Αυτό το άρθρο είναι 10 μηνών

Βιοοικονομία: Λίπασμα από μαλλί προβάτου και πρόσθετα ζωοτροφών από φύλλα ελιάς

Πρωτοβουλίες που δίνουν μια δεύτερη χρήση σε πρώτες ύλες, οι οποίες θα παρέμεναν αναξιοποίητες
15/05/2024
2' διάβασμα
viooikonomia-lipasma-apo-malli-provatou-kai-prostheta-zootrofon-apo-fylla-elias-321007

Μια συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης της πράσινης μετάβασης και οικονομίας στον αγροτικό τομέα συντελείται στην Ευρώπη από Οργανισμούς και επιχειρησιακές ομάδες, με στόχο την απελευθέρωση των δυνατοτήτων της κυκλικής βιοοικονομίας και την επίτευξη της βιωσιμότητας. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αγροτική Ανάπτυξη (EU-CAP-NETWORK), η βιοοικονομία και η επαναχρησιμοποίηση υλικών μπορούν να δημιουργήσουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας και επιχειρηματικά μοντέλα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των αγροτών, ενισχύοντας την αποδοτικότητα των φυσικών πόρων.

Όπως τονίζεται, οι πρωτοβουλίες κυκλικής βιοοικονομίας μπορούν να κινητοποιήσουν τους παραγωγούς να αναλάβουν δράση για το κλίμα, υποστηρίζοντας την πράσινη μετάβαση. Τέτοιου είδους παραδείγματα, που δίνουν μια δεύτερη χρήση σε πρώτες ύλες που θα παρέμεναν αναξιοποίητες, παρουσιάζονται παρακάτω.

Σφαιρίδια μαλλιού για βελτίωση του εδάφους

Πέλλετ υψηλής ποιότητας για λίπανση και βελτίωση του εδάφους από μαλλί προβάτου δημιουργεί ο εσθονικός Οργανισμός «Mää», σε μια προσπάθεια να επαναχρησιμοποιήσει το μαλλί των προβάτων, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό καίγεται ή καταλήγει στη χωματερή. Πιο αναλυτικά, ο οργανισμός μεταποιεί το μαλλί σε σφαιρίδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μακροχρόνια λίπανση. «Τα σφαιρίδια αυτά σχηματίζουν ένα καλό μονωτικό θερμότητας που βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας όταν αναμειγνύεται με το χώμα, όπως εξηγεί ο συντονιστής Sander Veskimeister, ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας ότι το μαλλί επεξεργάζεται και μεταποιείται κοντά στο σημείο κοπής για να μειωθεί το κόστος μεταφοράς».

Νέα χρήση των φύλλων της ελιάς 

Τρόπους μετατροπής των φύλλων της ελιάς σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας για εφαρμογές στη διεθνή αγορά διερευνά το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο CBE JU «OLEAF4VALUE», καθώς η βιομάζα των φύλλων ελιάς είναι πλούσια σε βιοενεργά συστατικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του έργου, η παραγωγή ελαιολάδου στη λεκάνη της Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι φύλλων ελιάς να αφήνονται σε χωράφια και ελαιοτριβεία κάθε χρόνο. Για τον λόγο αυτόν, οι εταίροι του έργου αναζητούν την καλύτερη χρήση της βιομάζας σε τομείς όπως η βιομηχανία τροφίμων, ζωοτροφών, χημικών, καλλυντικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Αυτό συνεπάγεται τη μετατροπή σε αντιοξειδωτικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τα πρόσθετα ζωοτροφών για ενίσχυση της υγείας των ζώων και μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.