«Δακρύζει» η παγκόσμια αγορά από τις τιμές στο κρεμμύδι

Ανακατατάξεις στην προμήθεια προϊόντος διεθνώς έφερε η απουσία της Ινδίας και της Αιγύπτου

Το «κρεμμύδι-κρεμμυδάκι» φαίνεται πως θα πουν φέτος αρκετές αγορές σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς δεν είναι λίγες οι χώρες που επισημαίνουν ελλείψεις και αναζητούν προϊόν σε όχι και τόσο παραδοσιακούς προμηθευτές, ή εντοπίζουν τιμές που έχουν φτάσει σχεδόν σε ιστορικό υψηλό.

Πίσω από αυτή την εικόνα φαίνεται ότι, εν πολλοίς, κρύβονται οι απαγορεύσεις εξαγωγών, για την εγχώρια συγκράτηση των τιμών, στις μεγαλοπαραγωγούς Ινδία και Αίγυπτο. Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες παίζουν ρόλο, όπως οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μία περίοδο που η ευρωπαϊκή παραγωγή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Μεξικό αναζητά προϊόν στις ΗΠΑ, δεδομένων των μειώσεων που είχε λόγω των καιρικών συνθηκών τον περασμένο Αύγουστο, ενώ μικρότερη παραγωγή είχε φέτος και ο Καναδάς.

Το Περού δεν μπόρεσε να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες σε γλυκό κρεμμύδι προκειμένου να καλύψει τις απαιτήσεις της Βόρειας Αμερικής, καθώς κατηύθυνε μεγαλύτερες ποσότητες λευκών κρεμμυδιών προς την Ισπανία, παίρνοντας μερίδια από την απούσα Αίγυπτο.

Οι φετινές ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά κρεμμυδιού, οι οποίες αποτυπώνονται και εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, καθώς και οι υψηλότερες τιμές που διασφαλίζουν όσοι μπορούν να παρέχουν προϊόν, λειτουργούν μάλιστα και ως κίνητρο για τις επόμενες φυτεύσεις.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν παραγωγικά κράτη που δυσκολεύονται να καλύψουν τη ζήτηση και άλλα που φοβούνται ότι θα υπάρξουν κενά στις αγορές, σύμφωνα με την αναλυτική εικόνα του προϊόντος που καταγράφει το freshplaza.

Οι αποκλεισμένοι από τις κινητοποιήσεις δρόμοι σε Γαλλία και Βέλγιο έχουν μοιράσει, μέχρι στιγμής, κάπως την προσφορά, με τις τιμές να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 68-70 λεπτά/κιλό για σακιά των 25 κιλών

Ψάχνει προϊόν η Ευρώπη

Αρκετά υψηλές τιμές, τόσο για το εγχώριο όσο και για το εισαγόμενο ισπανικό προϊόν, εντοπίζει η γερμανική αγορά, αναφέροντας ουσιαστικά έλλειψη σε ό,τι αφορά τα μεγάλα μεγέθη, τα οποία ζητά το χονδρεμπόριο.

Ταυτόχρονα, οι Ισπανοί, εν αναμονή υψηλότερων τιμών, φαίνεται ότι είναι συγκρατημένοι προσώρας στη διάθεση προϊόντος, με την τιμή να αυξάνεται συνεχώς. Ανοδικά εξακολουθούν να κινούνται και οι πωλήσεις βιολογικού προϊόντος τα τελευταία χρόνια, κυρίως σε μικρότερες συσκευασίες, μια αγορά που χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή πίεση ως προς τις τιμές. Ζήτηση για τα μεγαλύτερα μεγέθη αναφέρουν από το εξωτερικό Αυστριακοί καλλιεργητές, οι οποίοι βλέπουν την τιμή των κιβωτίων να ανακάμπτει για το χύμα προϊόν, ενώ αύξηση της ζήτησης εντοπίζουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Δανία, που είχε σταθερή παραγωγή.

Η τελευταία δεν είναι σε θέση να καλύψει πλήρως την επιπλέον ζήτηση σε επίπεδο κοινότητας, καθώς η παραγωγή της προορίζεται για την κάλυψη εσωτερικών αναγκών και στη γερμανική αγορά, όπου δεν εντοπίζει και υψηλότερες τιμές.

Η Ολλανδία, από την πλευρά της, δείχνει δυσκολία να ανταγωνιστεί την παγκόσμια αγορά σε αυτό το επίπεδο τιμών. Περίπλοκη χαρακτηρίζεται η κατάσταση φέτος και στην Ιταλία, με το προϊόν να πιάνει πολύ υψηλές τιμές. Τέλη Ιανουαρίου, η λιανική τιμή για λευκά κρεμμύδια στα βόρεια της χώρας ανήλθε στο 1,40 ευρώ για σακούλα 1 κιλού και στο 1,20 ευρώ/κιλό για τη δεκάκιλη, τιμή στην οποία ανερχόταν και το ένα κιλό κόκκινων κρεμμυδιών.

