Βόρεια Εύβοια: Άμεση λύση των προβλημάτων από τις πυρκαγιές ζητούν οι αγρότες

Σειρά συσκέψεων ξεκίνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης των πυρκαγιών. Οι καμένες εκτάσεις ξεπερνούν τα 500.000 στρέμματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση και ειδικότερα αυτοί που είχαν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Οι πρώτες κινήσεις του περιφερειάρχη, Φάνη Σπανού, εστιάζονται στην καταγραφή σκέψεων και προτάσεων από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς. Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα των τοπικών φορέων θα αποτελέσουν την πρώτη ύλη για το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα καθοριστεί με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. «Κάθε κίνηση και κάθε πράξη μας πρέπει να ξεκινάει από την κοινωνία και να καταλήγει στην κοινωνία», είπε ο κ. Σπανός.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, Δημήτρης Βουρδάνος. Με πρόσφατη επιστολή του προς τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ζήτα την άμεση παρέμβαση με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των πυρόπληκτων στον πρωτογενή τομέα της περιφέρειας.

«Αβέβαιη η παραμονή του παραγωγικού πληθυσμού»

Ο κ. Βουρδάνος κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή με σημαντικές απώλειες στον πρωτογενή τομέα και προβληματίζεται για το μέλλον του τόπου. «Η παραμονή του παραγωγικού πληθυσμού, λόγω των μεγάλων απωλειών σε φυτικό ζωικό κεφάλαιο όπως επίσης και σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αποτελεί ένα ερώτημα. Θα πρέπει άμεσα η πολιτεία, αποφεύγοντας τη γραφειοκρατία, να δώσει λύσεις σε όλους τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, ώστε να αισθανθούν το κράτος ως αρωγό σε αυτή την πραγματικά δύσκολη προσπάθεια ανάπτυξης και ανάκαμψης των περιοχών».

Ενδεικτικά, ο κ. Βουρδάνος στον τομέα της μελισσοκομίας ζήτα αποζημίωση της φετινής παραγωγής για 15 κιλά μελιού ανά κυψέλη που κάηκε, όπως επίσης και τη διάθεση τροφών για τις μέλισσες. Στον τομέα της κτηνοτροφίας, ζητάει ενίσχυση των κτηνοτρόφων για μία πενταετία με την αγορά ζωοτροφών μέσω των de minimis, χρησιμοποιώντας τις καταστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ζητάει, επίσης, οριοθέτηση νέων βοσκοτόπων, καθώς στις πυρόπληκτες περιοχές δεν μπορεί να υπάρξει βόσκηση τα επόμενα χρόνια.

Για τους ρητινοσυλλέκτες, οι οποίοι και αποτελούν τους μεγάλους χαμένους αυτής της πυρκαγιάς, ζητάει να αποζημιωθούν για τη φετινή παραγωγή με βάση την τιμή επιδότησης και την τιμή πώλησης του ρετσινιού, σύμφωνα με τις καταστάσεις. Επίσης αναφέρει ότι πρέπει να ρυθμιστούν θέματα συνταξιοδότησης για αυτούς που πλησίαζαν το όριο της σύνταξης. Κλείνοντας, ο κ. Βουρδάνος κάνει λόγο για ύπαρξη συνεργασίας, με όλους τους φορείς προκειμένου να διαμορφωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός ανάπτυξης και ανάκαμψης των πληγεισών περιοχών.

Τι λένε οι πολίτες και γιατί αντιδρούν με κινητοποιήσεις

Βλέποντας την ολιγωρία, τη δυσθεώρητη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα της πολιτείας από τις προηγούμενες καταστροφές, της «Θάλειας» και του «Ιανού», οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών ζητούν την άμεση λύση των προβλημάτων τους.

Μέσα από το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν το Σάββατο 21 Αυγούστου ζήτησαν την άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης και για τα καμένα αγροτικά μηχανήματα και όλο τον εξοπλισμό, ζητούν το 100% της αποζημίωσης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Σημαντική ήταν η παρουσία των ρητινοσυλλεκτών, οι οποίοι κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις και τον ρόλο τους για την επόμενη μέρα.

Προσφυγές από τους δήμους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Τη δικαστική διαμάχη με τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας ξεκινούν οι δήμοι της Βόρειας Ευβοίας και ζητούν την αναστολή λήψης αποφάσεων για αδειοδότηση ανεμογεννητριών, μέχρι την εκπόνηση σχεδίου οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Το θέμα αυτό θα αποτελέσει σημαντικό σημείο τριβής συνολικά για την Εύβοια, λόγω των αποφάσεων που λήφθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είναι γνωστό, με πρόσφατη απόφασή της, η Περιφέρεια Στερεάς αντιτάχθηκε στην αδειοδότηση και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Εύβοια. Η τοπική κοινωνία αντιτίθεται σε αυτούς τους σχεδιασμούς και δεν είναι διατεθειμένη να μπει σε διάλογο.