Βιομηχανική ντομάτα: Στα ύψη η τιµή του πελτέ, στήριξη από τον ΕΛΓΑ ζητούν οι Θεσσαλοί

Δίχως προβλήματα και με γοργούς ρυθμούς εξελίσσεται η καμπάνια της βιομηχανικής ντομάτας στη Θεσσαλία, καθώς, ένεκα της μειωμένης παραγωγής, δεν τίθεται κανένα θέμα απορρόφησης του προϊόντος από τα εργοστάσια.

«Δεν υπάρχει ζήτημα μποτιλιαρίσματος, τα χωράφια άλλωστε αδειάζουν με λίγα φορτηγά», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ, Χρήστος Σουλιώτης. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, «είναι μια χρονιά που θα μπορούσε κανείς να βγάλει λεφτά».

Όμως, η σεζόν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί φυσιολογική. «Στα χαλαζοχτυπημένα χωράφια, οι αποδόσεις κυμαίνονται από 4 έως 6 τόνους το στρέμμα, ανάλογα με το στάδιο που τα βρήκε το κακό. Ντομάτες που ήταν στο μέσο της ανάπτυξης δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν γιατί έπρεπε να φτιάξουν βλάστηση και, παράλληλα, να δυναμώσουν τους καρπούς. Από την άλλη, στα φυτά που μπόρεσαν και “γύρισαν”, υπάρχουν καρποί που κοκκίνισαν και πρέπει να συγκομισθούν, υπάρχουν όμως και πράσινοι που δεν μπορούν να κοκκινίσουν, γιατί οι κόκκινες στο μεταξύ δεν μπορούν πλέον να περιμένουν», εξηγεί ο κ. Σουλιώτης. «Επιπλέον, σε περιοχές όπως ο Δήμος Κιλελέρ είχαμε δύο βροχοπτώσεις της τάξης των 152 χιλιοστών, που επέτειναν τα προβλήματα. Η βροχή στο στάδιο της ανάπτυξης προκαλεί ασφυξία στη ντομάτα», προσθέτει ο ίδιος.

Στα χωράφια που έμειναν απρόσβλητα από το χαλάζι, η μέση απόδοση τοποθετείται στους 11 τόνους. Η ποιότητα σε γενικές γραμμές είναι καλή, όμως λίγες είναι οι ντομάτες που πιάνουν τα 5 brix. «Οι περισσότερες είναι στα 4,70-4,80 brix και αυτό δύσκολα θα αλλάξει, γιατί δυστυχώς φέτος το φυτό δέχτηκε πολλές σφαλιάρες από τον καιρό και δεν είχε μια ομαλή ωρίμανση», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΘΕΣΤΟ.

«Πρέπει να βάλει πλάτη ο ΕΛΓΑ»

Ο ίδιος συμπληρώνει ότι ήταν μια περίεργη, όσο και δύσκολη χρονιά, τα προβλήματα της οποίας εξέθεσαν στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ οι ομάδες παραγωγών στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν την περασμένη εβδομάδα. «Του δώσαμε μια πλήρη εικόνα της παραγωγής και τονίσαμε ότι, αν δεν βάλει πλάτη ο οργανισμός, θα χρεωθεί την εγκατάλειψη της καλλιέργειας στον θεσσαλικό κάμπο», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Μεταξύ άλλων, οι παραγωγοί ζήτησαν την ένταξη ολόκληρου του Νομού Λάρισας και της επαρχίας Φαρσάλων στην αντιχαλαζική προστασία, ενώ ανέδειξαν και τον κίνδυνο να χάσουν τη συνδεδεμένη όσοι αγρότες δεν καταφέρουν να πιάσουν φέτος ούτε τους 5 τόνους. «Τονίσαμε επίσης ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να επισπευστούν, αλλά και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο πλέον βρίσκεται στα 960-980 ευρώ/στρέμμα. Ήδη οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος για τις πομόνες στον Δήμο Κιλελέρ φτάνουν τα 120-130 ευρώ/στρέμμα, ενώ και στα μεταφορικά έχουμε μια αύξηση 5 ευρώ/τόνο».

Μέσα σε όλα αυτά, το θετικό είναι ότι τα τιμολόγια των βιομηχανιών είναι αυξημένα, ενώ, λόγω και της περιορισμένης πρώτης ύλης, υπάρχει μια ελαστικότητα σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά ελαττώματα και στις πρώτες ύλες. Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», η κίνηση Νομικού να αυξήσει τις τιμές λίγο πριν από την έναρξη της συγκομιδής συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

«Στη Ντάμαβαντ η ελάχιστη τιμή για τα 5 brix είναι πλέον 118 ευρώ, η Del Monte έχει… όρεξη για ντομάτα, αν και είχε να αντιμετωπίσει το μποτιλιάρισμα με τα ροδάκινα, ενώ σημαντικό μερίδιο παίρνει φέτος και ο Λεβεντάκης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν έχει δώσει δικαιώματα με τις πληρωμές», σημειώνει ο κ. Σουλιώτης.

Βέβαια, όπως σημειώνει ο ίδιος, η γενναιόδωρη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών υποστηρίζεται φέτος από τη ζήτηση και τις υψηλές τιμές που απολαμβάνει διεθνώς το προϊόν. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πελτές 28%-30% έχει ξεπεράσει πλέον τα 1.700 ευρώ/τόνο, καθώς Ιταλία και Ισπανία, λόγω της ξηρασίας, έχουν μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή τους».