Βουτιά για τη χυμοποίηση στη Λακωνία

Η πανδημία έστειλε στο εμπόριο ακόμα και τα μικρά μεγέθη

Μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο πέρασε ο κλάδος της χυμοποίησης στη Λακωνία, αφού η μεγάλη ζήτηση που είχε το πορτοκάλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μέχρι σήμερα, οδήγησε το προϊόν στις αγορές με ιδιαιτέρα υψηλές και με διάρκεια τιμές.

Ο γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών Αμυκλών Σπάρτης «Λακωνία», Αντώνης Δικαιάκος, αναφερόμενος στην πορεία της χυμοποίησης, δήλωσε: « Το πορτοκάλι της Λακωνίας μετά την εκδήλωση της πανδημίας έφυγε στην αγορά αγγίζοντας τα 50 λεπτά στον παραγωγό.

Οι λίγες ποσότητες που κατευθύνθηκαν στη χυμοποίηση έδωσαν στον παραγωγό από 9 έως 12 λεπτά. Οι ποσότητες που πήγαν για χυμό ήταν μειωμένες κατά 50%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 40%. Σίγουρα ήταν μία ξεχωριστή χρονιά για τους παραγωγούς, που είδαν το προϊόν τους να φεύγει τόσο εύκολα λόγω της πανδημίας. Είναι η πρώτη χρονιά που ακόμα και μικρά μεγέθη, τα οποία χρησιμοποιούνται στη χυμοποίηση, έφυγαν στο εμπόριο λόγω ζήτησης».

Ο έμπορος και εξαγωγέας, Ανδριανός Μουταβελής, μας τόνισε ότι «τα Βαλέντσια αυτήν τη στιγμή έχουν 50 λεπτά, ενώ πέρσι την ίδια εποχή ήταν 10 λεπτά κάτω. Οι εξαγωγές φέτος είναι η κινητήριος δύναμη. Οι ποσότητες που έχουν μείνει είναι λίγες και στη χυμοποίηση πήγε μόνο ό,τι περίσσεψε από τα συσκευαστήρια».