ΔΑΟΚ Σερρών: Ενημέρωση για χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων

ΔΑΟΚ Σερρών: Ενημέρωση για χρήση εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων

Το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών, με αφορμή τις καταγγελίες για διακίνηση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων από άλλες χώρες (Βουλγαρία – Ουκρανία – Ρουμανία) και το γεγονός ότι ήδη τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν ως παράνομα, είναι ακατάλληλα, ενημερώνει για μια ακόμη φορά τους αγρότες – χρήστες γεωργικών φαρμάκων για την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την διακίνηση και αναγνώριση παράνομων γεωργικών φαρμάκων.

Αναλυτικότερα αναφέρει τα εξής:

Οι αγρότες πρέπει να χρησιμοποιούν μόνον εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.), με άδεια διάθεσης από το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στις ετικέτες στην ελληνική γλώσσα.

Η ένταξη των χωρών στην Ε.Ε. δεν απλοποιεί τις διαδικασίες διακίνησης Φ.Π. και δεν νομιμοποιεί τις συναλλαγές εάν δεν υπάρχει νόμιμη άδεια διακίνησης από την αρμόδια Δ/νση του ΥΠ.Α.Α.Τ.
 
Σύμφωνα με το Νόμο 4036/12, άρθρο 9, παρ. 3., «Όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προϊόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή η άδεια διάθεσης στην αγορά τού έχει ανακληθεί ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια παράλληλου εμπορίου ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από χίλια (1.000) έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ».

Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 του παραπάνω νόμου, προβλέπονται και αυστηρές ποινικές κυρώσεις.