Η βροχή χτύπησε τα μελίσσια και ο κορωνοϊός το μέλι

Η παραγωγή μελιού επηρεάστηκε σε κάποιον βαθμό από τον βροχερό καιρό, αλλά η μεγάλη πληγή των μελισσοκόμων προέρχεται από τον κορωνοϊό, που μείωσε σημαντικά τη διακίνηση και ενέτεινε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που βιώνουν από εισαγόμενα –αμφίβολης ποιότητας– μέλια.

Ιδιαίτερη, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, χαρακτηρίζει τη χρονιά ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί», Νίκος Καρακωστίδης, κάνοντας λόγο για θετικές και αρνητικές συνέπειες. «Εμφανίστηκαν λουλούδια μετά από χρόνια, υπήρξε πολλή γύρη για να αναπτυχθούν τα μελίσσια, αλλά όταν έβρεχε αναγκάζονταν να κλειστούν μέσα με αποτέλεσμα να καταναλώνουν για την επιβίωσή τους ό,τι συνέλλεξαν».

Σημειώνει ότι η περιοχή παράγει πλούσιο αρωματικό μέλι γιατί διαθέτει πολύ πλούσιο φυτικό βασίλειο κι έχει δυνατές ανθοφορίες από εδώ και έπειτα, όπως είναι ο ηλίανθος στον Έβρο, η ελαιοκράμβη στην Ξάνθη και η μεγάλη παραγωγή του βαμβακιού. «Εάν κρατηθούν τα μελίσσια άλλες δέκα μέρες, θα πάμε καλά», σχολιάζει. Προσθέτει πως η γύρη προκάλεσε καλή αναπαραγωγή στους πληθυσμούς των μελισσών. Σημειώνει πως μεγάλο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους παραμένει η αθρόα εισαγωγή και ελληνοποίηση μελιών, που αντιμετωπίζεται δυσκολότερα από τα γυρίσματα του καιρού.

Θάσος – Δράμα

Το μελίτωμα του πεύκου αναμένουν οι μελισσοκόμοι της Θάσου το επόμενο δεκαήμερο, εξηγεί ο μελισσοκόμος και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μαριών, Θανάσης Κοπανούδης, θυμίζοντας πως οι μελιτώδεις εκκρίσεις ξεκινούν την άνοιξη και γίνονται διακεκομμένα μέχρι το φθινόπωρο και αναφέροντας τις τρεις γενιές του εργάτη. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που έπεσαν στη Θάσο, τονίζοντας πως αν συνεχιστούν, θα ξεπλύνουν το μέλι και τότε οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να περιμένουν να ξαναδώσει ο εργάτης, που δουλεύει αργά.

Ανασταλτική δράση στις μελιτοφορίες δημιούργησαν οι συνεχείς βροχές και στη Δράμα, καθώς η βροχή μπορεί να ξεπλύνει το λουλούδι την περίοδο της ανθοφορίας, αναφέρει ο Γιώργος Καρυπίδης, μελισσοκόμος – βιοκαλλιεργητής του μελισσοκομικού οίκου «Το μέλι της αρκούδας», φέρνοντας ως παράδειγμα την ακακία και το παλιούρι. Σημειώνει ότι τις μέρες που δεν βρέχει, όπως τη συγκεκριμένη περίοδο, η μελιτοφορία αυξάνεται.

«Το πρόβλημά μας εστιάζεται στη διάθεση του μελιού, καθώς ο κορωνοϊός περιόρισε την επισκεψιμότητα των τουριστών που αγόραζαν παραδοσιακά ελαιόλαδο, κρασί και μέλι» περιγράφει, θίγοντας ένα σοβαρό πρόβλημά τους. Εξηγεί πως οι έμποροι δεν μπόρεσαν να διακινήσουν μια σημαντική ποσότητα μελιού, γεγονός που έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στον παραγωγό, ο οποίος δεν μπορεί να διαθέσει το προϊόν του στους μεταπωλητές.