Τα πρώτα συμπεράσματα για την ΚΑΠ μετά το 2020

ktinotrofia-zoa-kopadi

μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων της Κομισιόν για την ΚΑΠ και μετά τη τοποθέτηση του Τάσου Χανιώτη, μπορούν να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα ως προς την κατεύθυνση που θα έχει η ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Συμπέρασμα 1ο: Η διαχείριση θα κρίνει το μέγεθος της απώλειας

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χανιώτης, το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ελλάδα από την ΚΑΠ για την προγραµµατική περίοδο 2021-2027 είναι 18,2 δισ. ευρώ. Αυτό συνιστά µια απώλεια της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ περίπου, σε σχέση µε όσα έλαβε η χώρα µας για το προηγούµενο ΠΑΑ. Εκ του παραπάνω ποσού, τα 14,3 περίπου δισ. αφορούν τις Άµεσες Ενισχύσεις, για τα οποία ο κ. Χανιώτης ανέφερε ότι «εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση πώς θα τα διανείµει». Σχετικά µε τα παραπάνω στοιχεία, ο κ. Χανιώτης διευκρίνισε ότι αυτά διαµορφώνονται µε τις τρέχουσες τιµές και οποιαδήποτε άλλη ερµηνεία τους δεν ισχύει.

Συμπέρασμα 2ο: Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων

Μετά τις ανακοινώσεις της Κοµισιόν, ήδη διαφαίνονται οι πρώτες αντιδράσεις των κρατών-µελών. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα ότι, µετά τους τριγµούς του Brexit, θα υπάρξουν δύο διακριτά στρατόπεδα: Οι λεγόµενοι payers (αυτοί που πληρώνουν) και οι beneficiaries (αυτοί που εισπράττουν). Δεν είναι τυχαίο ότι οι ζυµώσεις των χωρών µε κοινά συµφέροντα ξεκίνησαν µε το «καληµέρα», όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών και γενικών γραµµατέων Γεωργίας πέντε χωρών (Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας και Φινλανδίας) και την κοινή δήλωση αντίθεσής τους στις µειώσεις του προϋπολογισµού της ΚΑΠ.

Συμπέρασμα 3ο: Ο φόβος της «εθνικοποίησης»

Όπως και στο παρελθόν, καμία από τις χώρες που θίγεται με τη μείωση του προϋπολογισμού δεν επιθυμεί «κουρέματα». Η πανευρωπαϊκή συνοχή της ΚΑΠ θα δοκιμαστεί και ο φόβος της «επανεθνικοποίησής» της έχει ήδη εκφραστεί από τις αγροτικές οργανώσεις. Μάλιστα, ο Γερμανός εκπρόσωπος της Copa, Joachim Rukwied, μίλησε για «αποσταθεροποίηση του αγροτικού εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης των άμεσων ενισχύσεων». Επιπλέον, υπάρχει το πλαφόν στις ενισχύσεις που διαμορφώνεται στα 100.000 ευρώ, μαζί με τη μείωση στις ενισχύσεις άνω των 60.000 ευρώ. Εκεί διαφαίνεται ο φόβος των «μεγάλων» χωρών του Βορρά αλλά και άλλων χωρών όπως η Τσεχία, όπου κυριαρχούν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Για την περίπτωση της Ελλάδας, η συγκεκριμένη αλλαγή και η όλη συζήτηση, από όπου και αν τέθηκε, είναι άνευ σημασίας, καθώς ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που λαμβάνουν τέτοια ποσά είναι μερικές δεκάδες.

Συμπέρασμα 4ο: Η μεγάλη σημασία της τεχνολογίας

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες νόες της ΕΕ ένα από τα σημαντικά αρνητικά της ΚΑΠ είναι ότι μέχρι στιγμής η επίτευξη της αύξησης της παραγωγικότητας έχει συντελεστεί μέσω της αυξημένης χρήσης των εισροών και της μείωσης της απασχόλησης. Αυτή η συνταγή έχει φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων της, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χανιώτης και είναι καιρός να ακολουθήσουμε έναν νέο δρόμο.

Σύμφωνα με τα κείμενα της επερχόμενης ΚΑΠ και τις δηλώσεις του Έλληνα αξιωματούχου της Κομισιόν αυτός ο δρόμος και ο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση της αγροτικής παραγωγής είναι η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής γεωργίας. Όπως τόνισε και ο ίδιος, «η Ευρώπη δεν πρέπει να μείνει πίσω στις εξελίξεις».

Συμπέρασμα 5ο: Τα στρατηγικά σχέδια τρόμος για την Ελλάδα

Είναι γνωστό, και δεν χρειάζεται ανάλυση, ότι όπου υπάρχει η προοπτική των σχεδίων για τη χώρα µας, ξυπνάνε… φαντάσµατα. Ο Έλληνας εκπρόσωπος της Κοµισιόν σηµείωσε µε νόηµα ότι, ανεξαρτήτως χρονοδιαγραµµάτων, «υπάρχουν χώρες που ήδη ετοιµάζουν τα σχέδιά τους. Το ότι ο χρόνος είναι αρκετός, δεν σηµαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούµε».

Του Νίκου Γαργαλάκου, Αντώνη Ανδρονικάκη