Βότανα για την ανάπτυξη: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, η αξιοποίησή τους, αλλά και η δικτύωση και κατάρτιση των παραγωγών μπαίνουν στο μικροσκόπιο του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας στο οποίο συντονιστής εταίρος είναι η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής.

Σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος, οι οποίοι από την Ελλάδα είναι η Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ, από τη Μολδαβία ο Οργανισμός για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός από τη Γεωργία και το Κέντρο Αγροδιατροφής και Περιφερειακής Ανάπτυξης από την Αρμενία θα υλοποιήσουν το πρόγραμμα HEGO – Herbs for Growth (Βότανα για την Ανάπτυξη), με το οποίο θα επιχειρηθεί να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Προώθηση του τομέα ΑΦΦ

Σύμφωνα με τον συντονιστή του έργου και στέλεχος της Αναπτυξιακής Χαλκιδικής, Αναστάσιο Λειβαδιώτη, το πρόγραμμα αφορά την προώθηση του τομέα Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) μέσα από κοινές συνεργατικές δράσεις για δικτύωση, παροχή πληροφόρησης, εμπορευματοποίησης των προϊόντων, κατάρτιση των παραγωγών ΑΦΦ, απόκτηση δεξιοτήτων και ενημέρωση των φορέων που υποστηρίζουν τους παραγωγούς ΑΦΦ για το τι μπορούν να κάνουν, προκειμένου να βοηθήσουν τον τομέα να αναπτυχθεί σε κάθε περιοχή.

Όπως σημειώνει ο κ. Λειβαδιώτης, ταυτόχρονα θα είναι διαθέσιμο ενημερωτικό υλικό, αλλά και παροχή υποστήριξης για την ανάπτυξη νέων τεχνικών σχετικά με τη βελτίωση των καλλιεργητικών πρακτικών ή τη δημιουργία νέων προϊόντων εμπορεύσιμων στην αγορά.

Παράλληλα, θα υπάρχουν ανταλλαγές καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων και ενημέρωση για τις εξελίξεις στον κλάδο παγκοσμίως και τις τρέχουσες τάσεις της αγοράς, καταναλωτικές συνήθειες κ.λπ. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως τις αρχές του 2020.