Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ ζήτησε να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή, καθώς υπάρχουν αναφορές για ελλείψεις

02/03/2023
3' διάβασμα
voreia-korea-o-kim-zitise-na-afxithei-i-georgiki-paragogi-kathos-yparchoun-anafores-gia-elleipseis-286744
This undated photo released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on June 21, 2013 shows North Korean leader Kim Jong-Un (L) visiting vegetable green houses on the Songhak Co-op Farm in Anju, South Pyongan. THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE, AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP. AFP PHOTO / KCNA via KNS REPUBLIC OF KOREA OUT --- -----EDITORS NOTE---- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA via KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κάλεσε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να βεβαιωθούν ότι θα πετύχουν «οπωσδήποτε» τους στόχους παραγωγής σιτηρών, μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, με εκθέσεις να κάνουν λόγο για επιδεινούμενη έλλειψη τροφίμων σε αυτή την απομονωμένη χώρα.

Ο Κιμ «ζήτησε έντονα να επιτευχθούν οπωσδήποτε οι φετινοί στόχοι παραγωγής σιτηρών» στη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματος, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA.

«Προκειμένου να αυξηθεί η εθνική γεωργική παραγωγή, πρέπει να προσπαθήσουμε να ξεπεραστούν οι ανισότητες στην κατεύθυνση της γεωργίας (…) και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην αύξηση της απόδοσης ανά εκτάριο όλων των καλλιεργειών», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είχε ζητήσει τη Δευτέρα μια «θεμελιώδη μεταρρύθμιση» της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Η Βόρεια Κορέα, εναντίον της οποίας έχουν επιβληθεί κυρώσεις για το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, δυσκολεύεται εδώ και χρόνια να θρέψει τον πληθυσμό της.

Από τις αρχές του 2020 οι αρχές της χώρας έχουν κλείσει τα σύνορά της προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πανδημία covid-19. Πέρυσι ξεκίνησε να έχει και πάλι κάποιες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης, στη Βόρεια Κορέα έχουν αναφερθεί θάνατοι λόγω λιμού.

«Εκτιμούμε ότι οι ελλείψεις τροφίμων είναι σοβαρές», προειδοποίησε στα τέλη του μήνα ο Κου Μπιγούνγκ- σαμ εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Πιονγκγιάνγκ φαίνεται να έχει ζητήσει τη συνδρομή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέα δέχεται επικρίσεις επειδή δίνει προτεραιότητα στα στρατιωτικά της προγράμματα, αντί να διασφαλίζει την ύπαρξη αρκετών τροφίμων για τον πληθυσμό της χώρας.

Το 2021 ο Κιμ είχε κάνει μια σπάνια αναφορά σε αυτές τις δυσκολίες, δηλώνοντας ότι η επισιτιστική κατάσταση στη χώρα του είναι «τεταμένη» και ζητώντας από τους πολίτες να προετοιμαστούν για «τη χειρότερη κατάσταση».

Το ίδιο έτος το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο KCTV είχε μεταδώσει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με «επισιτιστική κρίση».

Ο Κιμ είχε δώσει έμφαση στην επισιτιστική ασφάλεια και την ανάπτυξη στην ομιλία του με την οποία παρουσίασε το πρόγραμμά του για το 2022.

Η Βόρεια Κορέα πλήττεται περιοδικά από λιμούς, εκ των οποίων ένας τη δεκαετία του 1990 προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμη και για εκατομμύρια.

Η χώρα είναι εξάλλου ιδιαίτερα ευάλωτη στις φυσικές καταστροφές, κυρίως τις πλημμύρες και την ξηρασία, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών, της αποψίλωσης των δασών και των δεκαετιών κακής πολιτικής διαχείρισης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΦΕΙ: