Βιομηχανική ντομάτα: Μικρές απώλειες στις πρώιμες φυτεύσεις στην Ηλεία, χωρίς προβλήματα οι μεσαίες και οι όψιμες

Τα κρύα καθυστέρησαν την ανάπτυξη των πρώιμων φυτών βιομηχανικής ντομάτας στην πιο πρώιμη περιοχή της καλλιέργειας, την Ηλεία. «Αρχικά, πιστεύαμε ότι θα πάνε αρκετά πίσω οι παραδόσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα, επειδή επικρατούν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, τα φυτά έχουν καταφέρει να καλύψουν ένα κενό και υπολογίζουμε ότι θα ξεκινήσουμε περί τις 20 Ιουλίου», είπε στην «ΥΧ» η γεωπόνος της KYKNOS, Μαριλένα Παπαθεοδώρου.

Οι αποδόσεις στις πρώιμες θα είναι 9 τόνοι/στρέμμα, αντί για 10 τόνους/στρέμμα που στοχεύει υπό κανονικές συνθήκες η εταιρεία. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την ίδια, «δεν γίνεται λόγος για σοβαρές απώλειες, οι μεσαίας φύτευσης ντομάτες είναι καλύτερες, βλέπουμε ότι θα έχουμε κανονικές αποδόσεις στα αναμενόμενα επίπεδα και ενώ είναι νωρίς ακόμη να προβλέψουμε με ακρίβεια για τις όψιμες, η εικόνα που παρουσιάζουν μέχρι στιγμής δεν προβληματίζει». Είναι σημαντικό ότι δεν αντιμετωπίσαμε έντονα προβλήματα κατά την καλλιεργητική περίοδο και εκτός απροόπτου θα έχουμε μια ομαλή χρονιά».

Αντίστοιχα, ο διευθυντής προμήθειας ντομάτας και αειφόρου γεωργίας του εργοστασίου της Unilever στη Γαστούνη, Δημήτρης Ευθυμιόπουλος, ανέφερε ότι οι απώλειες στις πρώιμες φυτεύσεις, οι οποίες αποτελούν το 30% περίπου της βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία, υπολογίζονται σε 20%.

Όπως εξήγησε, «ουσιαστικά, το μεγάλο σοκ που έπαθαν οι πολύ πρώιμες φυτεύσεις στις πολύ πρώιμες περιοχές ήταν ότι από την πολλή ζέστη και το αρκετό πότισμα που κάναμε εκείνη την περίοδο για να αντέξουν τα φυτά πήγαμε σε κρύο». Συμπλήρωσε, δε, ότι στους μεγάλους παραγωγούς που έχουν και πρώιμες και μεσαίες και όψιμες φυτεύσεις, βλέπουμε ότι θα το καλύψουμε από τις μεσαίες φυτεύσεις που πάνε πάρα πολύ καλά. Ένας μικρός παραγωγός που έχει βάλει μόνο πρώιμες, θα έχει μια απώλεια παραγωγής. Σε ό,τι αφορά τις όψιμες, τις επόμενες ημέρες θα είναι σαφής η εικόνα, έχοντας ολοκληρωθεί η καρπόδεση.

Και ο ίδιος εκτιμά ότι οι παραλαβές από το εργοστάσιο θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουλίου, αλλά «εάν χρειαστεί να πάρουμε νωρίτερα κάποιες ντομάτες, θα ανοίξουμε για να παραλάβουμε.

Βλέπω, όμως, ότι δεν θα έχουμε ούτε στις 20 του μήνα μεγάλες ποσότητες ώριμες ντομάτες». H Unilever έχει ανεβάσει φέτος τον στόχο παραλαβής πρώτης ύλης στους 40.000 τόνους, περίπου κατά 10% περισσότερο από πέρσι.