Βιωσιμότητα – επισιτιστική ασφάλεια: ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνούν στον στόχο, διαφωνούν στον τρόπο

Να μη συμμορφώνονται οι Αμερικανοί με τα ευρωπαϊκά πρότυπα κατά την παραγωγή εξαγώγιμων προϊόντων, θέλει η Ουάσιγκτον

H βιωσιμότητα των συστημάτων τροφίμων βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν πριν από λίγες ημέρες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, και ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, στο πλαίσιο Φόρουμ που διοργάνωσε το αμερικανικό υπουργείο (USDA). Και οι δύο υπογράμμισαν τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά σημείωσαν και τις διαφορές που τους χωρίζουν στον τρόπο προσέγγισης θεμάτων, όπως η βιοτεχνολογία, τα φυτοφάρμακα κ.ά.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Γ. Βοϊτσεχόφσκι ευχαρίστησε τους αγρότες των ΗΠΑ, καθώς, όπως είπε, συνέβαλαν σημαντικά στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Όμως και ο Τομ Βίλσακ τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των ΗΠΑ με ΕΕ στη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας.

Παρά το γεγονός ότι είναι παγκόσμιοι ανταγωνιστές, ΗΠΑ και ΕΕ «έχουν κοινούς στόχους που προσπαθούμε να επιτύχουμε, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των επιπτώσεων από την αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», εξήγησε.

Μαζί και χώρια

Σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται για το κλίμα και τη βιωσιμότητα, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ έχει εθελοντικό χαρακτήρα και στηρίζεται στην παροχή κινήτρων, με στόχο οι Αμερικανοί αγρότες να υιοθετούν «πράσινες» πρακτικές. Ο ίδιος, όμως, διευκρίνισε ότι η βιωσιμότητα δεν είναι θέμα που πρέπει να αφορά μόνο τις ΗΠΑ ή την ΕΕ, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. «Θα χρειαστούμε περισσότερη παραγωγικότητα σε μέρη όπως η Αφρική και η Νοτιοανατολική Ασία», δήλωσε. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους αγρότες και τις κυβερνήσεις αυτών των περιοχών του κόσμου, ώστε να μην έχουμε μόνο παραγωγικότητα, κερδοφορία, βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα εδώ και στην ΕΕ, αλλά παντού».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Γεωργίας μίλησε για τη νέα φιλοσοφία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην ΕΕ και ανέφερε ότι η ανταλλαγή εμπειριών με τους αγρότες των ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει την ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ο Τομ Βίλσακ είπε ότι οι ΗΠΑ, όπως και η ΕΕ, είναι πρόθυμες να συνεργαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση των στόχων για το κλίμα και τη βιωσιμότητα. «Εξετάζουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε, αλλά και να διδαχθούμε», τόνισε.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. «Η ΕΕ δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη ρυθμιστική πλευρά του θέματος προτρέποντας τους παραγωγούς να κάνουν ένα συγκεκριμένο σύνολο βημάτων», παρατήρησε. «Εμείς προσανατολιζόμαστε στην παροχή κινήτρων» και πρόσθεσε ότι μία από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουν είναι οι στόχοι που έχουν θέσει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων. «Μερικές φορές έχουμε διαφορά απόψεων σχετικά με τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (φυτοφαρμάκων), ιδίως προϊόντων που προσπαθούμε να ανταλλάξουμε», είπε.

Εισαγωγές

Το ζήτημα των φυτοφαρμάκων είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, όταν πρόκειται για προϊόντα που εισάγονται στην ΕΕ και δεν παράγονται με τις ίδιες αυστηρές απαιτήσεις. Ο Τομ Βίλσακ τόνισε ότι οι αγρότες των ΗΠΑ δεν πρέπει να αποκλειστούν από την αγορά της ΕΕ ή να εξαναγκαστούν να συμμορφωθούν με τις ίδιες απαιτήσεις και τα ίδια ευρωπαϊκά πρότυπα, αν και βέβαια αναγνώρισε ότι αυτό προκαλεί προβλήματα στους Ευρωπαίους αγρότες, καθώς μειώνει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Σημαντικό εργαλείο στη συνεργασία τους, όπως επισήμαναν και οι δύο αξιωματούχοι αποτελεί η διατλαντική στρατηγική πλατφόρμα που υποστηρίζει βιώσιμα και φιλικά προς το κλίμα συστήματα τροφίμων, που συστάθηκε μετά την υπογραφή σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.