Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα αποδεκάτισαν τον μελισσοκομικό τομέα της χώρας, αφήνοντάς τον έκθετο σε εισαγωγές φθηνού και δυνητικά νοθευμένου μελιού, προειδοποιούν οι κεντρικές αγροτικές και συνεταιριστικές οργανώσεις της ΕΕ, COPA και COGECA.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περισσότερες από 10.000 κυψέλες έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι, στερώντας από την αγορά έως και 10.000 τόνους πευκόμελου για φέτος, σύμφωνα με τον Federico Facchin, πολιτικό σύμβουλο και ειδικό εμπειρογνώμονα μελιού στις COPA-COGECA.

Μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι η Εύβοια, από τις πλέον παραγωγικές μελισσοκομικές περιοχές της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 1/3 της ελληνικής παραγωγής μελιού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2019 από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), η Ελλάδα παρήγαγε μόλις 22.000 τόνους μέλι, με το πευκόμελο να αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής παραγωγής.

«Για έναν τομέα που βρίσκεται ήδη υπό πίεση, αυτό είναι ένα ακόμη πλήγμα», τονίζει ο Facchin. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι σύντομα αναμένεται να υπάρξει οικονομική στήριξη προς τον κλάδο, συμπεριλαμβανομένων έως και 70 ευρώ ανά κυψέλη από εθνικά προγράμματα ασφάλισης και 12 ευρώ ανά κυψέλη από τη στήριξη της ΕΕ, το πραγματικό πρόβλημα θα φανεί μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι χρειάζονται 30 χρόνια για να ωριμάσει ένα πευκοδάσος.

Ως εκ τούτου, ο Facchin εκτιμά ότι η Ελλάδα θα χάνει ετησίως έως και 10.000 τόνους μέλι για τα επόμενα 30 χρόνια (συνολικά 300.000 τόνους μέσα στις επόμενες δεκαετίες), ενώ τα πράγματα μπορούν να γίνουν και χειρότερα, εάν συνυπολογιστεί και η κλιματική αλλαγή. Αυτή η απώλεια παραγωγής γεννά ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των εισαγωγών, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο για πιθανές απάτες στα τρόφιμα. «Με δεδομένο ότι πρόκειται να χαθεί σημαντική ποσότητα μελιού και οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να αναζητούν μέλι στα ράφια, αναπόφευκτη συνέπεια είναι και η αύξηση των εισαγωγών μελιού για την ΕΕ», επισημαίνει ο Facchin.

www.euractiv.com