Βιομηχανική ντομάτα: Παίζουν τα ρέστα τους οι επιχειρήσεις για περισσότερο προϊόν

Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους παραγωγής από τα εργοστάσια

Ακόμα μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τους παραγωγούς ώστε να δώσουν και φέτος ψήφο εμπιστοσύνης στη βιομηχανική ντομάτα φαίνεται ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι μεταποιητές, ποντάροντας και στην άκρως ευνοϊκή για τη χώρα μας συγκυρία που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά.

Η κρίση στην Ουκρανία, εκ των πραγμάτων, θέτει εν αμφιβόλω τους περίπου 900.000 τόνους που, σύμφωνα με τις τελευταίες, προ του πολέμου εκτιμήσεις της AMITOM (Διεθνής Μεσογειακή Ένωσης Επιχειρήσεων Bιομηχανικής Ντομάτας), επρόκειτο να συγκομιστούν τη φετινή χρονιά την ώρα που οι περισσότερες μεσογειακές χώρες οδεύουν προς χαμηλότερες παραγωγές. Αν στην εξίσωση προστεθεί και το μειονέκτημα των υψηλών μεταφορικών με το οποίο «ξεκινά» για άλλη μια χρονιά η Κίνα, γίνεται κατανοητό γιατί αρκετοί μιλούν για μια εν δυνάμει «χρονιά της Ελλάδας» στη βιομηχανική ντομάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις προσφορές που λαμβάνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις από τους πελάτες τους και οι οποίες φαίνεται ότι τους δίνουν την ευχέρεια να κινηθούν με μεγαλύτερη άνεση στις διαπραγματεύσεις με τους καλλιεργητές. Κατά μία διαφορετική προσέγγιση, «οι βιομηχανίες μοιάζουν διατεθειμένες να μειώσουν, αν χρειαστεί, το περιθώριο κέρδους τους, προκειμένου να μη χάσουν συμβόλαια», σχολιάζει στην «ΥΧ» συνεταιριστής.

Έξτρα 10 ευρώ από Νομικό

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΒΕΚ Νομικός προχώρησε, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», σε νέα ανοδική αναπροσαρμογή που έχει προτείνει στους παραγωγούς, με αποτέλεσμα η τιμή για όσους «φιξάρουν» το 50% της σοδειάς τους να διαμορφώνεται πλέον στα 120 ευρώ/τόνο.

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, ενδέχεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες, που θα οδηγήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερα. «Μάλλον θα έχουμε κι άλλες “εκπλήξεις”, δεν αποκλείεται όσοι δεν βάλουν φέτος ντομάτα τελικά να το μετανιώσουν», λέει χαρακτηριστικά έτερος συνεταιριστής, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τα κόστη… στον Θεό, η επιφυλακτικότητα που επιδεικνύουν οι παραγωγοί είναι κατανοητή.

«Επιστροφή πετρελαίου» από Pummaro

Την ίδια στιγμή, στην Ηλεία, και σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις ανησυχίες των παραγωγών, η Μινέρβα, η οποία λειτουργεί πλέον το εργοστάσιο της Pummaro, ενημέρωσε ομάδες και συνεταιρισμούς ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μια έμμεση επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου. Ειδικότερα, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», η εταιρεία θέτει ως «τιμή αναφοράς» τα 1,39 ευρώ/λίτρο» και, εφόσον η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει το όριο αυτό τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, θα επιστρέφει τη διαφορά στους παραγωγούς σε συνάρτηση και με τις ποσότητες που της παραδίδουν.

Το μήνυμα ότι θα σταθεί στο πλευρό τους τη δύσκολη φετινή συγκυρία έχει μεταφέρει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στους συνεταιρισμούς και η Κύκνος και η δέσμευση αυτή αναμένεται να λάβει πιο συγκεκριμένη μορφή τις λίγες εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την έναρξη των φυτεύσεων.

Μειωμένη η παραγωγή στη Μεσόγειο

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΑΜΙΤΟΜ, η συνολική παραγωγή των κρατών-μελών της θα είναι μειωμένη κατά 8% σε σχέση με το 2021, στους 17,4 εκατ. τόνους, ενώ οι επτά χώρες-μέλη της ΕΕ αναμένεται να επεξεργαστούν κάτι παραπάνω από 10 εκατ. τόνους, ήτοι 13% λιγότερους από την περσινή χρονιά.