Μάλιστα, έμποροι της περιοχής εκφράζουν φόβο για ελλείψεις μέχρι να μπουν στην παραγωγή οι επόμενες φυτεύσεις. Φόβος που παραμένει, με «μπλοκαρισμένες» τις εξαγωγές της Ινδίας τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου και χωρίς να έχουν αρθεί τα προβλήματα στη διώρυγα του Σουέζ. Σε αυτή την περίπτωση, μόνο η παραγωγή της Σικελίας μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα, εφόσον είναι επαρκής, κάτι όμως που δεν θα είναι γνωστό πριν από τα μέσα Απριλίου.

Μειωμένες εξαγωγές κατά 6% το τελευταίο τρίμηνο αναφέρονται από την Ισπανία, όπου τα αποθέματα προϊόντος καταγράφονται χαμηλότερα των αναμενομένων για την εν λόγω περίοδο. Αβεβαιότητα ως προς τη διαθεσιμότητα προϊόντος μέχρι την έναρξη της νέας συγκομιδής εκφράζουν οι Ισπανοί έμποροι, καθώς και οι εισαγωγές από το Νότιο Ημισφαίριο φτάνουν καθυστερημένα, λόγω των επιθέσεων των Χούθι.

Από την άλλη, οι αποκλεισμένοι από τις κινητοποιήσεις δρόμοι σε Γαλλία και Βέλγιο έχουν μοιράσει, μέχρι στιγμής, κάπως την προσφορά. Οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, περίπου στα 68-70 λεπτά/κιλό για σακιά των 25 κιλών.

Έχοντας, ήδη, καταγράψει μια αύξηση των εκτάσεων κατά 16% το 2023/2024, η ισπανική καλλιέργεια κρεμμυδιών αναμένει περαιτέρω άνοδο τη νέα καλλιεργητική περίοδο, δεδομένων των αξιοσημείωτα αυξημένων πωλήσεων που επισημαίνουν οι εταιρείες σπόρων, ειδικά για πρώιμες ποικιλίες στον ισπανικό Νότο. Η κερδοφορία των τελευταίων δύο περιόδων λειτουργεί ως κίνητρο για τους παραγωγούς.

Κίνα και Περού κερδίζουν εξαγωγικά μερίδια, με τις τιμές στα ύψη

Πέρα από τις ανακατατάξεις στη διεθνή αγορά, η οκτάμηνη απουσία της Ινδίας από τις αγορές κρεμμυδιού αφήνει περιθώρια τόσο σε Κίνα και Πακιστάν να κερδίσουν μερίδια όσο και για διογκωμένες τιμές σε γειτονικά κράτη. Το χρονοδιάγραμμα της απαγόρευσης φαίνεται ότι πλήττει όχι μόνο τους παραγωγούς της, αλλά και το εμπόριο, καθώς συμπίπτει με την περίοδο ανανέωσης των διεθνών συμβολαίων του Ιανουαρίου.

Μαζί και με την παράταση απαγόρευσης των εξαγωγών της Αιγύπτου, η απαγόρευση εξαγωγών της Ινδίας έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση, ιδιαίτερα για το κόκκινο κινέζικο κρεμμύδι, συμπαρασύροντας και το λευκό. Πολλές ευρωπαϊκές παραγγελίες έχουν μεταφερθεί στην Κίνα, οι έμποροι της οποίας, ωστόσο, εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς τα φορτία συναντούν το εμπόδιο της Ερυθράς Θάλασσας.

Πάντως, σε εγχώριο επίπεδο, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 30% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ δεν λείπουν και οι αναφορές για κερδοσκοπικές κινήσεις ορισμένων, που συσσωρεύουν προϊόν, επιταχύνοντας την αύξηση των τιμών.

Το κενό που αφήνει η αιγυπτιακή απουσία στην ισπανική αγορά έσπευσε να εκμεταλλευτεί το Περού, που, αν και με μικρότερους όγκους, κατάφερε το 2023 να αυξήσει την αξία των εξαγωγών του κατά 2% (στοιχεία έως τον Νοέμβριο), χάρη στη διεθνή άνοδο των τιμών.

Αν και οι ΗΠΑ παρέμειναν πρώτος προορισμός για το περουβιανό κρεμμύδι, με μερίδιο 58%, αλλά με πτώση 24% σε όγκο και 16% σε αξία, η Ισπανία «έκλεψε» τη δεύτερη θέση στην κατάταξη αυτή των περουβιανών εξαγωγών, με μερίδιο 24%, ρίχνοντας την Κολομβία –η οποία περιόρισε τις αγορές της κατά 22% σε όγκο και 23% σε αξία– στην τρίτη θέση.