Βροχές και ζέστες πάνε πίσω τα σιτηρά

Μια χρονιά που μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, όπως οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας, καθώς και oι υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες, είναι αυτή που διανύουμε. Αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών είναι να καθυστερεί η εξέλιξη των φθινοπωρινών και χειμερινών σπορών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, τα δύο πιο σίγουρα «χαρτιά», στα οποία αναμένεται και αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, είναι το κριθάρι και η ελαιοκράμβη. Ωστόσο, στο σκληρό σιτάρι, η εικόνα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, λόγω και της οψιμότητας που χαρακτηρίζει τη χρονιά. Οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν πτώση για την περιοχή της Θεσσαλίας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι μοιρασμένη.

Κομισιόν: Κόβουν από τις σπορές οι βροχοπτώσεις

Το φαινόμενο των έντονων και συχνών βροχοπτώσεων σε μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου εντοπίζει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν. Οι βροχές καθυστερούν την είσοδο των παραγωγών στο χωράφι σε Γαλλία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Βόρεια Γερμανία και Νότια Σουηδία. Ιδιαίτερα σε Ιταλία και Σουηδία, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου χειροτέρεψαν της ήδη δυσχερείς συνθήκες για σπορές.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν να κάνουν λόγο για μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων σιτηρών σε Ολλανδία, Βέλγιο, Ιρλανδία και Μεγάλη Βρετανία. Την ίδια περίοδο, προβλήματα υπήρξαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από έλλειψη βροχοπτώσεων και υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες ιδιαίτερα στη Νότια Ρουμανία και στη Βόρεια Βουλγαρία. Ωστόσο, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Κομισιόν (MARS), η κατάσταση βελτιώνεται έστω και με αργούς ρυθμούς και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους οι πολυπόθητες βροχές.

Το φαινόμενο των παρατεταμένων βροχοπτώσεων παρατηρείται και στη χώρα μας, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής μάρκετινγκ της Pioneer, Γιώργος Ζανάκης: «Αν και έχουμε ξεπεράσει το 50% των σπορών, οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι δεδομένο ότι έχουν πάει πίσω τη διαδικασία. Τα καιρικά φαινόμενα αυτά είναι και ένας από τους λόγους που ακόμη δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα στο σκληρό σιτάρι. Αυτό που μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα είναι ότι υπάρχει δεδομένη αυξητική τάση σε κριθάρι και ελαιοκράμβη».

Αυξημένη παραγωγή βλέπουν οι αναλυτές

Τα ανωτέρω δεδομένα αναμένεται να επηρεάσουν έως κάποιον βαθμό τις επόμενες εκτιμήσεις των αναλυτών της Κομισιόν, οι οποίοι ωστόσο τον Οκτώβριο προέβλεπαν αξιοσημείωτη αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά και της παραγωγής στα σιτηρά. Συγκεκριμένα, για την καλλιεργητική σεζόν 2019 – 2020, η Κομισιόν εκτιμά ότι η παραγωγή των δημητριακών πανευρωπαϊκά θα φτάσει τους 315,6 τόνους, αυξημένη κατά 8,8% σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρότερη αύξηση αναμένεται στις καλλιεργούμενες εκτάσεις που εκτιμώνται σε 566 εκατομμύρια στρέμματα (+2,8% σε σχέση με πέρσι). Ανάκαμψη βλέπουν οι ειδικοί στην παραγωγή μαλακού σίτου, καθώς και στο κριθάρι.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις ανά προϊόν είναι οι εξής: Μείωση 10,3% στο σκληρό σιτάρι και παραγωγή 7,8 εκατ. τόνων. Αντίστροφη είναι η εικόνα για το κριθάρι, με παραγωγή 62,4 εκατ. τόνων, δηλαδή αύξηση 11,4% σε σχέση με πέρσι. Σημαντική ανάκαμψη αναμένεται στο μαλακό σιτάρι με εκτιμώμενη παραγωγή 147 εκατομμυρίων τόνων, καταγράφοντας αύξηση 14,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

ΕΕ: Προβλέψεις παραγωγής σιτηρών 2019/2020

 

Μαλακό σιτάρι

Κριθάρι

Σκληρό σιτάρι

Παραγωγή (εκατ. τόνοι)

147

62,416

7,77

Καλλιεργ. εκτάσεις (εκατ. στρ.)

238,96

120,33

20,31

Στρ. αποδόσεις (kg/στρ.)

620

510

340

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Σημαντική πτώση της ελαιοκράμβης

Παρά το γεγονός ότι η χρονιά διαγράφεται έντονα ανοδική για την ελαιοκράμβη στη χώρα μας, στις μεγάλες χώρες του Βορρά αναμένεται να σημειώσει σημαντική πτώση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η εκτιμώμενη καλλιεργούμενη έκταση αναμένεται να διαμορφωθεί σε 56,4 εκατομμύρια στρέμματα, πέφτοντας κατά 18,3% σε σχέση με τα 69 εκατ. στρέμματα της περιόδου 2018/2019.

Παράλληλα, η πρόβλεψη αυτή αντιπροσωπεύει και μια σημαντική μείωση σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας (-15,4%). Επακόλουθο των παραπάνω είναι η αναμενόμενη μείωση της πανευρωπαϊκής παραγωγής να υπολογίζεται σε 16,77 εκατ. τόνους, μείωση δηλαδή κατά 16,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καθώς και μείωση 21,3% σε σχέση με τον μ.ό. της τελευταίας πενταετίας.