάποιες επιχειρήσεις να στρέψουν το βλέμμα τους νοτιότερα και, πιο συγκεκριμένα, στην Ηλεία, όπου αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων φυτεύσεων.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ομίλου Λεβεντάκη (Agrofarm), ο οποίος, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», έχει δημιουργήσει σταθμό παραλαβής στο Παλαιοχώρι Ηλείας (χωριό που βρίσκεται κοντά στα Σαβάλια και στη Γαστούνη) και παραλαμβάνει προϊόν προσφέροντας 135 ευρώ/τόνο τοις μετρητοίς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κρούσεις για ποσότητες της τάξης των 3.000-4.000 τόνων έχουν γίνει στους τοπικούς συνεταιρισμούς και ορισμένοι παραγωγοί φαίνεται ότι το σκέφτονται σοβαρά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022