ΥΠΠΕΝ για Δασικούς χάρτες: «Με νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα των οικιστικών πυκνώσεων θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός του ΣτΕ για χιλιάδες αγρότες»

Τη δημοσίευση του καθαρογραμμένου κειμένου της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους δασικούς χάρτες αναμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να καταρτίσει το σχέδιό του, ώστε να μη μείνουν χιλιάδες αγρότες χωρίς γη και επιδοτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ είχε κρίνει -για δεύτερη φορά- αντισυνταγματική την εξαγορά περί των 2 εκατ. στρεμμάτων παρανόμως εκχερσωμένων εκτάσεων σε Λάρισα, Ηλεία, Αχαΐα, Λακωνία, Μαγνησία και Βόρεια Ελλάδα, φέρνοντας τους καλλιεργητές αντιμέτωπους με το ορατό ενδεχόμενο της απώλειας των προνομίων τους.

Πηγές του ΥΠΠΕΝ επιβεβαίωσαν στην «ΥΧ» ότι το υπουργείο καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα των αγροτών, προκρίνοντας την οδό μιας νομοθετικής ρύθμισης στα πρότυπα των οικιστικών πυκνώσεων για την παραμονή των συγκεκριμένων εκτάσεων στη διάθεση των παραγωγών. Ωστόσο, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επόμενα νομοθετικά βήματα αυθαιρέτως, δίχως δηλαδή να λαμβάνει υπόψη το αναλυτικό σχετικό κείμενο της απόφασης του ΣτΕ. Όταν αυτό δημοσιευθεί και τοποθετηθούν όλα τα δεδομένα στο τραπέζι, τότε θα πιάσει δουλειά η νομική ομάδα του ΥΠΠΕΝ και για την ώρα κάθε περαιτέρω εκτίμηση κρίνεται παρακινδυνευμένη.