Business story: Από την τσιπούρα και το λαβράκι, στα βαθιά νερά της προβατοτροφίας

H Μιλιόρα ΦΑΡΜ είναι το νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική διαδρομή του Χρήστου Γιαννόπουλου, ιδρυτή της Ανδρομέδα ΑΕ

andromeda-provata-epixeirisi

Ο μύθος θέλει την Ανδρομέδα να σώζεται από την οργή του Κήτους, του θαλάσσιου τέρατος που έστειλε εναντίον της ο Ποσειδώνας όταν η μητέρα της Κασσιόπη τόλμησε να ισχυριστεί ότι ήταν ωραιότερη από τις Νηρηίδες, μέσω της παρέμβασης του Περσέα, τον οποίο στη συνέχεια παντρεύτηκε και ακολούθησε στην Τίρυνθα του Άργους.

Η πραγματική ζωή, βέβαια, έφερε έτσι τα πράγματα στις ιχθυοκαλλιέργειες, ώστε η Aνδρομέδα ΑΕ όχι μόνο να μη χρειαστεί κάποιου είδους διάσωση αλλά να εξελιχθεί τελικά, μέσω του διπλού ντηλ με Νηρέα-Σελόντα, σε πρωταγωνιστή της εδώ και χρόνια αναμενόμενης συγκέντρωσης στον κλάδο.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μία δικαίωση για τον Χρήστο Γιαννόπουλο, τον άνθρωπο που το 1998 ίδρυσε την εταιρεία, επανεπενδύοντας τα χρήματα που εξασφάλισε από την πώληση της Rio Pesca –του brand name με το οποίο «συστήθηκε» στις ιχθυοκαλλιέργειες– στον όμιλο Σελόντα.

Η δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τα 2.200 αρμεγόμενα πρόβατα, 1.200 αρνάδες και 160 κριάρια.
Η δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τα 2.200 αρμεγόμενα πρόβατα, 1.200 αρνάδες και 160 κριάρια.

Εν τω μεταξύ, ο ίδιος έχει ξεκινήσει να γράφει, όχι στη θάλασσα πλέον αλλά στη στεριά, ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική του ιστορία. Ο λόγος για τη ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ, μια πρότυπη προβατοτροφική μονάδα που ο επιχειρηματίας από την Πάτρα άρχισε να στήνει στον τόπο καταγωγής του, στην Αχαΐα, το 2016. «Μπορεί φαινομενικά να αποτελούν δύο διαφορετικά αντικείμενα, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές ομοιότητες στη διαχείριση.

Στο τέλος της ημέρας, άλλωστε, και τα δύο αφορούν στην πρωτογενή παραγωγή, ένα πεδίο που ο κ. Γιαννόπουλος γνωρίζει καλά», εξηγεί στην «ΥΧ» ο διευθυντής της μονάδας, Χρήστος Κολοκούρης. Η φάρμα ξεκίνησε να λειτουργεί το 2017 και μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα σημαντικό δίκτυο πελατών.

Επένδυση στην προβατοτροφία

Η δυναμικότητα της μονάδας φτάνει τα 2.200 αρμεγόμενα πρόβατα, 1.200 αρνάδες και 160 κριάρια. Όλα αυτά στεγάζονται σε εγκαταστάσεις που εκτείνονται συνολικά σε 13.400 τ.μ. και περιλαμβάνουν σύγχρονο αρμεκτήριο 72 θέσεων με ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση, αναθρεπτήριο χωρητικότητας 500 αρνιών με έλεγχο κλίματος και ξεχωριστούς στάβλους ανά κατηγορία ζώου (αρμεγόμενα, κριάρια, αρνάδες).

Η ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ παράγει ετησίως 1.000 τόνους πρόβειου γάλακτος και 1.500 βελτιωμένα ζώα αναπαραγωγής, με αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας στο παραγόμενο προϊόν, προσφέροντας συνθήκες υγιεινής και ευζωίας στον στάβλο.

Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ. «Αν και το σχέδιο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο μέχρι στιγμής δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει πάντα να επενδύει πολλά στο ανθρώπινο δυναμικό, στη λειτουργία της απασχολούνται μόνιμα κτηνίατρος και 15 άτομα νέοι ως επί το πλείστον ως μόνιμο προσωπικό από τα χωριά της περιοχής (ταϊστές, σταβλίτες, αρμέκτριες). Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε στο δυναμικό μας τη Γεωργία Καζάκου, κτηνίατρο με μεγάλη εμπειρία στα πρόβατα και μετεκπαίδευση στη Γερμανία, η οποία ελέγχει τους κανόνες υγιεινής και συντονίζει ολόκληρη την παραγωγική διαδικασία», δηλώνει ο κ. Κολοκούρης.

«Είναι σημαντικό τα ζώα που έχεις στον στάβλο σου να είναι παραγωγικά και να σου αφήνουν εισόδημα.»

Βασικός προσανατολισμός της μονάδας είναι η πώληση γενετικά ανώτερων ζώων σε κτηνοτρόφους ώστε, όπως λέει ο συνομιλητής μας, «να είναι επικερδές για αυτούς το επάγγελμα». Οι φυλές που διαθέτει η φάρμα είναι: Lacaune (Λακόν), γαλλικής προέλευσης, και Χίου, ντόπιας προέλευσης, και είναι από τις υψηλότερες γαλακτοπαραγωγικές φυλές ευρωπαϊκά. «Είναι σημαντικό τα ζώα που έχεις στον στάβλο σου να είναι παραγωγικά και να σου αφήνουν εισόδημα. Δυστυχώς, σήμερα, πολλοί παραγωγοί προμηθεύονται το ζωικό τους κεφάλαιο από αναξιόπιστες πηγές, που δεν σέβονται τον κόπο του κτηνοτρόφου και τον προμηθεύουν με χαμηλής παραγωγής ζώα, κάνοντάς του ζημιά. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε ποιοτικά και αποδοτικά ζώα και ο συνάδελφος κτηνοτρόφος να πετυχαίνει τους στόχους του και τα πρόβατα να του αποφέρουν ένα καλό κέρδος», συμπληρώνει.

Άλλο σκηνικό στην αγορά από το τέλος του 2019

«Η τάση διεθνώς είναι προς την οργανωμένη, σταβλισμένη κτηνοτροφία, ο αριθμός των παραδοσιακών προβατοτρόφων μειώνεται διαρκώς και θα πρέπει να συνεχίσει να καλύπτεται η ζήτηση για πρόβειο γάλα για τυροκόμηση, κάτι το οποίο δύσκολα θα αντιστραφεί στο μέλλον λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει η φέτα εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτός είναι ο λόγος που επενδύσαμε στον κλάδο και εξακολουθούμε να βλέπουμε θετική προοπτική», ανέφερε ο κ. Κολοκούρης.

Εργαλεία βελτίωσης της παραγωγικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Κολοκούρη, τα στοιχεία που διαφοροποιούν την ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ είναι:

Η ηλεκτρονική γαλακτομέτρηση στο αρμεκτήριο. «Κάθε ζώο που μπαίνει καθημερινά στο αρμεκτήριο καταγράφεται και η ποσότητα γάλακτος που παράγει αξιολογείται».

Η τεχνητή σπερματέγχυση. Μέσω αυτής μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιος είναι ο γονιός του κάθε αρνιού που γεννιέται στη μονάδα και κατά συνέπεια να κάνει επιλογή των ανώτερων γενετικά ζώων.

Η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στον στάβλο και η προληπτική κτηνιατρική φροντίδα.

Στη διαχείριση του κοπαδιού, στην τεχνητή σπερματέγχυση και στη διατροφή, η ΜΙΛΙΟΡΑ ΦΑΡΜ αναζήτησε και έχει σταθερή συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους από το εξωτερικό, οι οποίοι μαζί με την κτηνίατρο της μονάδας εφαρμόζουν στα πρόβατα της μονάδας όλες τις σύγχρονες πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βελτιώνοντας σημαντικά την παραγωγικότητά τους.

Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται καθημερινά από την κτηνίατρο και τους συμβούλους της φάρμας αποτελούν εργαλεία επιλογής των πλέον παραγωγικών ζώων που θα δοθούν στους κτηνοτρόφους για αναπαραγωγή.