Για τη χώρα μας, η πρόβλεψη που διατύπωνε η Ένωση στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν για 380.000 τόνους λόγω της προτίμησης των παραγωγών σε καλλιέργειες όπως το βαμβάκι και το σκληρό σιτάρι ενώ, με τα δεδομένα εκείνων των ημερών, η μέση τιμή της ντομάτας υπολογιζόταν μεταξύ 105 και 110 ευρώ/τόνο για παράδοση στα εργοστάσια, που αντιστοιχούν σε αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με την περσινή σεζόν. Στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, οι τιμές αναμένεται να κλείσουν αρκετά υψηλότερα από τα 92 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο του 2021, με τους αγρότες να ζητούν αυξήσεις τουλάχιστον 15%.

Οι εκτάσεις αναμένονται μειωμένες και η τρέχουσα εκτίμηση της ΑΜΙΤΟΜ είναι για 2,75 εκατ. τόνους (-10% σε σχέση με πέρυσι που, πάντως, είχαν επιτευχθεί πολύ υψηλές αποδόσεις). Αντίστοιχα, στη Νότια Ιταλία αναμένεται επίσης μείωση 10% των ποσοτήτων στους 2,65 εκατ. τόνους, ενώ και εκεί οι παραγωγοί ζητούν αυξήσεις τιμών, οι οποίες πέρυσι έφτασαν στα 115 ευρώ/τόνος για την ντομάτα, που κατευθύνθηκε στην αποφλοίωση.

Στην Τουρκία, λόγω του αυξημένου κοστολογίου και του πληθωρισμού, οι αγρότες εμφανίζονται διστακτικοί, ενώ αρκετά στρέμματα αναμένεται να «κλέψουν» ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι. Ως εκ τούτου, οι εκτάσεις αναμένεται να είναι μειωμένες από 30% έως 40% στο νότιο τμήμα της χώρας και η εκτίμηση για την παραγωγή είναι στους 1,9-2 εκατ. τόνους (μείωση 10%-15% σε σχέση με πέρυσι). Για την Τυνησία, ο μεγάλος πονοκέφαλος αφορά το νερό, ιδίως στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου τα αποθέματα στα τέλη Φεβρουαρίου ήταν μειωμένα έως και 65% και οι επιχειρήσεις διαθέτουν αρκετό στοκ. Η πρόβλεψη της ΑΜΙΤΟΜ είναι για μια παραγωγή από 800.000 έως 1 εκατ. τόνους.

Στα 102 ευρώ έκλεισε η τιμή στην Εξτρεμαδούρα

Στην Ισπανία και, ειδικότερα, στην Εξτρεμαδούρα οργανώσεις παραγωγών και βιομηχανίες ήρθαν σε συμφωνία για μια τιμή 102 ευρώ/τόνο που αντιστοιχεί σε αύξηση 24 ευρώ από τη μέση τιμή στην οποία αγοράστηκε η βιομηχανική ντομάτα πέρυσι (78 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο). Στα τέλη Φεβρουαρίου πάντως η ΑΜΙΤΟΜ ανέμενε μείωση της τάξης του 60% στην παραγωγή της Ανδαλουσίας και 30% στην Εξτρεμαδούρα και μια παραγωγή της τάξης των 2,55 εκατ. τόνων για το σύνολο της χώρας, με την εικόνα πάντως να είναι ακόμα αρκετά ρευστή. Προβλήματα με τη διαθεσιμότητα του νερού αντιμετωπίζουν και οι Πορτογάλοι παραγωγοί, σε χαμηλότερο πάντως βαθμό σε σχέση με την Ισπανία και η ΑΜΙΤΟΜ αναμένει φέτος μια παραγωγή από 1,4 έως 1,5 εκατ. τόνους, ελαφρώς χαμηλότερη από την περσινή. Οι τιμές κυμαίνονται από 100 έως 103 ευρώ/τόνο από 83 ευρώ/τόνο κατά μέσο όρο πέρυσι.