Βροχή και χαλάζι στους κερασεώνες της Ροδόπης

Πολύ δύσκολη χρονιά αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στα διάσημα κερασοχώρια της Ροδόπης, λόγω των μη ευνοϊκών για την καλλιέργεια καιρικών συνθηκών. Μεγάλη ζημιά σημειώθηκε στις περιοχές κοντά στην Κομοτηνή μέχρι και τον Πολύανθο, που αντιπροσωπεύουν τη μισή παραγωγή κερασιών.

«Στα χαμηλά, σε πρώιμα και μεσοπρώιμα η ζημιά είναι πολύ μεγάλη, γύρω στο 70%, εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού. Περιμένουμε τα όψιμα, που προφανώς επηρεάστηκαν από τις βροχοπτώσεις, αλλά θα φανεί σε μια εβδομάδα», μεταφέρει ο παραγωγός Γκαλήπ Χουσεΐν (φωτό). Ο ΕΛΓΑ επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να μπορούν να τους αποζημιώσουν με τα δεδομένα που διαμορφώνει ο κανονισμός του Οργανισμού.

Στην περιοχή τους, όπου τα χωράφια είναι ξηρικά, καλλιεργούν κύρια μεσοπρώιμες και πρώιμες ποικιλίες, «για να μην αργήσουμε, γιατί όταν αρχίζουν οι ζέστες η παραγωγή μικραίνει». Ο ίδιος προβληματίζεται γιατί ο καιρός παραμένει άστατος.

Οι κακές καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν και αυτή την εβδομάδα, καθώς το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς χαλαζόπτωση χτύπησε τους κερασεώνες στον Δήμο Ιάσμου και έπληξε κυρίως τους οικισμούς Ρίζωμα και Θάμνα. Την επόμενη μέρα πήγε για επισημάνσεις ο επόπτης της Ροδόπης και την Τετάρτη επισκέφθηκε την περιοχή ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρης Πανταζής.

«Διαπιστώσαμε ότι η ένταση του χαλαζιού στο επίκεντρο είναι αρκετά μεγάλη, η έκταση όμως ευτυχώς περιορίζεται στα όρια Ρίζωμα, Ασώματοι, Θάμνα και Αγίασμα. Σε πρώτη εκτίμηση έχουν πληγεί περίπου 30.000 δέντρα, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν και κάποιοι άλλοι θύλακες που δεν τους έχουμε εντοπίσει», περιγράφει. Μεταφέρει την ανησυχία του ότι με την πάροδο των ημερών αυτές οι πληγές δύσκολα θα μπορέσουν να επουλωθούν, «άρα όποιος καρπός έχει χτυπηθεί, θα έχει υποστεί καταστροφική ζημιά».

Η αναγγελία άνοιξε και ο κ. Πανταζής εξηγεί ότι θα αρχίσουν τις εκτιμήσεις με το υπάρχον μόνιμο γεωτεχνικό προσωπικό, γιατί τα κεράσια σε λίγες μέρες θα αρχίσουν να ωριμάζουν. «Να προλάβουμε να τα εκτιμήσουμε κτήμα-κτήμα, πριν από την ολοκλήρωση της συγκομιδής του κερασιού», καταλήγει.