Βιομηχανική Ντομάτα: Σε βαμβάκι και καλαμπόκι στρέφονται οι παραγωγοί

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες στην παρούσα φάση να βοήθησαν στο ξεκίνημα της φύτευσης της ντομάτας για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, όμως το γενικότερο κλίμα για το προϊόν αυτό παραμένει αρνητικό.

Η εκτίναξη στο κόστος παραγωγής, οι αυξήσεις της τιμής παραγωγού στο βαμβάκι, όπως και η μεγάλη ζήτηση στο καλαμπόκι δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα για τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας να καταλήξουν σε αυτή την καλλιέργεια. Οι ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για μείωση πάνω από 20% των καλλιεργούμενων εκτάσεων την τρέχουσα περίοδο, ένα ποσοστό που θα επηρεάσει στη συνέχεια και την υπόλοιπη αλυσίδα παραγωγής.

Παράλληλα, οι βιομηχανίες μεταποίησης ντομάτας προσπαθούν με εναλλακτικές λύσεις πέρα από τη συμφωνηθείσα τιμή να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους παραγωγούς για να καλύψουν τις αναγκαίες ποσότητες και ιδιαίτερα στους χρόνους που αυτές θέλουν.

Όπως μας ενημερώνει ο Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ, η φύτευση των σποροφύτων στην περιοχή των Φαρσάλων έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα μέρες περίπου. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ενδιαφέρον των παραγωγών ντομάτας δεν είναι μεγάλο και εκτιμά ότι «η μείωση θα είναι πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι. Την προηγούμενη περίοδο, καλλιεργήσαμε 17.500 στρέμματα και φέτος εκτιμούμε ότι θα φτάσουμε με δυσκολία τα 14.500 στρέμματα».

Στο ερώτημά μας πώς είναι δυνατόν ένα προϊόν διατροφής σε μια περίοδο επισιτιστικής ασφάλειας να μην έχει μεγάλο ενδιαφέρον σε σύγκριση με άλλα προϊόντα, ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι πολυπαραγοντικό το θέμα και έχει άμεση σχέση με το κόστος παραγωγής, αλλά και ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι.

«Όταν αυτήν τη στιγμή βιομηχανία εκκόκκισης βαμβακιού κλείνει συμβόλαιο με 92 λεπτά το κιλό, πώς είναι δυνατόν ο παραγωγός να καλλιεργήσει βιομηχανική ντομάτα με μέση τιμή περίπου στα 100 ευρώ τον τόνο», απαντά αφοπλιστικά ο κ. Σαπουνάς.

Χαλαζόπτωση και κόστος αλλάζουν τον προγραμματισμό στην Καρδίτσα

Για μείωση πάνω από 40% των φυτεύσεων στην περιοχή της Καρδίτσας κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Δήμητρα» από τις Σοφάδες, Κώστας Αλεξίου. Ο ίδιος εστιάζει στο κόστος παραγωγής που επηρεάζει τις τελικές επιλογές των ντοματοπαραγωγών, όπως επίσης και στη χαλαζόπτωση που εμφανίζεται εκείνη την περίοδο, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα, τόσο στην ποιότητα όσο και στις αποδόσεις.

Δύσκολη η χρονιά στον Δομοκό, αισιοδοξία για το μέλλον

Από τον ΑΣΟΠ Ξυνιάδας, ο Αποστόλης Παπαδόπουλος κάνει λόγο για μείωση των χωραφιών με βιομηχανική ντομάτα την τρέχουσα περίοδο. Αναφέρεται και αυτός στο κόστος παραγωγής, εντοπίζοντας παράλληλα ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με το βροχερό φθινόπωρο, το οποίο απαιτεί εργατικά χέρια για τη συλλογή και είναι δυσεύρετα.

Πιστεύει, όμως, ότι υπάρχει μέλλον για τη βιομηχανική ντομάτα και ειδικά στην περιοχή του, διότι από την επόμενη χρονιά θα μπουν ξεκούραστα χωράφια μετά από δεκαετή καλλιέργεια σιτηρών, ώστε να περιορίσουν το πρόβλημα της οροβάγχης, ένα δύσκολο ζιζάνιο που έφερε σε αδιέξοδο πολλούς ντοματοπαραγωγούς στην περιοχή. Το βασικότερο, όμως, για τον ίδιο είναι ότι «η βιομηχανία ντομάτας που υπάρχει στην περιοχή αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τον Δομοκό με ιστορική αναφορά, αλλά και εξέλιξη στην παραγωγή της ντομάτας στο μέλλον».

Πλήγμα το κλείσιμο του εργοστασίου στη Βοιωτία

Για όψιμες φυτεύσεις κάνει λόγο ο Παναγιώτης Σαρακοστιανός από τη Θήβα, εκτιμώντας ότι οι πρώτες φυτεύσεις θα γίνουν μετά το Πάσχα σε περιορισμένες όμως εκτάσεις σε σύγκριση με την περσινή περίοδο. «Από τα 2.500 στρέμματα που καλλιεργήσαμε πέρσι, φέτος εκτιμούμε ότι θα μειωθούν στα 2.000 στρέμματα.

Η καλλιέργεια εμφανίζει μία φθίνουσα πορεία μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στην Αλίαρτο και η μεταφορά του προϊόντος γίνεται στη Θεσσαλία». Σε ό,τι αφορά τις τιμές για την τρέχουσα περίοδο, κάνει λόγο για 123 ευρώ τον τόνο με 5 brix σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν στα 99 ευρώ περίπου. «Το πρόβλημά μας είναι το κόστος ενέργειας και των καυσίμων, γιατί η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας έχει υψηλές απαιτήσεις. Κάναμε μία συμφωνία με την εταιρεία, η οποία προβλέπει ότι πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο πετρελαίου για κάθε 10 λεπτά αυξήσεων θα παίρνουμε 1 ευρώ τον τόνο, πιστεύω με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσουμε παραγωγούς για να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Για σημαντικές μειώσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων κάνει λόγο και ο Νίκος Καρανάσιος, γεωπόνος της Οργάνωσης Παραγωγών «Τομάτας γη» από τη Λιβαδειά. Ο ίδιος το αποδίδει στο ενεργειακό κόστος άντλησης, στα λιπάσματα, αλλά και στα καύσιμα που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής ανά στρέμμα από τα 700 στα 950 ευρώ. Παράλληλα, όμως, θέτει και τους δικούς του προβληματισμούς σε ό,τι αφορά το προϊόν. «Η μείωση αυτή γίνεται σε μία συγκυρία, κατά την οποία τα αποθέματα ντοματοπελτέ είναι ελάχιστα και η ζήτηση στις αγορές είναι αυξημένη.

Παράλληλα, δημιουργούνται προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής και δεν ξέρουμε πώς θα ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Προσπαθούμε μέσα από τις συναντήσεις που κάνουμε με τις εταιρείες, όπως και τα μέλη του συνεταιρισμού, να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, ώστε να βγούμε κερδισμένοι μέσα από αυτήν τη δύσκολη συγκυρία».