Brexit και δασμοί Τραμπ στο επίκεντρο

Δύο ζητήματα με διεθνείς προεκτάσεις βρίσκονται αυτή την περίοδο στο επίκεντρο του αγροδιατροφικού ενδιαφέροντος.

Κατ’ αρχάς, σε λίγες ημέρες υπάρχει το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit. Η Βρετανία καταλαμβάνει την 7η θέση μεταξύ των πελατών της Ελλάδας στην ΕΕ. Όπως αναφέρθηκε στην ειδική ημερίδα για την προετοιμασία από το άτακτο Brexit στο ΥΠΕΞ την περασμένη Τρίτη, ως άμεσες επιπτώσεις θεωρήθηκαν πρωτίστως η επιβολή δασμών σε περισσότερο σημαντικά αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως η φέτα, αλλά και σε λιγότερο, όπως για παράδειγμα είδη κρεάτων και ρύζι.

Ωστόσο, παρατηρείται μάλλον ένας σχετικός εφησυχασμός στο ΥΠΕΞ για δύο ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα.

Πρώτον, Brexit σημαίνει ότι η Βρετανία θα σταματήσει να αποδέχεται τα ευρωπαϊκά δεδομένα στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Συνεπώς, η προστασία της ελληνικότητας της φέτας και πολλών άλλων προϊόντων απειλείται. Είναι, επομένως, παράδοξη η δήλωση του αρμόδιου υπουργού λίγες ημέρες πριν από την ημερομηνία του Brexit ότι «θα ανακοινώσουμε σύντομα τη στρατηγική μας για το θέμα αυτό».

Δεύτερον, Brexit σημαίνει αυξημένοι τελωνιακοί και υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορα. Η αξία των νωπών και μεταποιημένων που εξάγουμε στη Βρετανία, για παράδειγμα, ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των εξαγωγικών συνδέσμων, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, η ροή των εξαγωγών, ειδικά των νωπών, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προσκόμματα.

Το άλλο διεθνές ζήτημα που απασχολεί είναι οι δασμοί Τραμπ, που σε κάποια προϊόντα θα ξεπεράσουν το 43%. Είναι λάθος να αποδεχόμαστε τη λογική «του διαίρει και βασίλευε», τη λογική της εξαίρεσης κάποιων ελληνικών προϊόντων που δεν εξαιρέθηκαν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Μία λογική του προέδρου των ΗΠΑ ιδιαίτερα κοντόφθαλμη, καθώς οι δασμοί στην κομπόστα, όπως παρουσιάζεται στην «ΥΧ», δεν θα ωφελήσουν τόσο τους παραγωγούς της Καλιφόρνιας, αλλά πρωτίστως αυτούς της Κίνας.

Σε τελική ανάλυση, είναι μόνο με την κοινοτική αλληλεγγύη που θα αποτρέψουμε φαινόμενα υπερπροσφοράς ανταγωνιστικών ισπανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι μόνο με την κοινοτική αλληλεγγύη που θα ενταχθούμε στην ομάδα των χωρών-μελών που σχεδιάζουν να ζητήσουν αντιστάθμισμα των εισοδηματικών απωλειών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.