ΔΑΟΚ Δράμας: Παραπληροφόρηση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Spodoptera frugiperda στο καλαμπόκι

Για συστηματική παραπληροφόρηση των καλλιεργητών αραβοσίτου κάνει λόγo σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ Δράμας, σχετικά με προληπτικές» εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε καλλιέργειες.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ:

«Στην Υπηρεσία μας περιήλθαν πληροφορίες από καλλιεργητές και γεωπόνους ότι πραγματοποιούνται «προληπτικές» εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε καλλιέργειες αραβοσίτου για την πρόληψη εμφάνισης στην καλλιέργεια τού εντόμου Spodoptera frugiperda, το οποίο είναι επιβλαβής οργανισμός καραντίνας.

Οι παραπάνω πρακτικές λαμβάνουν χώρα ύστερα από συστάσεις στελεχών εταιρειών εμπορίας φπ και συνιστά συστηματική παραπληροφόρηση των καλλιεργητών αραβοσίτου που βασίζεται στην πρόκληση πανικού.

Η Υπηρεσία μας είναι η αρμόδια Αρχή φυτοϋγειονομικού ελέγχου στην ΠΕ Δράμας και προβαίνει σε έγκυρη πληροφόρηση τού κοινού όπως προβλέπεται στους σχετικούς φυτοϋγειονομικούς κανονισμούς.

Με το τελευταίο έγγραφό μας (ε σχετικό) είχε διαμοιραστεί στο ευρύτερο κοινό η εξάπλωση τού Spodoptera frugiperda ανά την Ελλάδα. Στον παρακάτω Χάρτη εξάπλωσης φαίνεται ότι η καταγραφή τού εντόμου αφορά σε ορισμένους μόνο νομούς της νότιας Ελλάδας.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τον Μάρτιο 2024 έως σήμερα από το εκτεταμένο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχουν αναρτηθεί στην ΠΕ Δράμας δεν έχει καταγραφεί η παρουσία τού εντόμου Spodoptera frugiperda πουθενά. Στα πλαίσια των επισκοπήσεων επιβλαβών οργανισμών καραντίνας το συγκεκριμένο έντομο, καθώς και πολλοί άλλοι επιβλαβείς οργανισμοί καραντίνας παρακολουθούνται συστηματικά με φερμονικές παγίδες κάθε χρόνο.

H σύσταση εφαρμογής εντομοκτόνων με απουσία τού εντόμου-στόχου συνιστά εξαπάτηση των καλλιεργητών αραβοσίτου.

Καλούνται οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα στην νομοθεσία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Καλούνται οι καλλιεργητές αραβοσίτου να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της ΔΑΟΚ Δράμας.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να τις λαμβάνουν απευθείας στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση μπορούν να το ζητήσουν στη διεύθυνση [email protected]».