Βουτιά προσδοκιών στην ευρωπαϊκή αγορά αγροτικού εξοπλισμού

Επιδείνωση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη της τελευταίας χρηματοπιστωτικής κρίσης (2008/2009) καταγράφει ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο (Απρίλιος 2020) του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επιχειρήσεων του κλάδου (CEMA).

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, πέρα από την αξιολόγηση των υφιστάμενων εργασιών των επιχειρήσεων, που υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2016, εξίσου σημαντικός είναι και ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών, ο οποίος κατρακύλησε τον Απρίλιο σε ιστορικό χαμηλό και μάλιστα για όλους ανεξαιρέτως τους υποκλάδους και τις κατηγορίες εξοπλισμού. Η CEMA αφήνει πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για μια παροδική και υπερβολική αντίδραση στο σοκ του κορωνοϊού. Προς επίρρωση αυτού, μάλιστα, αναφέρει ότι η μείωση στη ροή νέων παραγγελιών που καταγράφηκε τον Μάρτιο ήταν μεν μεγάλη, όχι όμως τέτοια που να δικαιολογεί αυτή την άνευ προηγουμένου βουτιά του Δείκτη Προσδοκιών.

Δουλεύουν στο 60%

Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση της πανδημίας άρχισε, σύμφωνα με τη CEMA, να γίνεται αισθητή από τον κλάδο από τα μέσα Μαρτίου και μετά. Οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι αξιοποιούν αυτήν τη στιγμή κατά μέσο όρο το 60% των παραγωγικών τους δυνατοτήτων σε σχέση με τα «προ Covid-19» επίπεδα, ενώ το 79% αναφέρει ελλείψεις από τους προμηθευτές. Την ίδια στιγμή, οι διανομείς των μηχανημάτων δηλώνουν ότι, λόγω των περιοριστικών μέτρων, είναι σε θέση να λειτουργήσουν μόλις στο 58% των επιπέδων που λειτουργούσαν πριν ξεσπάσει η κρίση.

Σε επίπεδο απασχόλησης, εξάλλου, το 71% των στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνει ότι θα διατηρήσει αμετάβλητο το μόνιμο προσωπικό του, ενώ το 28% εκφράζει πρόθεση μείωσης. Τα ποσοστά ωστόσο αντιστρέφονται όταν το ερώτημα αφορά το έκτακτο/προσωρινό προσωπικό, αφού το 69% δηλώνει ότι θα το μειώσει, ενώ μόνο το 31% σκοπεύει να το διατηρήσει αμετάβλητο.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 24 Απριλίου 2020