Με debates προχωρά στην ενημέρωση το ΚΑΕΜ

Τα debates επέλεξε το Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας (ΚΑΕΜ) για τη μεταφορά γνώσης με θέμα την ελιά και το ελαιόλαδο. Σκοπός των debates ήταν οι συμμετέχοντες να προβληματιστούν για το ποια από τις δύο επιλογές μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Η δράση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 5 έως και 12 Δεκεμβρίου. Ο υπεύθυνος του ΚΑΕΜ, Σταύρος Κωνσταντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα σεμινάρια και επιθυμεί να συμμετέχει σε κάτι γρήγορο, τυποποιημένο και στοχευμένο στο θέμα. Η συμμετοχή έφτασε τα 30 άτομα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας και οι ηλικίες όσων συμμετείχαν ήταν από 25 ετών έως 65. Οι περισσότεροι ήταν παραγωγοί, αλλά υπήρχαν και από τον χώρο της μεταποίησης και του εμπορίου».

Ο εισηγητής Κώστας Τσορώνης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προσπάθησαν να δώσουν «κατευθύνσεις για τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέχει κάθε ενδιαφερόμενος. Η μεγαλύτερη ποσότητα που διακινείται στην Ελλάδα είναι το χύμα, για το οποίο δεν απαιτείται κάποια επένδυση και έχει μικρότερο ρίσκο.

Τονίστηκε ότι πρέπει να στραφούμε στο τυποποιημένο, αφού έχει μικρότερο ρίσκο, με την προϋπόθεση να υπάρχει από την αρχή επιχειρηματικό σχέδιο, κοστολόγηση, αλλά και ένα budget για την προώθηση του προϊόντος.

Η κατεύθυνσή μας γενικά ήταν ότι, όποιος θέλει, μπορεί να πάει στο τυποποιημένο, αλλά να έχει κάποια πράγματα στο μυαλό του. Η επιχειρηματικότητα δεν είναι για όλους, έχει προϋποθέσεις και απαιτήσεις».