Οι βροχές φρενάρουν την πατάτα στο Νευροκόπι

Μετά από μια δύσκολη χρονιά για την προώθηση της ΠΓΕ πατάτας Νευροκοπίου, οι καλλιεργητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις. Μικρό μέρος φυτεύτηκε στο λεκανοπέδιο Νευροκοπίου, γιατί οι βροχές δημιούργησαν υγρασία στο έδαφος, σύμφωνα με τους γεωπόνους. Οι φυτεύσεις δεν έγιναν όπως περίμεναν οι παραγωγοί και οι καθυστερήσεις είναι σοβαρές.

Ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης (φωτό), αναφέρεται στην έκταση της καθυστέρησης. «Εμείς ξεκινάμε μετά τις 10 Απριλίου και τώρα σπάρθηκε μόλις ένα 10% σε όλο το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου. Από αυτές τις εκτάσεις, ένα μέρος αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, άρα οι παραγωγοί θα τα χαλάσουν και θα κάνουν επανασπορές. Τα χώματα δεν προλαβαίνουν να στεγνώσουν».

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας τρόπος παρέμβασης, καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «δεν μπορούν να τα βάλουν με τον καιρό» και κρατούν υποχρεωτικά στάση αναμονής. Ο κ. Βέσμελης αναφέρει ότι έχει ξανασυμβεί να σπείρουν με καθυστέρηση, προβληματίζονται όμως και για τις καιρικές συνθήκες που θα ακολουθήσουν.

Τονίζει ότι χτύπησε καμπανάκι συναγερμού, καθώς «αν συνεχιστούν οι βροχές θα έχουμε προβλήματα με τον περονόσπορο, αλλά και τον πατατόσπορο, γιατί όσο περνάει ο καιρός αρχίζει και ‘‘γερνάει’’. Επομένως, πρέπει να σπαρθούν». Οι παραγωγοί περιμένουν όχι μόνο να σταματήσουν οι βροχές, αλλά και να στεγνώσει το έδαφος. «Βρέχει, ξεκινάμε τη σπορά και ξαναβρέχει. Φέτος, είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά», αναφέρει.

Ανατρέχοντας στο κλείσιμο της περσινής καλλιεργητικής περιόδου, που αντιμετώπισαν προβλήματα διάθεσης του προϊόντος, δηλώνει ότι πουλήθηκε το σύνολο της παραγωγής, με χαμηλότερη όμως τιμή. «Υπήρξε ενδιαφέρον από τη Ρουμανία λόγω της χαμηλής τιμής και προωθήσαμε μεγάλες ποσότητες και ως Ομάδα Πατατοπαραγωγών». Συγκεκριμένα, πούλησαν 1.500 τόνους πατάτα με τιμή παραγωγού 30-35 λεπτά το κιλό.