Βόρεια Εύβοια: Μάχη με τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες

Τη σκυτάλη των καταστροφικών επιπτώσεων από τις πρόσφατες πυρκαγιές πήραν οι έντονες βροχοπτώσεις και τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στη Βόρεια Εύβοια. Έχοντας μπροστά τους τον χειμώνα, αλλά και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κάτοικοι της περιοχής, και ειδικότερα οι αγρότες, προσπαθούν, με όλα τα μέσα που έχουν, να αντισταθούν σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες. 

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις για μία ακόμη φόρα έδειξαν το άσχημο πρόσωπό τους στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσαπουρνιώτη, δήμαρχο Λίμνης-Μαντουδίου, «οι καταστροφές από τις πλημμύρες στον αγροτικό τομέα για την περιοχή του δήμου μας ήταν σημαντικές. Καλλιεργούμενες εκτάσεις από βαμβάκι και καλαμπόκι καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες.

Στη λίστα αυτή κατατάσσονται κυψέλες, οι οποίες παρασύρθηκαν από το νερό, όπως επίσης και κτηνοτροφικές μονάδες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου. Ζημιές επίσης είχαμε και σε υποδομές, όπως σε ένα οινοποιείο, το οποίο από τη μανία του νερού υπέστη μεγάλη ζημιά. Ακόμη, καταστράφηκαν οι γεωτρήσεις και άλλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες όμως δεν έχουμε ακόμη αποτιμήσει το κόστος. Στο ζωικό κεφάλαιο δεν αναφέρθηκαν σημαντικές απώλειες».

Παράλληλα με τα έργα διευθέτησης των χειμάρρων ξεκίνησαν και οι δραστηριότητες των δασεργατών για τη διαχείριση ορεινών χειμάρρων στις καμένες περιοχές. Ειδικότερα σε αυτές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα γεωγραφικά χαρακτηριστικά και συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες νερού, ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες, ώστε να αναχαιτίσουν και να ελέγχουν καλύτερα τους χειμάρρους.

Ο χειμώνας, όπως λένε ειδικοί του χώρου, «είναι μπροστά μας και ίσως να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, από την απουσία φυτικής κάλυψης στο έδαφος». Στις δραστηριότητες αυτές, εμπλέκονται και οι δασικές υπηρεσίες του νομού όπου με καλύτερο συντονισμό και έλεγχο των εργασιών προσπαθούν να πετύχουν στον μέγιστο βαθμό την καλύτερη θωράκιση του τόπου από πλημμυρικά φαινόμενα.